In memoriam Anton Olthof

Onlangs bereikte ons het droevige bericht dat oud-steenhouwer en oud-voorzitter van de ABN, Anton Olthof is overleden. Zijn zoon Joost schreef een In Memoriam.
In memoriam Anton Olthof| Vakblad Natuursteen
In memoriam Anton Olthof| Vakblad Natuursteen

Anton Olthof is ruim 85 jaar geleden geboren in Deventer, op 10 november 1935. Hij is de zoon van Johannes Olthof en Annie Lodewegens. Samen met z’n oudere zus Mini groeit Anton op in een gezin van vier personen aan de Zwolseweg in Deventer. De vader van Anton heeft een steenhouwerij aan de overkant van de IJssel, Op de Worp, in de Bolwerksmolen. Zoals het in die tijd gebruikelijk was, is het voorbestemd dat Anton ook in dit bedrijf komt te werken. Na een opleiding in het steenhouwersvak komt hij in het bedrijf.  

Het bedrijf in de Bolwerksmolen verhuist naar het industrieterrein in Deventer. De vader van Anton is veeleisend en Anton – hij werd ook wel Ton of Tony genoemd – moet hard werken. Na verloop van tijd neemt Ton het bedrijf over. Bedrijfsmatig gaat het op en af en Ton maakt lange dagen. Hij wordt ook bestuurlijk actief bij de ABN waar hij geruime tijd voorzitter is. Mede voor deze activiteiten wordt Anton Olthof in 1995 nog benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In 1993 gaat Ton met de VUT en vanwege een huwelijk verhuist hij naar Suriname. Eind jaren negentig komt hij terug naar Nederland en gaat in Delft wonen. Na een scheiding komt Anton terug naar Deventer. Begin 2021 verhuist Ton voor de laatste keer. Hij gaat naar een kamer in het verzorgingshuis Humanitas, afdeling Op de Worp. Ton heeft het hier in het begin erg naar z’n zin, maar helaas is dat van korte duur. Al snel wordt bij hem keelkanker geconstateerd. Helaas zijn behandelingen niet zinvol meer en het slikken en praten gaat steeds moeilijker. Anton overlijdt op donderdag 25 maart. 

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen