35-jarig jubileum KGS Diamond International in Elburg

KGS Diamond International in Elburg heeft het 35-jarig jubileum eind juni groots gevierd. Een keur aan binnen- en buitenlandse relaties van het bedrijf was naar Elburg gekomen om felicitaties over te brengen. De bezoekers kregen tijdens een presentatie in de nieuwe bedrijfshal een beeld van de veelzijdige activiteiten van het bedrijf wereldwijd. ’s Middags vertrokken meer dan tweeëntwintig botters naar het Veluwemeer voor de traditionele zeilrace.

35-jarig jubileum KGS Diamond International in Elburg| Vakblad Natuursteen
35-jarig jubileum KGS Diamond International in Elburg| Vakblad Natuursteen
35-jarig jubileum KGS Diamond International in Elburg| Vakblad Natuursteen
35-jarig jubileum KGS Diamond International in Elburg| Vakblad Natuursteen
Speel video

In 1988 begon Sandro Ferronato naast het Zwitserse KGS ook een bedrijf in Elburg. De geschiedenis van het van origine Zwitserse moederbedrijf gaat terug naar 1906 toen Giovanni Ferronato in Lugano het bedrijf oprichtte. In de ruim honderdtwintig jaar van het bestaan heeft het bedrijf een stormachtige ontwikkeling doorstaan. Wereldwijd zijn productielocaties en verkoopvestigingen geopend – in totaal 21 vestigingen in 15 verschillende landen – van Europese landen als Zwitserland, Duitsland, Hongarije en Nederland tot vestigingen in China, India en Dubai. In 1993 is in Elburg een gespecialiseerde productiefaciliteit voor flexibele diamanten schuurgereedschappen geopend. Voor deze dubbele jubilea – het 35-jarig jubileum van de vestiging in Elburg en het 30-jarig bestaan van de productiefaciliteit – was de huidige president van de KGS Ferronato Group, Sandro Ferronato, de derde generatie van het familiebedrijf, naar Elburg gekomen.

Stands tijdens jubileumviering

Nadat Peter Plesman, de huidige directeur van het Nederlandse bedrijf, iedereen verwelkomd had en wat huishoudelijke mededelingen in het Duits, Engels en Nederlands had gedaan, konden de bezoekers demonstraties krijgen in de naastgelegen bedrijfshal. Daar stond een aantal stands opgesteld die een totaalbeeld gaven van de activiteiten van het Zwitserse bedrijf, alle producerende KGS bedrijven uit Europa lieten zich zien, inclusief de internationale collega’s. Peter Plesman gaf daarna een rondleiding. Hij begon bij de eigen serviceafdeling van het Elburgse bedrijf. Alle reparaties en aanpassingen aan gereedschappen worden in eigen huis verzorgd, benadrukte hij. Een stand waarop een modeltrein rondjes reed, vroeg om een uitleg. “KGS Diamond International levert schuurbanden die op een soort van schoonmaakmachine voor treinen worden bevestigd. Hiermee wordt de buitenkant van TGV’s onderhouden, schetst Plesman de eerste verrassing van de dag. Een paar stands verderop hebben ook te maken met vervoer. “Wij leveren ook schuurbanden aan Boeing en Airbus, waarmee de schoepen van motoren van vliegtuigen worden gemaakt onderhouden. En diamant schuurgereedschap voor het schoonmaken en onderhouden van schoepen van scheepsmotoren.” En ook op energiegebied is het van oorsprong Zwitserse bedrijf actief, vertelt Plesman. “Tegenwoordig worden veel windparken aangelegd. De wieken van de windmolens, die uit zeer harde composieten bestaan, worden geschuurd met diamant van KGS.”

All inclusive hotels

Ook in drukkerijen en printbedrijven zijn producten van KGS Diamond International te vinden. “Diamanten gereedschappen worden gebruikt om de printerrol schoon te maken en te onderhouden. En dit had je denk ik nooit gedacht”, vertelt Plesman, terwijl hij wijst naar een blow-up wijst waarop een skiër te zien is. “Met het diamanten schuurgereedschap worden ski’s behandeld. En ook voor de keramische industrie leveren we gereedschappen. Uiteraard voor het schuren van keramische platen, maar ook voor het opruwen van keramische schoteltjes van koffiekopjes. Deze worden op grote schaal gebruikt in all inclusive hotels in Turkije. Tijdens de Covid-pandemie heeft die tak uiteraard flinke klappen gehad, omdat de hotels leeg bleven. Maar de kracht van de KGS-groep schuilt in de veelzijdigheid van de producten en de branches waarin ze worden toegepast.”

One stop shop

Op een beeldscherm worden de activiteiten getoond van Transferro. De directeur van KGS Diamond geeft uitleg: “Sinds kort zijn wij lid van Transferro en Zeveij-Necomij, een grote inkoopcombinatie. Deze bestaat uit 253 leden (groothandels), heeft 744 vestigingen en verenigd 452 leveranciers. Producten die Transferro levert, kunnen wij ook aan onze klanten leveren. Denk aan zogenoemde handelsproducten die in Nederland bij de technische groothandel bouw en industrie te vinden zijn, bijvoorbeeld Flex, Makita, Fein, Festool, Bosch, Bahco, Gardena, Berdal, Den Braven, Illbruck, Quickgrip, Bessey, Wera en Altrex, en daarnaast nog meer dan vierhonderd A-merken. In totaal zijn wij door deze samenwerking een ‘one stop shop’ waar ruim twintigduizend artikelen uit voorraad leverbaar zijn. Daarnaast kunnen we eigen KGS-producten voor de natuursteenindustrie – een omvangrijk en compleet assortiment van zagen, boren, frezen, schuur-en polijstpads, cnc-gereedschap en een assortiment lijmen – en producten vanuit ons exclusief dealerschap van merken als Abressa, Marmoelettromeccanica  en Integra leveren. Voeg daar aan toe producten van Lithofin, Tenax, Connect, Diabü, Sebald en Sait, producenten waar we mee samenwerken en je komt op ruim zevenduizend artikelen die we uit eigen magazijn kunnen leveren.”

Traditie

Na de uitgebreide rondleiding stond een traditioneel onderdeel op het feestprogramma: de botterrace. Alle deelnemers aan het jubileum van het Elburgse bedrijf waren verdeeld in groepen die aan boord van een specifieke botter konden gaan. Het was een prachtig gezicht hoe de tweeëntwintig veelal antieke botters naar het Veluwemeer voeren. Daar werd een ‘harde strijd gevoerd’ voor de eeuwige roem. De feestdag werd onder andere afgesloten met een barbecue en een tombola, met prijzen als KGS gereedschappen met een waarde van € 3.000 en een iPhone 14. De hoofdprijs – een elektrische fiets – ging naar Koen Sterken Natuursteen uit Beek en Donk. Tot over vijf jaar!

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Vakblad Natuursteen nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen