Beeldhouwsymposium als ode aan de beeldhouwer

Nieuws 07-06-2019
Beeldhouwsymposium als ode aan de beeldhouwer

De eerste helft van september – van 2 tot en met 15 september – verandert de beeldentuin van Kunststichting HazArt in Soest in een beeldhouwwerkplaats. Gedurende veertien dagen werken hier tien professionele beeldhouwers – acht vrouwen, twee mannen – in afzonderlijke tenten aan hun eigen sculptuur.
Beeldhouwsymposium als ode aan de beeldhouwer

Deze hele periode is de beeldentuin gratis toegankelijk voor belangstellenden – onder begeleiding van vrijwilligers. Dit biedt bezoekers de mogelijkheid in gesprek te gaan met de kunstenaars en hun vorderingen van dag tot dag te volgen.

Licht op Steen

‘Licht op Steen’ is de titel van dit beeldhouwsymposium, dat kan worden beschouwd als een ode aan de beeldhouwer. HazArt maakt het de tien kunstenaars zo comfortabel mogelijk met een riante werkplek voor elk van hen, een steen naar keuze van maximaal 150 kg en voor eten en drinken wordt gezorgd. De kunstenaars – afkomstig uit de provincie Utrecht – zijn geselecteerd op professionaliteit en diversiteit. Zij werken onder andere in marmer, Iraans travertin, Belgisch hardsteen en Anröchter Grünstein.
Van 25 augustus tot en met 12 oktober toont de kunstzaal van HazArt voorbereidende werkzaamheden van de kunstenaars. Via artikelen, foto’s, teksten, schetsen, berekeningen en (klei-)modellen laat ieder van hen zien wat er aan hun hakwerk vooraf ging. Ook wordt hun gereedschap getoond en exposeren zij vrij werk. Op 15 september sluit het symposium af met een finissage, waarna de tien gerealiseerde kunstwerken te bezichtigen zijn tot en met 12 oktober.