Grafstenen Gooise Meren worden gerecycled

Nieuws 29-01-2019
Grafstenen Gooise Meren worden gerecycled

Grafstenen van graven met verlopen grafrechten op de begraafplaatsen van Gooise Meren gaan gerecycled worden. Dat maakte de gemeente onlangs bekend.
Grafstenen Gooise Meren worden gerecycled

Grafstenen op graven met verlopen grafrechten worden altijd aangeboden aan de nabestaanden, maar worden maar mondjesmaat opgehaald. Ze worden dan eigendom van de begraafplaats. Normaal gesproken worden de stenen dan vernietigd, maar de gemeente noemt dat zonde. Vooral omdat grafstenen na hun eerste leven eigenlijk nog tientallen of soms zelf honderden jaren meekunnen.

Een nieuwe steen
De gemeente gaat de grafstenen daarom nu aanbieden voor hergebruik. Niet-opgehaalde grafstenen worden aangeboden aan steenhouwers om er een nieuw grafmonument van te maken. Uiteraard worden alle persoonlijke gegevens op de oude stenen eerst verwijderd. De eigenaren van de nieuwe grafsteen krijgen bovendien te horen dat het om een steen met een tweede leven gaat. Het recyclen van grafstenen gebeurt elders in het land ook al. De gemeente sluit zich namelijk aan bij Circle Stone, een landelijk initiatief.

Lees meer over dit onderwerp op NOS.nl.