FORS Tegelwijsheid: Inmeten geeft zekerheid

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
FORS Tegelwijsheid uit Someren maakt een enorme ontwikkeling door. Het in 2020 ontstane bedrijf door een samengaan van Eddie Donkers tegelwerken en ETS Asten van Edward Steijvers groeide al snel uit zijn voegen. Daarom is eind 2021 een nieuw pand betrokken, dat plaats biedt aan de twee waterjets van het bedrijf. Het bedrijf voert opdrachten uit in het high-end segment waar de hoogste kwaliteit de standaard is. De basis vormt het goed inmeten van een werk, dat geeft volgens beide directeuren zekerheid.

Liefhebbers. Zo omschrijven commercieel directeur Eddie Donkers en technisch directeur Edward Steijvers van FORS Tegelwijsheid zichzelf. “Net zo lang puzzelen totdat we de oplossing hebben gevonden, dat tekent ons wel”, zegt Steijvers. Als voorbeeld noemt hij een vloer die volgens de architect alleen uit hele tegels mocht bestaan die in een ruitvorm gelegd moesten worden. “Toch een probleempje als er een pilaar pontificaal in de ruimte staat. Iedereen verwacht dat je de tegel op het kortste punt doormidden zaagt en dan de stukken om de pilaar aan elkaar lijmt. Probleem is dat je dat altijd blijft zien. Wij hebben de tegel op een lang stuk aan de onderkant ingezaagd, gebroken en vervolgens om de pilaar gelegd. Met het opgevangen marmerzaagsel hebben we de lijm op kleur gebracht. En die architect maar zoeken naar de plek waar de lijmvoeg zat”, lacht de technisch directeur van FORS.

Oorsprong FORS

De oorsprong van FORS ligt in twee tegelzetbedrijven met ieder een eigen specialiteit. “Ik ben in 2004 met Eddie Donkers tegelwerken begonnen en heb al heel snel de trend van groot formaat tegels ontdekt en me erin gespecialiseerd”, vertelt commercieel directeur Donkers. Steijvers vervolgt: “ETS Asten is in 2002 opgericht en ik heb me sindsdien toegelegd op exclusief maat- én meetwerk in tegels. Met het samengaan van beide bedrijven in 2020 hebben we onze expertise gebundeld en de kwaliteit op een hoger plan gebracht. We zijn erachter gekomen dat we dezelfde ambitie en hetzelfde denkproces hebben. En dat architecten onze visie onderschrijven, gezien het aantal opdrachten in het hogere segment.”

De kantine van het nieuwe pand aan de Dorser in Someren is als het ware een showroom van de specialiteiten van FORS Tegelwijsheid. “Wij zijn van een tegelzetbedrijf ontwikkeld in een natuursteenbedrijf en van daaruit gegroeid naar specialist in het bewerken van keramische materialen”, legt Donkers uit. “In onze kantine is dat te zien in de natuurstenen tafel, de keramische vloer en het keukenblad met achterblad van composiet. Er zijn veel natuursteenbedrijven die ook keramische materialen bewerken, maar er zijn maar weinig echte specialistische bedrijven op dat gebied. Wij zijn van huis uit keramische jongens en hebben dus alleen maar onze specialiteit uitgebreid.”

Inmeten

FORS Tegelwijsheid

Commercieel directeur Eddie Donkers: “Wij zijn van een tegelzetbedrijf ontwikkeld in een natuursteenbedrijf en van daaruit gegroeid naar specialist in het bewerken van ­keramische materialen.”

