De specialiteit van Anker’s Natuursteen

Algemeen 21-12
De specialiteit van Anker’s Natuursteen

Rick van den Anker is van origine geen natuursteenman. Hij komt uit de metaalbewerkingssector. Omdat hij ruim vijfentwintig jaar geleden meer wilde verdienen om samen met zijn vrouw een huis te kopen, klopte hij bij een bevriend natuursteenbedrijf aan. ‘And the rest is history’ heet het dan. Vier jaar geleden kwam zoon Aron bij Anker’s Natuursteen in Oss werken. Hun specialiteit? “Werken maken voor de bouw is echt ons ding”, klinkt het uit twee kelen.

De specialiteit van Anker’s Natuursteen

De typische zwavelachtige lucht die bij het bewerken van Belgische blauwe hardsteen hoort, hangt in de werkplaats van Anker’s Natuursteen in Oss. “Wij werken voor zo’n 85 procent met Belgische blauwe hardsteen”, geeft Rick van den Anker als verklaring. Hij vertelt over het werk alsof hij nooit wat anders heeft gedaan. Maar niets is minder waar. Tot 1997 kende hij wel natuursteenbedrijven, maar zelf was hij werkzaam in de metaalsector. Zijn kennismaking met het vak van natuursteenbewerken was louter toeval, legt hij uit. “Ik werkte bij een metaalbewerkingsbedrijf. Met mijn vrouw wilde ik een huis gaan kopen en daarom vroeg ik mijn toenmalige baas om opslag. Dat kon ik vergeten, kreeg ik te horen. Ik kende Lucas Schoot van Lucas Schoot Natuursteen in Oss. Hij stelde voor dat ik bij hem kwam werken. Na een proefperiode zag ik het wel zitten. Het werken beviel me goed en het salaris was wat ik voor ogen had om op termijn een huis te kunnen kopen.”

De specialiteit van Anker’s Natuursteen

Altijd feest

Van den Anker kijkt met plezier terug op zijn introductieperiode in de natuursteensector. “Er moest bij Lucas Schoot Natuursteen zeker wel gewerkt worden, maar het was in feite altijd feest. Ik had er echt lol in. Maar na een tijdje kreeg ik het besef dat ik zelf dingen anders zou aanpakken. Ik deed in die tijd veel plaatsingen van grafwerk op de begraafplaats en regelmatig ging daarbij wat fout. Dan was de steen te laat of was er iets mee. Extra pijnlijk als de nabestaanden erbij waren.”

De specialiteit van Anker’s Natuursteen

Het zaadje was geplant, Van den Anker komt in 2005 op het idee om voor zichzelf te beginnen. “Wat ze bij het natuursteenbedrijf kunnen, kan ik ook. Maar dan anders. Om dat voor elkaar te krijgen, ging ik op zoek naar een geschikte locatie”, vertelt hij.

Die werd gevonden bij zijn zus en zwager. Van den Anker legt uit: “Bij een boerderij stond een grote loods, ideaal om te beginnen. Ik begon samen met mijn zus Anker’s Natuursteen. Ik verzorgde de productie, mijn zus deed een stukje verkoop en de administratie. Dat liep goed, we konden vooruit. Zeker omdat mijn zwager hielp bij het werven van klanten. Hij verzorgde het transport van bouwmaterialen in Oss en omgeving. Overal waar hij kwam, liet hij een kaartje van ons nieuwe natuursteenbedrijf achter. De aannemers wisten ons vanaf dat moment wel te vinden. Zo ging het balletje rollen.” Na een tijdje kwam er een kink in de kabel, gaat Van den Anker verder. “De loods bleek te dicht bij de boerderij te staan. Hierdoor kregen we op den duur de vereiste vergunningen niet. In 2009 konden we op de huidige locatie van start gaan.”

