Ecologie hoog in het vaandel bij Stone

Nieuws 19-12-2019
Ecologie hoog in het vaandel bij Stone

Stone stond de afgelopen jaren voor de opdracht om drie bedrijven samen te brengen op één locatie. De zoektocht naar de ideale locatie leverde niets op, waarna werd besloten om achter de bestaande locatie in Olsene een nieuwe platenmagazijn annex werkplaats te bouwen. Hierbij stond een beter waterbeheer voorop, net als een ideale luchtbehandeling. Frederik Derycke, manager bij Stone: “Bij ons staat ecologie hoog in het vaandel.”
Ecologie hoog in het vaandel bij Stone

‘Passion for stone’ staat op de muur van de moderne showroom van Stone in Olsene. Het staat volgens manager Frederik Derycke voor een DNA barstensvol expertise en knowhow in natuursteen, terrazzo en keramiek. “Het is het resultaat van de centralisatie van drie bedrijven op één locatie in Olsene. Bedrijven gespecialiseerd in steenproducten in al zijn vormen, met een veelvoud aan toepassingen. Denk aan badkamers, keukens, gevels, poolhouses, grote infrastructurele werken, bevloering van treinstations. In feite alle maatwerk en toelevering dus. Bedrijven met veel historie”, benadrukt hij.

Ecologie hoog in het vaandel bij Stone

Oorsprong

De oorsprong van Stone gaat terug naar 1923 toen Bombarbre in Harelbeke werd opgericht. “Bombarbre is van oudsher een composiet- en terrazzoproducent. De laatste vijftien jaar is het bedrijf geëvolueerd van een tegelproductiebedrijf tot een volwaardige marmerzagerij, gespecialiseerd in keukens, trappen en gevelpanelen. De opkomst van composieten en keramische werkbladen zorgde voor een snelle en gestadige groei. Daarnaast heeft Bombarbre als het ware mee op de golf kunnen springen toen een van de oude specialiteiten weer in opkomst kwam, namelijk granito voor trappen, werkbladen en gevelpanelen”, vertelt Derycke.
Stone Londerzeel is volgens Derycke al jaren een gevestigde naam. “In 1959 is onze exportdivisie in Londerzeel opgericht, waarmee we een van de oudste importeurs in België zijn. Al snel heeft die zich ontwikkeld tot een natuursteenontdekker. We hebben wereldwijd nieuwe natuursteensoorten vanuit de groeves naar België geïmporteerd. En van daaruit naar Europa en de rest van de wereld verzonden. Daarnaast is Londerzeel ook onze hub voor de Kempen, Brussel, Brabant en Limburg, uitgerust met een moderne showroom, gelegen langs de A12 autosnelweg.” 

Ecologie hoog in het vaandel bij Stone

West

Stone West in Olsene is in feite tegelijkertijd opgericht, maar als natuursteenbedrijf meer gespecialiseerd in buitenbetegeling, vervolgt de manager van Stone. “Het is een gekende leverancier in Oost en West Vlaanderen voor de handelaar, het tegelbedrijf en de particulier. Intussen is Bomarbre ook verrijkt door de overname van MarbraLys, een lokaal bedrijf gespecialiseerd in trappen. In 2006 werd een zustervennootschap van Bomarbre aan het bedrijf toegevoegd, namelijk Cerabos, gespecialiseerd in keramische tegels. Onze ambitieuze eigenaar en ceo Rinaldo Castelli is twee jaar geleden de fusie gestart van de verschillende vennootschappen tot één grote leverancier van steenproducten in al zijn vormen.”
Omdat de vestiging in Harelbeke te oud was, moest Stone op zoek naar een nieuwe locatie. “Dat bleek nog niet zo eenvoudig”, vertelt Derycke. “Uiteindelijk was de zoektocht vergeefs, de ideale locatie was niet beschikbaar. Daarom werd besloten om onze vestiging in Olsene uit te breiden met een nieuwe hal, waar ons platenmagazijn en werkplaats in onder gebracht konden worden.”

Ecologie hoog in het vaandel bij Stone

Trots

Bij de nieuwbouw achter de bestaande locatie in Olsene speelden ecologische uitgangspunten een grote rol, verzekert Derycke. “We zijn er ontzettend trots op dat we met nul verlies aan water kunnen produceren. We hebben een ondergrondse buffer aangelegd met een capaciteit van 326.000 liter water. Alle daken beleveren deze put. Op die manier hebben wij niet alleen op elk moment voldoende water, we bufferen ook het regenwater om het op latere tijdstippen via wadi’s in de open beek te lozen die langs ons pand loopt. Op deze manier zorgen wij voor een beter waterbeheer.”
De manager van Stone vervolgt dat binnen een beter waterbeheer ook een goede waterzuiveringsinstallatie hoort. “Wij hebben twee installaties van het type Clean 30 bijgekocht. We kozen voor dit type daar we reeds een dergelijk systeem in bezit hadden en al jaren met tevredenheid gebruiken en onder de knie hebben. Hierdoor is ons waterbeheer in perfecte conditie.”

Ecologie hoog in het vaandel bij Stone

Intens


Voor de inrichting van de werkplaats heeft Stone intens samengewerkt met enkele buitenlandse collega’s. Voor een deel van de nieuwe machines en installaties koos het bedrijf uit Olsene voor Pieterman Glas- en Steentechniek uit Paal-Beringen. “Wij kennen het bedrijf al zeventien jaar. We hebben bij Pieterman onze eerste Intermac gekocht en die werkt nog steeds voortreffelijk acht uur per dag. Er staan al twee cnc-gestuurde Intermac-machines en we zijn daar erg tevreden over. Vandaar was de keuze voor een nieuwe Intermac Master 38.3 vrij logisch”, legt Derycke uit.

Luchtverversing

Ook voor de luchtverversing en de stofafzuiging kon Stone terecht bij Pieterman. “Het bedrijf werkt sinds kort samen met de Italiaanse fabrikant Martini Aeroimpianti op het gebied van luchtafzuigingunits. Gezien onze lange samenwerking hebben we het aangedurfd en vier units van het type gekocht, twee keer een Nuovola-unit van vier meter en twee keer een Nuovola-unit van zes meter. Wij werken mee aan de kleine aanpassingen die in de output minder stof genereren. We geloven er in dat we met deze oplossingen op zeer korte termijn met een perfecte score van 5mg/m3 stof in de lucht kunnen werken.”