Duurzame investeringen bij Brachot en Family Members

Nieuws 02-03-2021
Duurzame investeringen bij Brachot en Family Members

2021 staat voor Brachot en Family Members in het teken van duurzame investeringen in innovaties en uitbreidingen in Polen, Italië, Frankrijk en Zuid-Afrika. Enerzijds om de natuursteen en samengestelde materialen volledig tot hun recht te laten komen en anderzijds om een steentje te blijven bijdragen aan een duurzame en optimale ontginning, productie en distributie. 
Duurzame investeringen bij Brachot en Family Members

In het distributiecentrum in het Poolse Gdansk wordt op een terrein van 7 hectare een nieuw magazijn met showroom en kantoren gebouwd. Hierbij ligt de nadruk op duurzaamheid. Een visie die  Brachot niet enkel uit in de materialen, maar ook in de manier van produceren. De vestigingen worden voortdurend geoptimaliseerd met een lage ecologische voetafdruk als doel. In Gdansk uit zich dat in zonnepanelen op het depot, die volledig instaan voor het elektriciteitsverbruik. Ook wordt het water opgevangen voor hergebruik. Om het distributieproces te optimaliseren worden er een 35-ton-portaalkraan en twee rolbruggen van zestien ton geplaatst. De werken voor de opslagplaats buiten zijn momenteel volop aan de gang. De buitenportiek is eind februari geïnstalleerd, in maart wordt de eerste voorraad ter plaatse verwacht en begin april is het distributiecentrum operationeel. Het magazijn, de showroom en kantoren worden geopend aan het einde van 2021.

Duurzame investeringen bij Brachot en Family Members

Italiaanse vestiging Brachot

Vorig jaar kondigde Brachot met trots een nieuwe vestiging in Italië in de regio rond Verona aan. De nieuwe, moderne gebouwen zijn rond de zomer van 2021 klaar. In de nieuwbouw is aandacht voor duurzaamheid met zonnepanelen om energie volledig zelf op te wekken en met een ondergronds wateropvangsysteem. Tijdens Marmomac 2021 vindt de feestelijke opening van de nieuwe showroom, warehouse en blokkenplein plaats. De eyecatcher wordt de Stone Gallery van meer dan 3.000 vierkante meter: een moderne, cleane setting waarin het grote aanbod platen natuursteen en samengestelde materialen volgens de natuursteengrootmacht volledig tot hun recht komt. De materialen zijn vanaf de straatkant ook te bewonderen, want de nieuwbouw wordt voorzien van een glasgevel van 890 vierkante meter (!).

Duurzame investeringen bij Brachot en Family Members

Frankrijk

Ook in Frankrijk investeert Brachot in zijn locaties. In Parijs worden de bedrijfsgebouwen vernieuwd en uitgebreid met een showroom. De opening vindt dit voorjaar plaats. Bij nieuwkomer en Family Member Granitarn – een samenvoeging van ADHL, LS Granits, Carrières du Bousquet en Granit du Sidobre – investeert Brachot in het volledige proces van groeve tot klant. Zo wordt Brachot Sud ondergebracht bij de vestiging in Burlats en wordt het machinepark vernieuwd om het productieproces en de distributie van de graniet Tarn en andere Franse natuursteen te optimaliseren. In de gloednieuwe fabriekshal van 5.000 vierkante meter worden onder meer twee nieuwe Multiwires, zes Monowires op rail, twee rolbruggen, afwerkingsmachines om te polijsten en te vlammen, een waterzuiveringsinstallatie, brugzagen, een tegel- en kasseienproductielijn, een zandstraalmachine, enzovoort geplaatst. Er komen ook een platenhal van 1.500 vierkante meter, nieuwe kantoren en een opslagplaats buiten van 5.000 vierkante meter. Het volledige elektriciteitsverbruik wordt door zonnepanelen opgewekt om zo klimaatneutraal mogelijk te produceren. Naast een wateropvangsysteem, wordt het water van de productie ook gezuiverd en hergebruikt. Er worden meerdere bassins aangelegd, goed voor 6.000 kubieke meter, zodat er extern geen water meer hoeft te worden afgenomen. In het najaar van 2021 moet de hele vestiging operationeel zijn.

Zuid-Afrika

Bij Family Member Cameleon in Zuid-Afrika ten slotte wordt de opslag- en productieruimte uitgebreid. Momenteel worden daar blokken in platen verzaagd en beschikken ze over meerdere afwerkingslijnen voor binnen en buiten. Daar komt nu een productielijn bij voor het verzagen van platen in maattegels. Dit in het eigen materiaal Nari Black en in andere (Afrikaanse) natuursteen.