Keuken als massieve eyecatcher

Projecten 28-03
Keuken als massieve eyecatcher

Een klant had een uitgesproken idee voor het kookeiland in zijn nieuwe keuken; een massief uiterlijk met herkenbaar de oorsprong van de steen en een natuurlijke uitstraling. Samen met Jan Reek natuursteen werd het ontwerp gemaakt en uitgevoerd door het natuursteenbedrijf uit Hoorn. Technische en logistieke uitdagingen werden aangegaan en het resultaat is verbluffend. Een echte eyecatcher!

Keuken als massieve eyecatcher

Voor in een monumentaal pand in Amsterdam was de nieuwe eigenaar op zoek naar een ‘kunstwerk’ als kookeiland. “De klant had een duidelijk beeld voor ogen. Het massieve, ruwe van natuursteen in combinatie met een glooiende spoelbak en een weglopend werkblad van een andere natuursteensoort. Dan kun je kiezen voor een simpele oplossing, maar ik had al direct door dat dat geen optie was. En uitdagingen maken ons werk alleen maar mooier”, vertelt Gerard Vreeker, directeur van Jan Reek natuursteen.

Keuken als massieve eyecatcher

Mock-up

Vreeker moest denken aan een kookeiland dat het natuursteenbedrijf uit Hoorn drie jaar geleden had gemaakt. “Toen hebben we een kookeiland van marmer gemaakt. De spoelbak was op een massief ogend blok gemonteerd. Dat blok bestond uit korstplaten marmer. Destijds hebben we een mock-up gemaakt van reststukken die in verstek verlijmd waren”, legt Vreeker uit.

Keuken als massieve eyecatcher

De Amsterdamse klant was enthousiast over het voorstel. Vanaf dat moment nam het natuursteenbedrijf de klant mee op reis, zoals Vreeker het proces omschrijft. “Dan begint de fase van het finetunen van de wensen. Het ontwerp wordt gemaakt, de maakbaarheid wordt met de klant besproken en de omstandigheden van de plaatsing.” Dat laatste aspect was nog een behoorlijke logistieke uitdaging, vervolgt Vreeker zijn uitleg. “Bij het eerdere project van het marmeren kookeiland konden de elementen met een kraan naar de tweede verdieping worden gehesen en in de ruimte worden geplaatst. Bij dit project betrof het een keuken in een souterrain, waarbij de elementen alleen inpandig konden worden vervoerd. Dan heb je het toch over een element met een gewicht van meer dan vijfhonderd kilo. We hebben de elementen met een kraan op speciale karren geplaatst. Over de trap is een hellingbaan gebouwd waardoor we de elementen naar beneden konden rollen.”

Keuken als massieve eyecatcher

Spaanse hardsteen

De klant had precies voor ogen welke steensoorten moesten worden toegepast. “Belgische blauwe hardsteen voor het massieve element. En voor de spoelbak en werkblad was de wens ook helder: ook een hardsteensoort, maar dan specifiek een Spaanse. Deze heeft een taupe-achtige kleur met mooie fossielen erin.”

De natuursteensoorten stonden vast, de volgende fase bestond uit de selectie van de blokken. Omdat het natuursteenbedrijf uit Hoorn zelf blokken zaagt, kon de klant ter plekke crouteplaten selecteren. Vreeker: “De klant heeft de vorm en de kleur uitgekozen en vervolgens hebben wij een vergelijkbare mock-up gemaakt als met het project met het marmeren kookeiland. Daarna konden aan de slag met de productie.”

Glooiend

De spoelbak met werkblad is gemaakt uit een massief stuk Spaanse hardsteen met een dikte van 12 cm. “De spoelbak is op het ruwe element van Belgische blauwe hardsteen gemonteerd. Hij heeft een niet traditionele vorm, hij is als het ware glooiend. Met de cnc-machine is die uitgefreesd. Het werkblad loopt weg van dik naar dunner. Het natuursteenblad werkt als overstek om een barretje te creëren. Een behoorlijk gewicht dat heel wat ondersteuning nodig had. Deze ondersteuning hebben we allemaal in de natuursteen verwerkt. Het blad is uitgehold en daar hebben we een lichtgewicht stelbaar aluminium frame in verwerkt dat vormstabiel is. Het heeft voldoende draagkracht en doordat het frame stelbaar is, hebben we het blad kunnen uitlijnen”, legt Vreeker uit.

Het element van Belgisch hardsteen leverde ook een technische uitdaging op, vervolgt de directeur van Jan Reek natuursteen zijn uitleg. “Een korstplaat sluit natuurlijk nooit perfect aan op de plaat Spaanse hardsteen. Op sommige plekken hadden we te maken met een verloop van wel 8 cm. Het materiaal laat zich dus niet leiden. De grote stukken kun je wel met de cnc-machine doen, maar het verloop dus niet. Dat vereist handwerk. Ik heb zelf de stukken weggehakt om de aansluiting mooi te laten verlopen.”

Kunstwerk

Aan het einde van ‘de reis met de klant’ zijn beide partijen erg tevreden. Vreeker: “Door de directe lijn met de klant kun je snel schakelen. Het proces van iets in gedachten hebben, de klant aan de hand nemen, het lef van de klant om voor de ingewikkelde oplossing te kiezen en dan het eindresultaat, dat is een mooi en inspirerend proces. Tot in de details, want waar de meeste klanten voor een naadloze aansluiting van de elementen kiezen, koos deze klant juist voor een opvallend detail. De voegnaden hebben namelijk een messingkleur. Dit maakt het een echt kunstwerk en zo moet je zo’n eyecatcher in de keuken ook zien, vind ik.”

Verduurzaming

In 2023, het jaar dat Jan Reek natuursteen 130 jaar bestond, heeft het bedrijf een verduurzamingsslag ondergaan. Er is een extra hal bijgebouwd waar de voorraad droog staat. Op het dak liggen 1200 zonnepanelen voor de elektravoorziening. De vloer van de productiehal is voorzien van vloerverwarming, die in de zomer als koeling kan worden gebruikt. Het pand van Jan Reek natuursteen is volledig gasloos, de verwarming en koeling wordt verzorgd door een aardwarmte-installatie. Daarnaast maakt het bedrijf uit Hoorn gebruik van de zogenoemde HemelWaterTechniek. Dit houdt in dat het regenwater wordt opgevangen om vervolgens te worden gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten, voor de vaatwassers en de wasstraat. Met deze ingrepen investeert Jan Reek natuursteen in de toekomst, aldus directeur Vreeker. “Met betere arbeidsomstandigheden in de productiehal investeren we in een aangename werkplek voor ons personeel. De andere maatregelen komen vanuit de gedachte dat natuursteen geen levensnoodzakelijk product is, het is een luxe product. Om onze leefomgeving ook voor toekomstige generaties leefbaar te houden, willen wij een zo laag mogelijke ecologische footprint hebben.”