Groei voor Stone+tec

Events 01-07
Groei voor Stone+tec

Een week nadat Stone+tec de deuren van de Nürnbergmesse sloot, zijn de cijfers bekend gemaakt. Deze laten een groei zien, zowel van het aantal exposanten (+ 20 procent) als van het aantal bezoekers, 12 procent meer ten opzichte van de vorige editie in 2022. De groei had misschien ook wel te maken met het feit dat de Duitse natuursteenvakbeurs deze keer voor het eerst samen werd gehouden met de Tile+tec, een vakbeurs gericht op de tegelbranche.

Groei voor Stone+tec

De 250 exposanten kwamen uit 20 verschillende landen. Bijna 11.000 bezoekers haalden hun badge op bij ingang West van de Nürnbergmesse, vooral afkomstig uit Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, maar ook uit Nederland, Italië, India, China en er waren zelfs bezoekers uit Oekraïne en Canada gespot. Vaste ingrediënten waren de uitreiking van de Deutsche Naturstein Preis en de wedstrijd voor jonge steenhouwers, deze keer buiten het beursgebouw gehouden.

Groei voor Stone+tec

Herdenken

De exposanten van Stone+ tec waren verdeeld over de hallen 10, 11, 12, overwegend met ieder een eigen thema. Zo stond hal 10 voor het grote deel in het teken van herdenken. Kunstgiesserei Plein had een sfeervolle stand ingericht met daarin aandacht voor de bronzen grafsteenkunst en roestvrijstalen producten van het Duitse bedrijf. De stand van Ernst Strassacker mocht zich verheugen op grote belangstelling. Het Duitse bedrijf had een keur aan noviteiten te bieden, waaronder nieuwe, bijna futuristisch uitziende graflantaarns, bronzen ornamenten met de look van cortenstaal én een nieuw lettertype, Salita genoemd.

Groei voor Stone+tec

Bouwen met natuursteen

Hal 11 was de rustigste hal tijdens deze editie van Stone+tec. Onder het thema ‘bouwen met natuursteen’ presenteerden hier Brachot, Bamberger Natursteinwerk Herman Graser, Nikolaus Bagnara hun producten. Voor de eerste keer waren Natursteinwerk Monser en Leissner Natuursteen, de nieuwe bedrijven van de Medici Holding aanwezig op de Duitste natuursteenvakbeurs. Er ging veel interesse uit naar de Bentheimer zandsteen en de nieuwe eigenaren konden tevreden terugkijken op hun beursdebuut. Andere debutant was Xyleia Petrified Wood uit het Nederlandse Twello. Het bedrijf showde een keur aan producten gemaakt van versteend hout.

Groei voor Stone+tec

Gezamenlijke presentatie

In hal 12 was meer reuring te vinden. Hier ronkten de machines en werden gereedschappen gedemonstreerd. Op de stand van L. Hietel vond een gezamenlijke presentatie plaats van onder andere Denver, de machinefabrikant uit San Marino, en de Nederlandse waterjetproducent Resato Waterjet Technology uit Assen. Nederland was verder nog vertegenwoordigd in hal 12 door Prodim International, het Helmondse bedrijf bekend van de Proliner. Verder stands van OMAG, Dal Prete, Comandulli en CMS, allen bemand door de Duitstalige agenten. Het Duitse Burkhardt-Löffler speelde een thuiswedstrijd en had over aanloop niet te klagen. Möller Chemie presenteerde onder het thema ‘More Color is Beauty’ HMK 244 Vlekstop - kleurverdiepend, een gebruiksklaar speciaal impregneermiddel, onder andere geschikt voor natuursteen. In een stand aan de rand van hal 12 presenteerde de firma Möcklinghoff de knalrode Dustbox.

Groei voor Stone+tec

Tile+tec

Op papier was hal 12B gereserveerd voor de nieuwe vakbeurs Tile+tec. In de praktijk bleek dat het aantal exposanten van deze op de tegelsector gerichte vakbeurs tegenviel. Volgens de organisatie kwam dat door de niet zo gunstige toekomstvooruitzichten voor deze sector. Desondanks waren de aanwezige exposanten wel tevreden. Men sprak duidelijk de behoefte voor een tegelbeurs uit. Een volgende editie mag naar meer belangstelling uitzien, is de verwachting. En nu we het daar toch over hebben, noteer alvast in de agenda: Stone+tec en Tile+tec 2026 wordt gehouden van 17 tot en met 20 juni 2026.

Groei voor Stone+tec

Groei voor Stone+tec
Groei voor Stone+tec
Groei voor Stone+tec