Goede voorlichting absolute noodzaak bij natuursteenvloer

Nieuws 20-05-2021
Goede voorlichting absolute noodzaak bij natuursteenvloer

Op 12 mei plaatste de landelijke krant het AD een artikel in de rubriek ‘Schoonmaaktip van de week’ met als kop: Een natuurstenen vloer; bezint eer ge begint. Hierin geeft schrijfster – en schoonmaakexpert – Marja Middeldorp naar aanleiding van een vraag van een lezeres advies hoe je een natuursteenvloer moet schoonmaken. Ondanks dat zij probeert hier en daar nuances aan te brengen, blijft vooral de tendentieuze kop en het eind van het artikel hangen: “Maar als ik eerlijk moet zijn tegen iedereen die een natuurstenen vloer overweegt: er zijn prachtige namaakvloeren. Bezint eer ge begint.” Hieruit blijkt het belang, de absolute noodzaak van een goede voorlichting.
Goede voorlichting absolute noodzaak bij natuursteenvloer

Na het verschijnen van het artikel in het AD stond de telefoon van John Vis van de Belgische blauwe hardsteengroeve Carrières du Hainaut roodgloeiend. Dit deed hem besluiten in de pen te klimmen. Omdat hij geen reactie op zijn ingezonden brief kreeg, stuurde NATUURSTEEN ook een brief naar de redactie. Hieronder een weergave van de brieven en het antwoord van de redactie van DPG Wonen.

Goede voorlichting absolute noodzaak bij natuursteenvloer

 

Geachte redactie,

Met verbazing heb ik het artikel van mevrouw Middeldorp in de rubriek Schoonmaaktip van de week in uw krant het AD gelezen over het onderhouden van een natuursteenvloer.

Beste Mevrouw Middeldorp,

U gebruikt in uw stuk de verzamelnaam natuursteen waarvan er vele honderden soorten zijn op deze aarde. Soorten die geen of weinig onderhoud nodig hebben. Het klopt de kalkhoudende stenen onderhoud nodig hebben, maar met de juiste producten en liefde is dit een fluitje van een cent. Uiteraard koop je deze spullen niet bij de supermarkt of de plaatselijke doe-het-zelfshop, maar bij  een gerenommeerde steenhouwerij of speciaalzaak op het gebied van natuursteen onderhoudsproducten.

Zoals u het omschrijft is het een groot drama om de meest prachtige producten in huis te halen…. Echter, u vergat in deze uitleg dat wij vandaag de dag naar de meest prachtige fonteinen, kerken, en monumenten als het Colosseum kijken, die al honderden jaren geleden met passie en liefde zijn gemaakt uit prachtige natuursteensoorten als marmers en granieten.  

U als passievolle schoonmaakster moet hier toch blij van worden? Een echt product, gegeven door Moeder Aarde, bewerkt door ambachtelijke mensen, met passie en liefde voor hun product. Iets dat echt is en niet nep, een product dat – wanneer u het bij de echte vakmensen heeft gekocht met bijbehorende juiste uitleg over het onderhoud – er over honderd jaar nog kan prachtig bij kan liggen. Een product dat met liefde moet worden behandeld, maar dat zo uniek is. U vergeet dat u bij zo’n fake vloer waar geen onderhoud voor nodig is, u ook niets meer schoon heeft te maken. Dan kunt u ook geen column meer schrijven en dan kunt u zeker niet meer uw liefdevolle schoonmaakbeurt houden.

U zult begrijpen dat ik – en ik denk dat ik spreek namens 185 Nederlandse steenhouwers – het erg jammer vind dat u ons prachtige product zo te kakken zet!

Voor een betere uitleg over het prachtige product natuursteen mag u altijd contact opnemen!

Met vriendelijke groet,

John Vis

Carrières du Hainaut

 

Geachte redactie,

in de rubriek Schoonmaaktip van de week behandelde uw schoonmaakexpert Marja Middeldorp het schoonmaken van een natuursteenvloer. Hierop heeft John Vis van de Belgische blauwe hardsteengroeve Carrieres du Hainaut per mail een ingezonden brief gestuurd (zie bijlage). Vanuit mijn functie als contentmanager van het vakblad NATUURSTEEN heb ik het artikel ook met opperste verbazing gelezen. Het artikel is niet gebaseerd op feiten, maar op aannames. Aannames die gevolgen kunnen hebben voor natuursteenbedrijven als het gaat om de verkoop van natuursteenproducten. 

Als inhoudelijk verantwoordelijke van het vakblad voor de Nederlandse en Vlaamse natuursteensector zet ik mij in voor de promotie van natuursteen, bij architecten, vastgoedontwikkelaars en indirect ook bij de eindgebruiker. Kernboodschap binnen deze promotie is dat er goede voorlichting moet worden gegeven over de mogelijkheden, maar ook over de onmogelijkheden van het materiaal. De ene soort is namelijk beter geschikt voor bepaalde toepassingen dan de andere. Hierdoor kun je dus niet een oordeel vormen over natuursteen als verzamelnaam, hetgeen in het artikel van Marja Middeldorp wel gebeurt. 

Hartelijke groeten,

Wilbert Leistra

Contentmanager vakblad NATUURSTEEN

 

Beste Wilbert,

Eerlijk gezegd begrijp ik de kritiek niet zo goed. Dit is de eerste alinea:

,,Er zijn zo ontzettend veel soorten natuursteen”, begint Marja. ,,En allemaal hebben ze een andere behandeling nodig. Wat ik nu ga zeggen, daar heeft Jannie niet zoveel aan, maar dan voor alle andere lezers: als je een natuurstenen vloer in huis haalt, haal je een probleem in huis. Het beste advies is dus om je goed voor te laten lichten of het wel bij je huishouden past. En natuurlijk hoe je het moet behandelen, bij aankoop dus. Betaal gewoon wat meer om je goed te laten voorlichten!”

Dat is precies wat u zegt: er zijn veel verschillende soorten. Vervolgens zegt ze toch iets om mensen mee te helpen, maar bovenstaande tip blijft overeind. Ik zal de kritiek wel met haar delen.

Stefan ten Teije

Redacteur Wonen