Investeringen Van den Anker

De eerste investering die Van den Anker deed was voor de aanschaf van een zaagmachine van Spielvogel . Al snel volgde een tweedehands zwenkarm-machine van Thibaut. Omdat hij een klus kreeg bij een aannemer voor vensterbanken van composiet, overwoog hij een kantenpolijster aan te schaffen. “Die aannemer liet de vensterbanken bij een ander bedrijf maken. Er bleek echter vaker schade aan de vensterbanken te zijn. Erg vervelend, want het plaatsen van de vensterbanken is in de regel het laatste klusje voor oplevering van het huis. Hij vroeg mij of ik ze wilde maken. Hiervoor moest ik echter investeren in een nieuwe machine. Maar ja, welke zekerheid heb je dan? Ik besloot te investeren, maar dan in een tweedehands kantenpolijstmachine van Marmo Meccanica. Geen moment spijt gehad van die keuze”, vertelt Van den Anker.

Bloemist

In 2016 verliet de zus van Van den Anker het bedrijf. Hij moest op zoek naar iemand voor de administratie. Die werd heel dicht bij huis gevonden, vertelt hij. “Mijn vrouw is van origine bloemist. Maar zij besloot om de boekhouding van het bedrijf te gaan doen.” Het bleek de opmaat naar een familiebedrijf. Zoon Aron vertelt: “Ik wilde eigenlijk loonwerker of boer worden. Ik had een weekendbaantje bij een boer. Maar ik kwam ook vaker bij mijn vader in de werkplaats kijken. Af en toe hielp ik hem met kleine klusjes.” In die tijd kreeg Anker’s Natuursteen het steeds drukker. Vader Rick: “Ik moest iemand erbij hebben. Tot vorig jaar had ik een medewerker, maar die stopte vanwege de zware beroepenregeling. Ik heb ook nog een tijdje een Roemeense jongen aan het werk gehad in het bedrijf. Een prima kerel, werkte hard. Maar helaas kon hij geen afspraken nakomen. Hij was in een keer verdwenen. Daarom moest ik Aron bij mij in de zaak hebben. Gelukkig zei hij ja”, vertelt hij enthousiast. “Het werk als boer vond ik ook leuk, maar mijn vader had mij nodig. In 2019 ben ik vol bij hem gaan werken. Ik ben in Nieuwegein de opleiding bij Corry Kussendrager gaan volgen. Wel leuk, maar ook veel theorie. Het meters maken, echt het vak leren, heb ik hier in de werkplaats gedaan. Vorig jaar heb ik mijn diploma gehaald.”

Cnc-machine

Omdat steeds meer opdrachten binnen kwamen, ging Van den Anker op zoek naar een cnc-machine. “We zijn bij een paar bedrijven gaan kijken die erg enthousiast waren over de machine die wij op het oog hadden. We waren overtuigd, en omdat het een monoblok was, was hij prijstechnisch ook nog gunstiger”, legt hij uit. De machine bleek echter niet wat ervan werd verwacht. De zoektocht naar een nieuwe machine werd voortgezet. Hiervoor kwam Van den Anker terecht bij Joeri Decatelle van GMT. “We waren geïnteresseerd in een GMM-machine.”

Samen met de eerste cnc-machine had Anker’s Natuursteen geïnvesteerd in een waterzuiveringsinstallatie. “En begin dit jaar hebben we onze ouderwetse waterwand van Van Voorden vervangen door een nieuwe stofafzuigingswand. Nu zijn we voorlopig klaar”, zegt Rick van den Anker, terwijl hij gaat kijken hoe de GMM-machine wordt opgebouwd. “Het betreft de brugzaag INTRA 520 CN2. We hebben gekozen voor een zeer uitgebreide configuratie. Hij is geleverd met een kanteltafel van 3,50 x 2 en een vaste tafel van 3,5 x 1,3 voor het zagen van dorpels. De motor is voorzien van een geperforeerde as waarmee we kunnen frezen en 3D-profielen maken. De machine kan automatisch nesten, we hoeven in feite alleen zelf de werkstukken eraf te halen. Een van de voordelen is dat de vacuümhefunit op de kap zit in plaats van achter op de machine. Hierdoor zit die niet in de weg bij het rond zagen van stukken. Aron gaat de machine bedienen, maar ik ga het ook leren. Dan kunnen we samen mooie werken maken. En bijvoorbeeld ook weer aanrechtbladen. Daar was ik mee gestopt, omdat de prijzen steeds gekker werden. Maar met de nieuwe machine kan dat veel beter. We maken sowieso werken voor de bouw, dat is namelijk echt ons ding.”