Corona-update: Productie in Italië stopgezet

Nieuws 27-03-2020
Corona-update: Productie in Italië stopgezet

Met het verplicht sluiten van de fabrieken in Italië is een nieuwe fase ingegaan. In ieder geval mogen de natuursteenfabrieken en de machinefabrikanten tot en met 3 april geen productie draaien. Wat zijn de gevolgen voor de machineleveranciers en de natuursteenimporteurs en -groothandels? NATUURSTEEN informeerde bij de betrokkenen.
Corona-update: Productie in Italië stopgezet

Viek Seynhaeve van VIEK-Machines.com vertelt dat er een verschil is tussen zijn Belgische en Nederlandse klanten. “Tot eind vorige week kreeg ik telefoons uit Nederland met vragen over machines alsof er niets aan de hand was. Deze week is dit wel veranderd. Mijn Belgische klanten zijn al een week eerder begonnen met herorganiseren. Bijna elke steenhouwerij heeft vandaag zijn mensen op werkloosheid gezet, en werken met zeer kleine bezetting nog enkele zaken af. Ik hoor zeer veel mensen spreken over opruimen en schoonmaken. Na de crisis komen we zeker in een nieuw tijdperk: kraaknette steenhouwerijen! Ik heb bijna dagelijks contact met mijn Italiaanse leveranciers. En het scheelt van regio tot regio hoe ze spreken over de crisis. Bergamo – Cremona is de regio van Comandulli. We weten ondertussen via de media dat net daar het probleem het grootst is. Alles boven Verona lijk iets beter te zijn, maar dit is natuurlijk heel relatief. Ik hoor hoe alle fabrikanten in pauze-modus afwachten wat er gaat gebeuren. Sommigen hopen volgende maand een verbetering te hebben, anderen spreken van september. Het is duidelijk dat Italianen met dezelfde vragen zitten als wij hier in de Benelux. Onze leveranciers hebben wel heel snel geschakeld en bieden waar nodig hulp op afstand, telefonisch en online. Iedereen is bereikbaar. Veel technische medewerkers werken vanuit huis en tot op heden werden onderdelen nog verstuurd. Maar om de zoveel dagen kan een nieuwe situatie ontstaan, het is dus elke dag afwachten… Vooral de nieuwste cnc-gestuurde machines – denk aan de machines van Donatoni – zijn ideaal om op afstand te servicen. Alle machines zijn standaard verbonden op internet en laten het toe alles te volgen via onze computer in Brugge of via de pc’s in Italië. Het grootste probleem op dit moment is dat de machines die klaar staan in Italië niet meer afgehaald kunnen worden. Daarnaast hebben we machines in België klaarstaan, maar we willen onze mensen liever niet laten monteren in deze condities. Laat ons voor iedereen hopen dat deze periode snel achter de rug is.”

Corona-update: Productie in Italië stopgezet

Productie stopgezet

De situatie is in Italië op korte termijn zeer sterk gewijzigd, vertelt ook Eddy Indesteeghe van Pieterman Glas- en Steentechniek. “De productie van Intermac, onze grootste machineleverancier, is stop gezet. De aftersales of de hotline voor spareparts blijven open en garanderen alle verzendingen zolang de transporteurs de pick-up doen. Hieromtrent is er onzekerheid naar het einde van deze week toe. Alle andere fabrikanten (Montresor, Noat, Righetti,…) zijn zoals in België, in lockdown light versie. Er is geen productie maar ze blijven bereikbaar.”
Projectburo PB heeft nog geen hinder ondervonden die niet is op te vangen, stelt Patrick Buysse. De online hulp van de service gaat gewoon door, omdat de fabrieksmedewerkers van huis uit doorwerken. De meeste klanten hebben hun bedrijf grotendeels gesloten. Wat de economische gevolgen zijn, moeten we afwachten, hoewel we in deze dagen toch twee machines hebben verkocht. Ik ben er van overtuigd dat wanneer dit over zal zijn de bouw zeer hard zal oppikken!”

Corona-update: Productie in Italië stopgezet

Overheidsbeleid

Eric Fontein van Fonmatec stuurt een mail door van Dal Pietre waarin de fabrikant de gevolgen schetst van het overheidsbeleid om de productie geheel stop te zetten. Er kunnen geen machines worden uitgeleverd en ook de levering van reserveonderdelen loopt vertraging op. De fabrikant benadrukt dat hulp en advies telefonisch of online beschikbaar blijft. “From our side, both as professionals and as persons, we keep staying strong and trusting in the positive resolution of this sad, complicated situation. We wish to all of you, your families and friends to stay safe and well.”
Ook de natuursteenimporteurs en -groothandels zijn geconfronteerd met het Italiaanse overheidsbeleid. Zo geeft Marc Wulms van Michel Oprey en Beisterveld natuursteen en keramiek (MO-B) aan dat vanaf nu niet meer geladen kan worden bij de fabrieken in Italië. “De fabrieken zijn tot en met 5 april gesloten. We hebben geprobeerd de meeste orders nog weg te laden en onze transporteurs houden ons op de hoogte over de mogelijkheden. Wij hebben als MOB extra voorraden aangelegd om hopelijk en in ieder geval de eerste periode door te komen en zo onze klanten te kunnen  blijven bedienen zolang dat is toegestaan.”

Corona-update: Productie in Italië stopgezet

Extra veiligheidsmaatregelen

Herwig Callewier van Beltrami en de Brachot-Hermant Groep: “De situatie in Europa is inderdaad grondig gewijzigd in één week tijd. Tot vorige week waren onze Italiaanse leveranciers nog volop aan de slag. Het was echter niet gemakkelijk om transporteurs te vinden om de goederen te laden en naar onze depots in België, Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk te vervoeren.  Het ziet ernaar uit dat we zeker twee weken geen bevoorrading uit Italië zullen krijgen, het is nu een volledige lockdown. Onze eigen producties in Deinze en Harelbeke blijven verder draaien. We hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen in verband met hygiëne en ‘social distancing’.  Op kantoor is er een minimale bezetting en er wordt door onze sales maximaal vanuit huis gewerkt. De service naar de klanten is voorlopig gegarandeerd.” Callewier geeft ook een update over de situatie in China: “In China komen meer en meer fabrieken en groeves weer op gang.  Er werden deze week al heel wat containers verscheept naar de diverse havens in Europa waarmee wij werken. Sinds verleden week zijn er stilaan problemen in India en Vietnam. Ook daar leggen de autoriteiten beperkingen op qua verplaatsingen en dat geeft moeilijkheden bij de aanvoer van de materialen naar de havens. Veel arbeiders verkiezen ook uit schrik voor besmetting om thuis te blijven, dus de producties draaien ook op een laag pitje. De aanvoer uit het Midden-Oosten (Turkije, Egypte, et cetera) is voorlopig nog oké.”

Corona-update: Productie in Italië stopgezet

Corona-update: Productie in Italië stopgezet