De basis voor het leveren van een hoge kwaliteit is het goed inmeten van het werk, stelt Donkers. Hiervoor gebruiken de medewerkers van FORS Tegelwijsheid de Proliner van Prodim. “Ik heb meer dan tien tegelzetters voor ons werken. Ieder is gewend op zijn eigen manier tewerk te gaan als het om inmeten van het werk gaat. De kans op fouten is natuurlijk erg groot als je al die verschillende kraaienpoten moet ontcijferen. Door alles met de Proliner in te meten, breng je de foutenkans terug naar nul. Sommige werken zijn echter niet met het apparaat in te meten – bijvoorbeeld omdat de ruimte te klein is – maar gemiddeld genomen meten wij meer dan 85 procent van de werken in met de Proliner. Digitaal inmeten is superbelangrijk. Vaak is het met de hand erg moeilijk, dan moet je in feite wel met mallen werken. Ik denk dat het inmeten met de Proliner zeker tien keer sneller gaat dan als je het met de hand moet doen.”

Advies

Bij de levering van de Proliner in 2020 hebben de medewerkers van FORS Tegelwijsheid een basistraining gekregen.  “Na even oefenen zijn we er direct mee aan de slag gegaan”, vertelt Donkers. “Je wil er direct mee werken, daarom hebben we de aanvullende training niet gevolgd. Je blijft wel eens hangen bij wat je weet, maar nu zitten we op een punt dat we er eigenlijk meer mee willen kunnen. Om bijvoorbeeld een trap beter te kunnen inmeten. Daarom heb ik advies gevraagd aan Nicky Wijnen, international sales manager bij Prodim.” De aanvullende training voor gevorderden wordt nog wel eens vergeten, aldus Wijnen. “Men wil zo snel mogelijk met de Proliner aan de slag. Maar juist bij gecompliceerde werken kan het apparaat een toegevoegde waarde hebben. Zo moesten de medewerkers van FORS Tegelwijsheid bij het betegelen van een welnessruimte een douche in schelpvorm inmeten. Men wist niet zo 1-2-3 hoe dat het beste kon worden gedaan. Ik heb geadviseerd om de schelp in delen op te splitsen en de vlakken in 2D in te meten. Daarna kon er een 3D-voorstelling van worden gemaakt.”

Dit advies heeft Donkers ook opgevolgd bij het inmeten van een trap van marmer. “Een interieurbouwer had de treden van hout gemaakt. De opdrachtgever wilde de eerste trede van marmer en die moest een massief uiterlijk hebben. We hebben die trede vlakje voor vlakje ingemeten, vervolgens een template gemaakt en die met de marmer bekleed”, vertelt hij, terwijl hij in de werkplaats de trede laat zien.

Aan de hand van een project waarbij een doucheruimte moet worden betegeld, legt Donkers de werkwijze van het inmeten uit. “We meten eerst de wanden in met de Proliner, tot plafondhoogte want we hebben elke millimeter nodig om de tegels te stellen. Vervolgens wordt de vloer ingemeten. Het is een douche met afschot in de vloer, daarom meten we bij met de kruislaser. Deze matcht met tekeningen in CAD. Het ziet eruit als 3D, maar je meet dus in in 2D en vervolgens met de kruislaser. Vooral bij werken waarin bookmatch wordt toegepast, kun je de aders op deze manier perfect laten aansluiten. De resultaten van het inmeten komen vervolgens bij onze tekenaar binnen. Die past waar nodig de tekening aan en maakt er een snijbestand van waarin onder andere de hoeken en de verstekken zijn aangegeven. De tekening wordt genest en ingevoerd bij het besturingsprogramma van de waterjet die de uitsnedes maakt. De onderdelen worden ten slotte genummerd waarna de tegelzetters in de juiste volgorde de tegels kunnen aanbrengen. Als alles klopt, krijg je meer zekerheid in het werken. Dan kun je de vereiste kwaliteit leveren.”

Technisch directeur Steijvers noemt nog een voordeel van het werken met de Proliner. “De architect kan ook meekijken voor bijvoorbeeld de tegelverdeling. De contouren van een werk worden op locatie ingemeten, waarna de tekenafdeling op kantoor de voegen kan intekenen.” 

Dit artikel is gepubliceerd in NATUURSTEEN 2-2022. Nog geen abonnee? Klik hier!