Coördinator educatie Fleur Knops en directeur Marieke Wiegel van de Grote Kerk in Breda vertelden over een huis van verhalen. Ze gaven hun visie op het zichtbaar maken van al het moois aan erfgoed in de Grote Kerk van Breda. Op speelse wijze laten zij iedereen die de kerk betreedt kennismaken met ons erfgoed. De Beeldenstorm is een interactief onderdeel waarbij ook aandacht is voor een tactiele ervaring: door middel van een geprinte plaat voelt de persoon dat het hoofd van Maria in het verleden is afgeslagen. Fleur en Marieke willen het natuurstenen erfgoed in de Bredase kerk tastbaar maken en als inspiratie laten dienen, zo gaven ze in hun lezing aan. Ze willen hiervoor in de Grote Kerk een lapidarium inrichten.
Carrara-marmer
Daarna werd de microfoon overgedragen aan Nicolas Verhulst. Nicolas (zelfstandig restaurator bij Petracon) had samen met Geert van den Brul (zelfstandig restaurator bij Van den Brul steenrestauratie) en Jeroen van Rhijn (geoloog en onderzoeker bij Rockview) een lezing voorbereid over de degradatiepatronen van het Carrara-marmer van het westelijk timpaan van het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Het was een zeer interessante lezing, waarin echt alle vormen van mogelijke schade aan marmers werden behandeld. Alleen met het goed in kaart brengen van alle schade en verweringsvormen kun je uiteindelijk een zo passend mogelijk restauratietraject starten met de daarbij afgewogen technieken, zo luidde de boodschap. Na deze presentatie werden er erg veel vragen gesteld, wat laat zien hoe zinvol het Natuursteenplatform is bij het vergroten van kennis.
Zandsteen
‘Het raadsel van St. Merard’ luidde de titel van de lezing van meesterverteller Timo Nijland. De geoloog en wetenschappelijk onderzoeker van TNO in Delft focuste in zijn verhandeling op de Merarder zandsteen, die zo nu en dan aan historische bouwwerken wordt aangetroffen. De bezoekers luisterden geboeid naar onder andere de afkomst en de bewerkingen van deze bijzondere zandsteensoort.
Grafmonument
De lezingenmiddag werd afgesloten met de lezing over een aanstaande restauratie van een intrigerend grafmonument, de graftombe van Rudolf Huinga in de Mariakerk in Uithuizermeeden. Restauratoren Anne Rupert en Marc de Groot vertelden samen met Jur Bekooy, bouwkundige van Groninger Kerken, over het grafmonument uit 1574. Het bestaat uit een wit geverfd zandstenen beeld van de overledene in wapenuitrusting. In zijn hand een doodskop en een leeuw aan zijn voeten. Het grafmonument is door zeer veel achterstallig onderhoud in slechte staat. De lezing maakte duidelijk dat onderzoek van belang is en dat er goed moet worden nagedacht over wat te doen en hoe ver ga je in de restauratie moet gaan. De restauratieladder komt hierbij van pas, maar ook daarin zijn we personen die soms afwegingen maken; soms goed, soms beter, soms iets minder, was de conclusie. Wat deze negentiende editie van het Natuursteenplatform zeker duidelijk maakte, was de liefde voor de natuursteenrestauratie. Een mooie opmaat voor de jubileumeditie, die eind van dit jaar of begin volgend jaar wordt gehouden.