Afname Italiaanse natuursteenexport

Afname Italiaanse natuursteenexport

In de eerste acht maanden van 2023 is de totale waarde van de Italiaanse natuursteenexport met 2,7 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De export van ruwe materialen nam in waarde met 1 procent af. Een sterkere daling is te zien in de cijfers van platen en kant-en-klare producten. De waarde daarvan nam met 3,1 procent af in vergelijking met de cijfers van de eerste acht maanden van 2022. Dit blijkt uit de markttrendanalyse van de Italiaanse organisatie Confindustria Marmomacchine Association.


Afname Italiaanse natuursteenexport

Uit de cijfers blijkt verder dat China nog steeds de belangrijkste importeur is van ruwe materialen. Met een waarde van 124,2 miljoen euro is de import van de Aziatische grootmacht wel met 3,5 procent afgenomen. India daarentegen importeerde ruim 15 procent meer in waarde van Italiaanse ruwe materialen, een waarde vertegenwoordigend van bijna 37 miljoen euro.


Verenigde Staten belangrijkste natuursteenimporteur

De belangrijkste importeur van platen en kant-en-klare producten bleef in de eerste acht maanden van 2023 de Verenigde Staten. Daar werd voor bijna 313 miljoen euro aan materiaal geïmporteerd, een afname van 9 procent. De import van Duitsland, de nummer twee op de ranglijst van importeurs, nam af met 3,5 procent tot een waarde van iets meer dan 95 miljoen euro. 


Negatieve tendens natuursteenexport

Ondanks dat de cijfers een negatieve tendens laten zien, is het opvallend dat de gemiddelde waarde van Italiaanse natuursteenproducten per ton is toegenomen, van 900,18 euro per ton naar 970,72 euro per ton. Dit heeft als resultaat dat de prijs van de geëxporteerde Italiaanse natuursteenproducten in de eerste acht maanden van 2023 met 7,8 procent is toegenomen.