155 jaar Zwolse Steenhouwerij

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Dit jaar bestaat de Zwolse Steenhouwerij maar liefst 155 jaar. Veel is er niet bekend gebleven over de geschiedenis van het natuursteenbedrijf. In ieder geval wel wie als eerste eigenaar het bedrijf is gestart – ‘meneer Greve’ – en wie eind van dit jaar de nieuwe eigenaar is. Dat is de 39-jarige Rik de Lange, die dan Joop Lindeboom uitkoopt en alleen eigenaar wordt van het bedrijf aan de Galvaniweg in Zwolle. Zijn motto: ‘Als het kan, maken wij het!’ NATUURSTEEN bracht een bezoek aan de jubilaris.
155 jaar Zwolse Steenhouwerij

De Zwolse Steenhouwerij bestaat dit jaar 155 jaar.

Aangekomen op de Galvaniweg 4 in Zwolle treedt er verwarring op. Achter het bord Zwolse Steenhouwerij is ook een bord te zien met daarop Cuperus Gedenken. “Het zijn twee aparte bedrijven”, zegt Rik de Lange direct. “Veel mensen maken die fout. Cuperus – hun adres is Galvaniweg 4A – is gespecialiseerd in grafmonumenten, wij doen alleen bouw- en interieurwerken”, helpt hij het misverstand uit de wereld. De Lange is nu nog mede-eigenaar – samen met Joop Lindeboom – maar aan het eind van het jaar neemt hij het bedrijf over. Dan is hij alleen eigenaar van het natuursteenbedrijf dat in 1866 is opgericht.

Ene meneer Greve

Over de geschiedenis van het natuursteenbedrijf uit Zwolle is niet bijster veel bekend gebleven. De enige overgebleven bron is een krantenartikel uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Daarin wordt steenhouwer Gerrit Gerrits geïnterviewd. Hij was sinds 1976 eigenaar van de Zwolse Steenhouwerij. In het artikel zegt hij ‘Het bedrijf is ontstaan doordat ene meneer Greve in 1866 het plan opvatte om een steenhouwerij te beginnen. Ik weet me uit de verhalen te herinneren dat het bedrijf altijd in de binnenstad van Zwolle heeft gezeten. Met zekerheid weet ik dat het gedurende zeventig jaar aan de Jufferenwal was gevestigd. De ruimte was daar eigenlijk te beperkt. Daarom vatten mevrouw Greve en ik het plan om ons aan de Ceintuurbaan te vestigen.’ Verderop in het artikel schrijft de journalist dat in één van de werkplaatsen van het bedrijf ‘Joop en Roel aan het zagen zijn’. De Joop in kwestie is Joop Lindeboom, nu nog mede-eigenaar van de Zwolse Steenhouwerij. “Ik ben in 1984 bij Gerrit Gerrits gaan weken als zager. Daarvoor was ik metselaar”, antwoordt hij. “In 2004 heb ik het natuursteenbedrijf overgenomen van de toenmalige aandeelhouders onder wie Peter Cuperus, Martin en Eddie Hafkamp en Henk Beernink.”

Andere weg

Over het verleden van het natuursteenbedrijf uit Zwolle is niet veel bekend.

De Lange komt uit een ‘natuursteengezin’, vertelt hij. “Mijn vader en broer werken ook in de sector. Mijn broer Gerko heeft eerst bij Natuursteen Holland gewerkt, maar werkt nu samen met mijn vader bij De Lange Natuursteen in Beilen. Ik heb zelf een andere weg gekozen.”

Die andere weg begon bij Bakker Natuursteen, toen nog in Gieten gevestigd, nu in Assen. “Daar ben ik als werkvoorbereider/calculator begonnen. Toen Bakker zich meer en meer ging specialiseren in grote projecten, vooral in de Randstad, vond ik dat ik er niet meer zo op mijn plaats zat. Je bent dan meer met juridische zaken bezig dan met het uitvoeren van natuursteenprojecten.” De Lange leerde zo’n vijftien jaar geleden via zijn broer Lindeboom kennen en hij kon aan de slag bij de Zwolse Steenhouwerij. “Dit werk ligt mij beter. De werkzaamheden zijn gevarieerd en ik heb direct contact met de klant. Je bouwt een relatie met zo’n klant op, dat vind ik veel prettiger werken”, aldus De Lange. Hij werkt dan wel niet met zijn vader en broer in hetzelfde bedrijf, maar uiteraard gaan de gesprekken vaak over natuursteen en de sector. “We sparren wel eens over werken en we hebben ook wel eens samen projecten gedaan.”

