Gemeenten nemen deel aan IMVO-convenant TruStone

In een aantal Nederlandse gemeenten – waaronder Alkmaar, Apeldoorn, Assen, ‘s-Hertogenbosch, Deventer, Lansingerland, Midden-Groningen, Nieuwegein en Oosterhout – zijn vragen gesteld door gemeenteraadsleden over het gebruik van natuursteen in hun gemeente, en of daar ook aandacht is voor de arbeidsomstandigheden in de keten.
Gemeenten nemen deel aan IMVO-convenant TruStone| Vakblad Natuursteen
Gemeenten nemen deel aan IMVO-convenant TruStone| Vakblad Natuursteen

Aanleiding hiervoor was de publicatie van het rapport Between a rock and a hard place door Arisa in juni van dit jaar. De gemeenten Eindhoven en Den Haag hebben intussen toegezegd lid te worden van het TruStone Initiatief. Het TruStone Initiatief is het eerste IMVO-convenant waar ook gemeenten aan deelnemen. 

Rol inkopers van gemeenten

De rol van inkopers van gemeenten is belangrijk: bedrijven zullen nog meer gestimuleerd worden MVO-risico’s in hun keten terug te dringen als er bij aanbestedingen aandacht wordt gevraagd voor de herkomst van het natuursteen en de arbeidsomstandigheden bij de winning daarvan. De gemeente Amsterdam is een stadsbrede aanbesteding voor natuursteen gestart. Deze aanbesteding omvat negen ‘esthetische groepen’ van natuursteen die vaak in de openbare ruimte van de stad Amsterdam worden toegepast. In deze aanbesteding wordt bijzondere aandacht besteed voor de Internationale Sociale Voorwaarden (ISV) en het Convenant TruStone.

Buitenland

Ook in het buitenland is aandacht voor het TruStone Initiatief. Zo heeft  het Duitse natuursteenvakblad NATURSTEIN aandacht besteed aan het rapport Between a rock and a hard place. Om ook een dialoog te kunnen starten met Franse natuursteenbedrijven heeft Arisa onlangs een Franse vertaling uitgebracht.

 

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen