Benelux Natural Stone Association opgericht

Nieuws 29-03-2021
Benelux Natural Stone Association opgericht

Samen staan we sterk. Vanuit die gedeelde visie is de Benelux Natural Stone Association (BNSA) voor de hele natuursteensector in België, Nederland en Luxemburg opgericht. De BNSA groepeert alle bedrijven die in België, Nederland en Luxemburg actief zijn in de natuursteensector; van steengroeves en importeurs tot verwerkers en plaatsers. 
Benelux Natural Stone Association opgericht

Febenat (Benelux federatie voor natuursteenimporteurs en groothandelaars), Unie der Marmergroeven en Zagerijen van België, Federatie van Belgische blauwe hardsteen en Federatie van Natuursteenbewerkers verenigen zich en vormen de drie kamers van de BNSA. Zo is er een kamer voor de steengroeves, één voor de importeurs van natuursteen en één voor de verwerkers en plaatsers ervan. Alle kamers zijn gelijkwaardig vertegenwoordigd in het bestuur van de BNSA. Stijn Renier van Renier Natuursteen & Carrières de la Préalle is de nieuwe voorzitter. Isabel Gruwez blijft de coördinator, zoals voorheen bij Febenat. 

Benelux Natural Stone Association opgericht

Benelux Natural Stone Association: promotie natuursteen

De samenwerking heeft als doel natuursteen te promoten en de brede kennis ervan te vergroten. Natuursteen is een honderd procent natuurlijk product met een zeer lage ecologische voetafdruk. Dit duurzame, kostbare materiaal vraagt dan ook om een duurzame visie. De BNSA promoot natuursteen met als doel het gebruik er van te verhogen in de Benelux en meer mensen kennis te laten maken met de kracht van natuursteen. Zo ondersteunt de BNSA de voltallige sector en de maatschappij om de klimaatdoelstellingen te halen.

Netwerkplatform

De BNSA gaat onder meer een netwerkplatform oprichten waaraan alle spelers binnen de Benelux natuursteenindustrie kunnen deelnemen. De nieuwe vereniging voert doelgerichte acties uit naar zowel architecten, bouwheren en bouwprofessionals, als naar het brede publiek. Zo wil de BNSA de interesse voor natuursteen aanwakkeren en de kennis over het materiaal verbeteren. De vereniging zet dan ook enkele concrete acties op poten, zoals de jaarlijkse BNSA Natural Stone Awards en opleidingen voor architecten en bouwprofessionals. Daarnaast kan de BNSA ook rekenen op een aantal bestaande initiatieven, bijvoorbeeld de publicatie van het vroegere Febenatjaarboek dat wordt vertaald naar de voltallige natuursteensector. Het Initiatief TruStone is er voor een meer verantwoorde productie en aankoop van natuursteen uit onder meer China en India. Omdat een belangrijk doel van de BNSA de support van de natuursteensector en haar actoren is, rekent de vereniging ook op bestaande technische ondersteuning met onder andere prestatieverklaringen, CE-markeringen en technische fiches.

Lees hier alvast een interview met voorzitter Stijn Renier, dat in de komende editie van NATUURSTEEN wordt gepubliceerd.