Zwolse Steenhouwerij is allround

De Lange ziet dat veel bedrijven zich op één activiteit zijn gaan richten. “Bijvoorbeeld aanrechtbladen, dat was en is echt een booming business. Wij zijn juist allround, dat vind ik zelf ook leuker werken. Ik wil niet alleen een productielijn voor één product. Maar in de diversiteit hebben we ook specialisaties. Wij maken niet aan de lopende band aanrechtbladen, maar zijn gespecialiseerd in de aparte werkbladen. Bijvoorbeeld met moeilijke materialen, zoals marmers. Zo hebben we laatst een kookeiland gemaakt van marmer, uitgevoerd in open boek. Prachtig, dat vind ik echt mooi om te zien. Maar ook uitzonderlijke maatvoeringen doen wij. Bijvoorbeeld eilanden met een afmeting van 3.20 x 1.40 m. Wij zeggen nooit bij voorbaat nee. Als het kan, maken wij het!”

Bij de Zwolse Steenhouwerij werken vier medewerkers in de werkplaats. De meesten hebben al een lange staat van dienst bij het natuursteenbedrijf, vertelt De Lange. “Een medewerker is al bijna vijfentwintig jaar in dienst, de andere is nog afkomstig van Beernink Natuursteen, die werkt er dus ook circa twintig jaar. De derde loopt hier ook al zo’n zeventien à achttien jaar rond. De vierde is bijna een jaar geleden via een uitzendbureau binnen gekomen. Hij was eigenlijk kok, maar heeft hier prima naar zijn zin en werkt ook goed. Die komt dus ons team voorgoed versterken. En zelf werk ik ook minimaal één dag in de werkplaats. Niet alleen om het werk af te kunnen krijgen, maar ook om voeling te houden met het natuursteenbewerken. En om het hele proces mee te maken, van de bestelling aannemen tot het leveren en plaatsen bij de klant.” 

Afbouwen

Joop Lindeboom draagt aan het eind van dit jaar het natuursteenbedrijf over aan Rik de Lange.

Zo’n vijf jaar geleden besloot Lindeboom om het bedrijf aan De Lange te verkopen. “In 2017 hebben we een VOF opgericht met het plan dat ik aan het eind van 2021 mijn aandeel aan Rik verkoop. Vanaf het moment van het besluit ben ik gaan afbouwen. Ik spring bij waar nodig en vanaf volgend jaar ga ik één à twee ochtenden meehelpen”, vertelt Lindeboom.

De Lange gaat voorlopig geen veranderingen aanbrengen. “Ik moet Joop uitkopen en begin dus eigenlijk weer op nul. Maar ik wil zeker op termijn gaan investeren, bijvoorbeeld in het machinepark. Ik denk dat het bedrijf wel een cnc-machine kan gebruiken. In de tussentijd ga ik wel de showroom een update geven, wat kleine aanpassingen hier en daar. Het belangrijkste is dat we kwaliteit en service blijven leveren. Uiteraard wil ik de komende jaren wel groeien als bedrijf, maar ik heb zeker niet de ambitie om over vijf jaar vijftien man personeel te hebben. We maken bewust de keuze wat we zelf maken en wat we beter kunnen uitbesteden. Bijvoorbeeld het zaagwerk van de keramische materialen en de gesinterde steen besteed ik uit, omdat wij geen waterjet hebben. We moeten gewoon doorgaan met het leveren van een mooi product tegen een nette prijs.” 

Dit artikel is gepubliceerd in NATUURSTEEN 7-2021. Nog geen abonnee? Klik hier!