Inspiratiecenter voor architecten en designliefhebbers

Eigenlijk hadden de champagnekurken half november tijdens een groot openingsfeest moeten knallen. Maar door de coronamaatregelen werden de feestelijkheden beperkt tot eten van een stukje vlaai. In Amsterdam opende het jubilerende Spaanse Cosentino het vijftiende Cosentino City, een inspiratiecenter voor architecten en designliefhebbers. NATUURSTEEN kreeg een virtuele rondleiding van manager Lara Leenhouts en coördinator Sabine Vermeulen.
Inspiratiecenter voor architecten en designliefhebbers| Vakblad Natuursteen
Inspiratiecenter voor architecten en designliefhebbers| Vakblad Natuursteen
Inspiratiecenter voor architecten en designliefhebbers| Vakblad Natuursteen
Inspiratiecenter voor architecten en designliefhebbers| Vakblad Natuursteen

Coördinator Sabine Vermeulen loopt met haar laptop naar buiten om de gevel van Cosentino City Amsterdam te laten zien. Een blik op de omgeving laat het schuin tegenovergelegen Concertgebouw zien. Na vestigingen in onder andere Madrid, Sydney, New York, Toronto, Singapore, Milaan, Dubai, Londen, Miami en recentelijk Barcelona en Tel Aviv opende het Spaanse familiebedrijf Cosentino in het jaar dat zij haar veertigjarig jubileum viert een nieuw Cosentino City, ditmaal in Amsterdam. Cosentino City Amsterdam is het veertiende inspiratiecenter voor architecten en designliefhebbers. In verschillende ruimtes worden monsters en toepassingen van de merken van het Spaanse bedrijf geshowd; Silestone (composiet), Dekton (gesinterde steen) en de natuursteenlijn Sensa. 

Inspiratiecenter met industriële uitstraling 

Cosentino City aan de Van Baerlestraat in Amsterdam bestaat uit drie panden die zijn samengevoegd tot één 550 m2 grote ruimte. Het ontwerp van het interieur heeft een industriële uitstraling met warme accenten, zoals houten balken aan het plafond, groene planten verspreid over de ruimte en als eyecatcher een heuse boom. Toch? “De stam is wel echt, de bladeren niet”, geeft Vermeulen toe. “Maar het is wel een opvallend warm detail tussen de toepassingen van koude materialen. Het geeft het idee van een loft.” Een van die toepassingen is bij binnenkomst al direct te zien. Achter de zwarte balie uit Dekton Sirius is een grote plaat Dekton Kreta geplaatst. Hierop zijn strips in verschillende breedtes van hetzelfde materiaal verlijmd. “Dit doet het erg goed bij architecten, horen we uit de reacties”, vertelt manager Lara Leenhouts die bij de rondleiding is aangehaakt. “Dat is ook onze belangrijkste doelgroep. Wij willen met Cosentino City architecten en bijvoorbeeld vastgoedmanagers inspiratie bieden. Maar iedereen is welkom. Maar let op, wij blijven een producent van een halffabricaat, we doen dus niet aan directe verkoop.”

Atelier Lab

Cosentino City is verdeeld in verschillende ruimtes. Vanuit de ingang kan direct worden doorgelopen naar het Atelier Lab, zoals Vermeulen laat zien in de virtuele tour. “Architecten kunnen hier met hun klanten afspreken en stalen laten zien”, legt manager Leenhouts uit. “Uiteraard zijn het stalen van onze producten, maar ook van andere materialen en producten die wij niet verkopen. Denk hierbij onder andere aan hout, gordijnen, kranen, behang en dergelijke. Hiermee kan de architect voor zijn of haar klanten een zo volledig mogelijk moodboard samenstellen.”

Van het Atelier Lab vervolgt de rondleiding naar de volledig ingerichte keuken. “De bladen en frontjes zijn van Dekton, de apparatuur van onze partners Gaggenau en Quooker. Hier worden als de richtlijnen het weer toelaten kookdemonstraties gegeven door top chef-koks. Ik kan helaas nog geen tipje van de sluier lichten waar het namen betreft, dat blijft nog even geheim”, aldus Leenhouts.

Digitaal

Coördinator Vermeulen vertelt dat Cosentino City gebruik maakt van de nieuwste ontwikkelingen in digitale technologie. Als voorbeeld laat ze de Digital Experience zien. “In deze ruimte kunnen projecten in 3D worden weergegeven, bijvoorbeeld van onze geventileerde façades. Maar ook van nieuwe projecten die met behulp van augmented reality kunnen worden aangepast.” In de ruimte bevindt zich ook een enorm scherm, laat Vermeulen zien. “Hierop kunnen we het plaatmateriaal digitaal op ware grootte tonen. Op die manier kunnen bijvoorbeeld de kleuren tot in de detail worden bekeken.”

Na een digitale blik geworpen te hebben op de grote ruimte – “Dit is de multifunctionele ruimte, waar bijvoorbeeld webinars kunnen worden georganiseerd”, legt Leenhouts uit – gaan Vermeulen en Leenhouts voor naar beneden. Hier is een vergaderruimte te zien. “Architecten kunnen hier vergaderen of op een van de flexwerkplekken werken, bijvoorbeeld tussen afspraken door. Hiermee verwoordt Cosentino City de ambitie om voor de doelgroep een echte ontmoetingsplek te zijn om te netwerken en te vergaderen.”

Inspirerende toepassingen 

De toiletten op de benedenverdieping vormen een goed voorbeeld van toepassingen van de Spaanse producent. In één ruimte worden Silestone (wasbakken), Dekton (muren) en Sensa (natuursteen achterplaat met verlichting erachter) gecombineerd. “Maar architecten en designliefhebbers kunnen natuurlijk ook stalen van de verschillende materialen in diverse kleurstellingen zien”, vertelt Leenhouts terwijl ze weer op de begane grond aangekomen een displaykast demonstreert. “De wraps met platen kunnen naar voren worden gehaald en worden gekanteld om ze horizontaal te bekijken. Hierdoor kan een beter beeld worden gevormd van hoe een plaat er als aanrechtblad of badkamervloer uit ziet. En mocht de juiste kleur er niet bijzitten, dan kunnen we digitaal alternatieven op groot formaat laten zien”, vertelt ze, terwijl ze de digitale plaat toepassing toont, een soort van enorme iPad.”

De rondleiding zit erop. Leenhouts en Vermeulen popelen om Cosentino City Amsterdam groots te openen. “Helaas kan dat nu nog niet, maar we verzekeren jullie dat zodra het kan, de champagnekurken hier zullen ploppen.” 

 

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Vakblad Natuursteen nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen