Breda neemt deel aan Initiatief TruStone

18-01-2023
Breda neemt deel aan Initiatief TruStone

De gemeente Breda neemt voortaan deel aan Initiatief TruStone, het convenant dat de natuursteensector wil verduurzamen. De gemeente geeft hiermee invulling aan haar ambities rond maatschappelijk verantwoord inkopen van natuursteen.

Breda neemt deel aan Initiatief TruStone

Maatschappelijk verantwoord inkopen vinden veel gemeenten belangrijk om bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden van werknemers te verbeteren of kinderarbeid tegen te gaan. Dit speelt ook een rol bij de winning en verwerking van natuursteen.

Jeroen Bruijns, wethouder Buitenruimte en Regio Breda: ‘Mensenrechten en het milieu staan voor ons voorop. Het kost ons veel moeite om te kunnen garanderen dat de ingekochte natuursteen daadwerkelijk aan de Internationale Sociale Voorwaarden (ISV) voldoet. TruStone geeft ons nog meer zekerheid over de herkomst.’

Convenantsvoorzitter Pieter van der Gaag is blij met de toetreding van Breda: ‘Het is goed te zien dat steeds meer gemeenten actief willen bijdragen aan verduurzaming van de natuursteenketen. Het secretariaat van TruStone biedt hen via het Internationale Sociale Voorwaarden-loket ondersteuning om natuursteen maatschappelijk verantwoord in te kopen.’

Het totaal aantal deelnemende Nederlandse gemeenten komt met de aansluiting van Breda op negen. Ook het Rijksvastgoedbedrijf is aangesloten bij het convenant. In Vlaanderen nemen 29 gemeenten deel aan TruStone, naast de Vlaamse overheid.