Gevarieerd programma tijdens eerste NOA Café

Het eerste NOA Café bood de honderdtachtig online deelnemers een gevarieerd programma: speeddaten, lezingen, quizzen, een panelgesprek en een heuse verloting. Het geheel werd vanuit de opnamestudio’s van Activo in de voormalige Prodent-fabriek in Amersfoort aan elkaar gepraat door NOA-medewerkers Bob Buijs, Ester Litjes en Gemma Geven. Niet alle schakelingen tussen de verschillende studio’s en de sprekers thuis liepen even soepel, maar veelvuldig viel de waardering te horen voor het initiatief van ondernemersvereniging NOA.
Gevarieerd programma tijdens eerste NOA Café| Vakblad Natuursteen
Gevarieerd programma tijdens eerste NOA Café| Vakblad Natuursteen
Gevarieerd programma tijdens eerste NOA Café| Vakblad Natuursteen
Gevarieerd programma tijdens eerste NOA Café| Vakblad Natuursteen

Het welkomstwoord werd verricht door NOA-voorzitter Ger Jaarsma. Hij omschreef de vereniging als een van gezelligheid, ontmoeten en elkaar spreken. Door het coronavirus is dat live niet mogelijk, vandaar dat is gekozen voor een online evenement. Nadat de ALV vier keer is uitgesteld, wist Jaarsma de deelnemers de nieuwe datum te noemen: 23 september 2021. Dan moeten veel beleidskwesties aan bod komen, zoals de vaststelling van de nieuwe statuten en het nieuwe reglement. Ook vindt dan de verkiezing van de nieuwe bestuursleden en de opvolger van Jaarsma zelf plaats, zo kondigde hij aan. In zijn welkomstwoord sprak hij ook over de toekomst van de afbouwbranche. Met de aangekondigde benodigde honderdduizend nieuwe woningen per jaar, de verduurzaming van zeven miljoen woningen en één miljoen gebouwen staat de afbouwbranche voor een grote uitdaging en er is veel werk te verrichten. Er moet veel tijd en geld in opleidingen worden gestoken, want er zijn meer afbouwers nodig, aldus Jaarsma. Ook gaf de voorzitter aan dat NOA met andere partijen zich hard maakt voor de terugkeer van een ministerie van Volkshuisvesting om de grote opgave te stroomlijnen.

NOA quiz 

Na het welkomstwoord konden de online deelnemers mee doen aan het speeddaten. Twee minuten (bij)kletsen met iemand uit de afbouwsector en daarna werd je weer via de carrousel aan iemand anders gekoppeld. Dat de carrousel technisch nog niet helemaal jofel liep, bleek uit het verhaal dat iemand vier keer achter elkaar aan kersvers pensionado Rob van Boxtel werd gekoppeld… Voor wie de speeddate tekort duurde, was er de mogelijkheid om 1-op-1 verder te kletsen in een eigen chat.

De online deelnemers konden tijdens twee quizzen hun kennis over NOA testen. Diegenen die het snelst de meeste goede antwoorden hadden, werden beloond met een iPad.

Lezingenprogramma

Het lezingenprogramma was erg gevarieerd, van algemene onderwerpen als ‘hoe gebruik je LinkedIn het beste’ en ‘tips om goed te kunnen netwerken’ tot specifieke onderwerpen als Jong Management van NOA, het Exoskelet, TruStone en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Keynote spreker was een van Nederlands bekendste scheidsrechters én eigenaar van Jumbo-supermarkten Björn Kuipers. Aan de hand van beelden van cruciale momenten uit voetbalwedstrijden vertelde hij over de keuzes waar zijn ‘team Kuipers’ mee te maken kreeg. Wel of geen rode kaart, is het een doelpunt of toch buitenspel? En is het een penalty of ga je mee met het advies van de VAR dat het toch geen penalty is? Rode draad binnen dit verhaal was volgens de scheidsrechter een goede samenwerking. “En je moet op elkaar kunnen vertrouwen, zowel in en buiten het veld, maar zeker ook in je werk”, gaf hij de deelnemers mee.

Toekomst

Het programma van de middag bood ook een unicum. Voor het eerst zaten de vier voorzitters van de hoofdsectoren – William Slotboom, Theo Wouters, Eric van der Zande en Bart Briels – aan tafel. Onder leiding van dagvoorzitter Lieselore van Dijkhuizen bespraken zij een aantal stellingen over de toekomst van de afbouwsector. Het was aangekondigd als een paneldiscussie, maar het bleef wel opvallend braafjes, de vier heren waren het vrijwel op alle fronten met elkaar eens. Met de grote bouwopgave in de nabije toekomst, zit het ook wel goed met de toekomst voor de afbouwsector, luidde de algemene opinie van de deelnemers. Er moet op tijd worden ingespeeld op veranderingen, werd geopperd. Als huizen grotendeels in een fabriek worden gemaakt, moet de afbouwsector daar op aanhaken, werd als voorbeeld genoemd. Als mogelijk pijnpunt werd het tekort aan vakmensen genoemd. Het onderwijs moet worden ingericht volgens de toekomstige behoeften. Die behoeften moeten dus worden gepeild, de jeugd moet worden geënthousiasmeerd. En NOA moet zich inzetten tegen het schrikbeeld van de kant-en-klare Ikea-woningen. Het werk moet in eigen kring worden gehouden, men moet zich de knikkers niet laten afpakken, werd stellig gezegd.

De eerste editie van het NOA Café werd afgesloten met een verloting. De nodige deelnemers zullen zich bij het bekijken van de beelden van het evenement op YouTube voor het hoofd slaan. Ze hadden namelijk een prijs gewonnen, maar waren niet meer online. Daarom moest Gert van der Meulen veelvuldig lootjes uit de hoed trekken om uiteindelijk alle prijzen te kunnen vergeven. Bij NOA kijken ze terug op een geslaagde editie die zeker voor herhaling vatbaar is!

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Vakblad Natuursteen nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen