Grandeur keert terug tijdens 56ste Marmomac

Nieuws 27-10-2022
Grandeur keert terug tijdens 56ste Marmomac

Het vertrouwen in de mondiale natuursteensector is bevestigd. Dat kan de conclusie zijn na de 56ste editie van Marmomac. De natuursteenvakbeurs in Verona liet al weer een beetje van de grandeur van weleer zien. De onzekere tijden door de oorlog in Oekraïne en daarmee gepaard gaande enorme stijgingen van energiekosten zorgden bij veel exposanten voor een onzeker gevoel over de toekomst. Dit gevoel is niet weggenomen, maar het aantal bezoekers en de kwaliteit van de contacten bieden hoop, zo viel na afloop te horen.
Grandeur keert terug tijdens 56ste Marmomac

Woensdag 28 september. De tweede dag van de 56ste editie van Marmomac – die dit jaar voor het eerst van dinsdag tot en met vrijdag plaatsvindt – is net begonnen. Hal 5 – traditioneel een van de drukst bezochte hallen – is nu ijzingwekkend stil… en leeg. Het is nog vroeg, het kan nog komen, hoor je iemand zacht fluisteren. En gelukkig kwam het! De woensdagmiddag werd al heel wat drukker, maar de donderdag en vrijdag waren supergoed, viel uit de monden van exposanten te horen. Niet alleen qua aantal bezoekers, maar met name door de kwaliteit van de contacten.

Grandeur keert terug tijdens 56ste Marmomac

Herstel Marmomac

De cijfers van de 56ste editie van Marmomac laten een herstel zien ten opzichte van die  van vorig jaar. De eerste post-corona natuursteenvakbeurs in Verona trok toen ruim dertigduizend bezoekers die noviteiten konden bekijken op de stands van de 756 exposanten. Het aantal bezoekers was deze keer bijna verdubbeld, want 47.000 natuursteenprofessionals passeerden de poorten van de nieuwe ingang van Veronafiere. Meer dan 60 procent was niet uit Italië afkomstig, een percentage dat het internationale karakter bevestigd. Het aantal exposanten steeg enorm naar ruim twaalfhonderd, 60 procent daarvan had niet de Italiaanse nationaliteit. Fantastische cijfers, maar ze zijn nog steeds behoorlijk lager dan de editie voor corona. In 2019 was het aantal exposanten 1650 en kwamen 69.000 bezoekers naar de vakbeurs in Verona.

Grandeur keert terug tijdens 56ste Marmomac

Terug naar hal 5. Normaal gesproken wordt het beeld bij binnenkomst bepaald door één grote stand, de gecombineerde stand van Intermac en Donatoni. Deze keer overheerste het blauw van Donatoni bij binnenkomst. Daarnaast – gescheiden door twee hoge wanden – de friswitte stand van de Biesse Groep. De gescheiden presentatie was het gevolg van het verbreken van de commerciële samenwerking tussen de Italiaanse grootmachten op machinegebied. 

Opvallend was ook dat de focus bij de witte stand niet op Intermac als merk lag, maar op Biesse Stone. Wellicht de opmaat voor een complete make-over qua presentatie, ingegeven door de verschillende sectoren waarin de Italiaanse fabrikant actie is; (natuur)steen, glas en metaal. Bij de opgestelde machines viel een noviteit te bespeuren, een nieuwe brugzaag, 625 gedoopt. Voor de vertegenwoordiging van Biesse Stone in België en Nederland, Pieterman Glas- en Steentechniek, was de beurs niet goed, maar héél goed, aldus directeur Eddy Indesteeghe. “Wij hebben het hoogste aantal ooit kunnen scoren qua bezoekers uit België en Nederland. Wij hebben, net als onze concurrenten, goede orders gescoord. De commerciële scheiding tussen Donatoni en Biesse werd met veel begrip onthaald. En de eerste stappen van Intermac om een brugzaaggamma op te bouwen, kon op veel aandacht rekenen”, blikt Indesteeghe terug.

Veel goesting

Op de blauwe stand van Donatoni waren de nodige noviteiten te bewonderen. Zo presenteerde de Italiaanse machinefabrikant maar liefst drie nieuwe machines; de brugzaag Twin S4Q, de multifunctionele zaagmachine SX-5Q en het nieuwe zaag- en bewerkingscentrum K3Q. Viek Seynhave van VIEK-Machines.com bespeurde in de aanloop naar Marmomac “veel goesting bij mijn leveranciers om in Verona hun beste beentje voor te zetten”. En volgens hem is dat zeker geslaagd. “Donatoni sprong in het oog met een bijzonder grote stand en met heel veel opgestelde machines. Wat een uitstraling! En uiteraard spraken mensen over de toestand in de wereld, maar onmiddellijk daarna kwam iedereen ter zake en werd er gesproken over machines, investeringen, nieuwe technologieën en toekomstplannen. Met zelfs enkele verkopen als resultaat. Veel beter dus als vooraf gedacht. Marmomac 2022 was een geslaagde editie.”

Voor het Nederlandse Prodim waren het in Verona topdagen, aldus Nicky Wijnen, International Sales Manager bij het bedrijf uit Helmond. “We hebben aan de bezoekers – onder wie veel vaste klanten – onze nieuwe software kunnen laten zien. Mensen waren enthousiast en kwamen gericht, er zaten geen zogenoemde beurstoeristen tussen. Daarom hebben we ook veel kunnen verkopen.” 

Nieuwe machines op Marmomac

Marmomac is altijd het ideale podium om nieuwe machines te presenteren. Naast de al eerder genoemde nieuwe machines van Biesse en Donatoni, introduceerde onder andere Comandulli twee machines in een opvallende nieuwe outfit: Ruby, een nieuwe kantenpolijstmachine en Verticale. Deze kantenpolijstmachine is speciaal ontwikkeld voor het verticaal polijsten van natuursteen, composiet en keramiek.

Op de stand van GMM was voor het eerst het visuele gevolg van de overname van Bavelloni te zien. Tussen de machines van GMM – met daarbij de nieuwe waterjet Stream 42 – stonden machines van Bavelloni opgesteld. 

Ook bij de Italiaanse machinefabrikant Prussiani werd een nieuwe machine gepresenteerd, de cnc-gestuurde brugzaag Italia. Met deze nieuwe machine voor het zagen van natuursteen en keramiek wil de Italiaanse machinefabrikant ook de Nederlandse en Belgische natuursteenmarkt nadrukkelijker betreden.

En soms zitten de noviteiten niet zo zeer in de machines. Zo presenteerde Omag de al bekende Omag 5. De noviteiten zaten meer ‘onder de kap’, want de Italiaanse machinefabrikant heeft de software compleet vernieuwd. Groter nieuws op deze stand was te horen uit de mond van Geert Vanmarcke. Hij meldde dat hij per volgend jaar de nieuwe eigenaar van Projectburo PB is. Huidige eigenaar Patrick Buysse doet naar eigen zeggen een stapje terug. “Maar ik zal de eerste tijd nog zeker als adviseur betrokken blijven”, verzekerde hij. Hij vond deze editie van Marmomac anders, maar toch zeer interessant. “De meeste bezoekers kwamen gericht met een doel, met informatie inwinnen voor de aanstaande koop van een machine. Bijvoorbeeld voor de nieuwe vijfassige machine van Emmedue, de Astra Pro.” 

Op personeelsgebied was nog een nieuwtje te vermelden. Hans van Zwol, bijna ‘sinds mensenheugenis’ verbonden aan het Duitse Moeller Chemie, gaf aan dat het voor hem zijn laatste vakbeurs was. “Maar wie weet komen we elkaar in de sector nog eens tegen”, sprak hij ter afscheid.

Marmomac heet niet voor niets een natuursteenvakbeurs te zijn en het was smullen geblazen. Vooral in hal 6 hadden de Italiaanse natuursteenbedrijven behoorlijk uitgepakt met grote, luxe ingerichte stands. Een aantal bedrijven benadrukten op hun stand het duurzame karakter van natuursteen door de stenen met veel groen te presenteren. 

Op het buitenterrein stond bijna zoals in de ‘glorietijden’ van de beurs in Verona een indrukwekkend aantal blokken natuursteen uit de hele wereld opgesteld. Veel aandacht trok ook de nieuwe stand van Antolini Luigi. Het trendsettende Italiaanse bedrijf had een soort tribune opgesteld van de meest exclusieve natuursteensoorten die bedrijf voert. Vaste prik was ook achteraan het buitenterrein de stand van Carrières du Hainaut, dit jaar ook weer de ontmoetingsplaats voor de Belgische en Nederlandse natuursteenbedrijven.

Schoonheid

Een mooi overzicht van de schoonheid van natuursteen en de mogelijkheden van het materiaal was te zien in hal 10 in het The Plus Theatre. Het was een waardige opvolger van The Italian Stone Theatre, die voorheen in hal 1 werd georganiseerd. Stijlvol ingedeeld en gescheiden door dunne doeken waren diverse exposities opgenomen in The Plus Theatre. Bijvoorbeeld Visionary Stone, waar prachtige voorbeelden te zien waren van experimentele kunstwerken van natuursteen die met cnc-gestuurde machines waren gemaakt. Of de foto-expositie Stoneland van projecten van architecten die natuursteen in hun ontwerpen hadden toegepast. Nederland was vertegenwoordigd door de architectenbureaus 123DV, KAAN Architecten en Studio Anne Holtrop. De Meester Vliegen tekende voor de Belgische inbreng. Verder nog een vermelding voor de expositie Ethica Lithica, waar kunstwerken werden getoond die met een minimum aan afval waren gemaakt.

Marmomac 2022 liet zeker weer een beetje van de grandeur van weleer zien. Echter, de gangpaden waren nog steeds net zo breed als vorig jaar, hal 8 bleef dicht en een groot deel van het achterterrein was weer parkeerplaats in plaats van exposantenruimte. Wellicht dat de 57ste editie weer meer richting het pre-covidtijdperk gaat. Noteer in uw agenda: 26 tot en met 29 september 2023!

Dit artikel is gepubliceerd in NATUURSTEEN 6-2022. Nog geen abonnee? Klik hier!