25 jaar natuursteenrestauratie door Slotboom Steenhouwers

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Begin mei vierde Slotboom Steenhouwers het 25-jarig bestaan. Het in natuursteenrestauratie gespecialiseerde bedrijf had voor die gelegenheid de werkplaats in Winterswijk opengesteld voor genodigden. Daar zagen de bezoekers de vooral jeugdige medewerkers werkzaamheden voor prestigieuze restauratieprojecten uitvoeren. In het 25-jarig bestaan is het bedrijf uit Winterswijk bij tal van aansprekende restauratieprojecten betrokken geweest, waaraan directeur William Slotboom tijdens zijn toespraak refereerde; zoals het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam, de Eusebiuskerk in Arnhem en de recentelijk opgeleverde Domtoren in Utrecht.

In zijn toespraak begon William met de opmerking dat de oorsprong van het natuursteenbedrijf eigenlijk in 1952 lag. Toen ging zijn vader aan de slag bij Natuursteenbedrijf Lamers. Later werd hij samen met Henk Lamers vennoot van steenhouwerij De Corbeel. Na het overlijden van zijn vader nam William de aandelen van zijn moeder over.

 

Specialiseren in natuursteenrestauratie

In 2000 koos William ervoor om het natuursteenbedrijf te specialiseren in natuursteenrestauratie. Bij deze verandering van bedrijfsactiviteiten hoorde een nieuwe naam: Slotboom Steenhouwers. Vrij snel na het ontstaan van Slotboom Steenhouwers kwam Williams jongere broer Jonnie als mededirecteur in het bedrijf werken. De andere broers – Jan en Bennie, de jongste en de oudste van de vier broers Slotboom – bleven liever op de werkvloer hun bijdrage leveren. William benadrukte in zijn speech dat het bedrijf niet alleen projecten uitvoerde, maar ook nadrukkelijk met de toekomst bezig was en is: het opleiden van jonge mensen tot allround steenhouwers. “Het opleiden van mensen tot allround steenhouwer duurt zeven jaar. Het is en blijft een risicovolle investering, die eigenlijk alleen kan worden gedaan als de werkgelegenheid in de restauratiesector structureel is, maar dit geldt voor elk ambacht”, zei hij erover.

 

Jeugd heeft de toekomst

Dat de aanpak van het bedrijf uit Winterswijk – jonge mensen opleiden, bijvoorbeeld Mike Slotboom, de zoon van Bennie – werkt, blijkt uit de successen die ermee zijn behaald. Zo heeft Mike een zilveren medaille gewonnen tijdens World Skills, een wedstrijd waar jonge medewerkers van Slotboom Steenhouwers vaker over de hele wereld vertegenwoordigd waren. Mike is overigens nu de leermeester die de leerling steenhouwers opleidt, zei William trots over zijn neef. En onlangs heeft Jimmy Visser, een van de jonge steenhouwers van het bedrijf uit Winterswijk, de eerste prijs gewonnen bij de Steenhouwersvakwedstrijd. De jeugd heeft de toekomst, ook bij Slotboom Steenhouwers, benadrukte William. “Als je ziet dat de gemiddelde leeftijd na het met pensioen gaan van de oude garde rond de veertig jaar ligt, dan hebben wij als bedrijf nog een mooie toekomst voor ons.”

 

Uitzonderlijke prestatie

Tot de oude garde die met pensioen gaat, behoort nu ook de oudste van de vier broers Slotboom. William kondigde aan dat Bennie met pensioen gaat, na vijftig jaar als steenhouwer te hebben gewerkt. “Vijftig jaar steenhouwen, een uitzonderlijke prestatie”, noemde hij het terecht. En hoe zit het met de toekomst van de nieuwe lichting steenhouwers van Slotboom Steenhouwers. “Mijn broer Jonnie en ik hebben geweldige dochters die vele interesses hebben, maar niet in de natuursteen. Mijn zoon Jeroen is helaas gehandicapt, dus zijn er geen opvolgers in eigen geledingen. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar een andere manier on het ambacht en het vakmanschap voor de toekomst te borgen. Daarom zijn we anderhalf jaar geleden onderdeel van TBI geworden, eigenlijk door de lange samenwerking met Nico de Bont – ook onderdeel van TBI – niet eens een vreemde gang van zaken. En het mooie is dat Slotboom Steenhouwers gewoon Slotboom Steenhouwers blijft”, besluit hij, terwijl hij met de aanwezigen het glas heft. Op naar de volgende 25 jaar!