Interview met interieurdesigner Robert Kolenik

Nieuws 08-04-2021
Interview met interieurdesigner Robert Kolenik

Natuursteen en hout zijn de eerste materialen waar interieurdesigner en meubelontwerper Robert Kolenik aan denkt als hij een nieuw ontwerp maakt. Marmer is de natuursteensoort die hij het meest gebruikt. Hij is naar eigen zeggen geen ‘natuursteenjongen van de vele meters’, maar kiest het materiaal eerder als eyecatcher. “Ik wil ermee in contrast met andere materialen een statement maken.” In deze nieuwe serie stelt NATUURSTEEN de interieurdesigner en ­meubelontwerper voor.
Interview met interieurdesigner Robert Kolenik

Robert Kolenik vertegenwoordigt de nieuwe generatie Dutch Designers die wereldwijd wordt gerespecteerd en bewonderd vanwege de hoge kwaliteit van werken, nuchtere werkmentaliteit en eigenzinnige ontwerpstijl. Kolenik combineert dit bovendien met een flinke dosis passie, kritische blik en inspirerende persoonlijkheid. Zijn ontwerpstudio is gevestigd in Amsterdam. Vanuit hier creëert hij interieurs en designmeubels in een grote variëteit. Interieuradvies voor villa tot restaurant, van designkroonluchter tot bank. Zijn projecten reiken tot over de hele wereld.

Interview met interieurdesigner Robert Kolenik

“Marmer”, noemt interieurdesigner Robert Kolenik als eerste als hem wordt gevraagd waar hij aan denkt bij natuursteen. “Het is dan ook de natuursteensoort die ik het meeste toepas in mijn ontwerpen. Mits het ervoor geschikt is, natuurlijk. Want inmiddels ken ik de mogelijkheden en zeker ook de onmogelijkheden van het materiaal. Dat leg ik ook direct uit aan mijn klanten. Ben je bang voor vlekken van bijvoorbeeld rode wijn, kies dan niet voor een lichte marmer. Wellicht is een kwartsiet dan een betere oplossing, daar werk ik de laatste tijd veel mee. Maar ik werk ook graag met onyx. De keuze van het materiaal hangt per project erg af van de andere materialen die ik in een ontwerp gebruik.” 

Interview met interieurdesigner Robert Kolenik

Kennis Robert Kolenik

Kennis over het materiaal heeft Kolenik veelal zelf opgedaan. “Eigenlijk ben ik een beetje door schade en schande wijzer geworden. Zo heb ik ooit een prachtige zwarte steen met gouden adering puur vanwege het esthetische effect in een ontwerp opgenomen. Die steen bleek veel te kwetsbaar voor de toepassing, dus heb ik een alternatieve steen gezocht. Mijn kennis heb ik vooral opgedaan door met verschillende natuursteenleveranciers en -verwerkers samen te werken. Daardoor weet ik inmiddels wel welke steensoorten minder geschikt zijn voor een wasbak of voor een aanrechtblad. En ik laat me ook goed voorlichten door de Italiaanse leveranciers. Ik kom regelmatig in Italië, onder andere bij Antolini Luigi even buiten Verona. Daar zijn prachtige steensoorten te vinden die passen bij de projecten uit het hogere segment waarvoor wij werken. Ik ben helaas nog nooit in een natuursteengroeve geweest. Dat staat nog hoog op mijn ‘to do’-lijst.”

De interieurdesigner en meubelontwerper uit Amsterdam werkt niet graag met alternatieve materialen als gesinterde steen en keramische materialen. “Ik hou gewoon niet van die materialen met een printje. Ik ga voor de feeling van natuursteen. Ik vind het speciaal, dat er een blok uit een berg komt waar al die mooie producten van worden gemaakt. Ik kies ook altijd voor hout, niet voor HPL. En als bijvoorbeeld een natuursteensoort echt niet geschikt is voor een bepaalde toepassing, dan kies ik voor composiet. Daar heb ik dan wel nog gevoel bij, in tegenstelling tot de alternatieve materialen voor natuursteen.”

Verde Antigua

Volgens eigen zeggen is Kolenik momenteel bezig met zijn favoriete project. “Voor een villa op de Kaaimaneilanden heb ik onder andere een dubbele wasbak in mijn ontwerp opgenomen die helemaal organisch loopt. De wasbak is uit een massief blok Verde Antigua gefreesd, een prachtige grijs/groene marmersoort uit Iran. Op het toilet komt natuursteen ook helemaal tot zijn recht. Qua kleur en compositie is het prachtig geworden, een plaat onyx met verlichting erachter in combinatie met brons. Het zijn de kleine elementen die het zo compleet en zo mooi maken, dat het echt af is.” 

Kolenik is ook ontwerper van designmeubels, ook meubels waarbij natuursteen wordt toegepast. Als voorbeeld noemt hij een barblad dat hij een tijd geleden heeft ontworpen voor een villa in de buurt van Rotterdam. “In een keuken is een twee meter lang barblad geplaatst van puur witte onyx. Er is verlichting onder aangebracht. Het blad wordt ondersteund door een boomstam van een lychee boom; een prachtige combinatie van natuursteen en hout.” 

In Maastricht stad heeft de interieurdesigner een haard in het interieurontwerp opgenomen. “De haard is drie meter lang en gemaakt van Statuaretto. De haard was veel te zwaar voor de constructie, daarom is de steen helemaal terug gefreesd naar een dikte van 8 mm. Een techniek die ook veel wordt toegepast in de jachtenbouw.” 

Statement

Gemene deler van de toepassing van natuursteen in zijn ontwerpen, noemt Kolenik het subtiele gebruik ervan. “De natuursteen onderdelen in een interieur zijn de echte eyecatchers, waarmee ik een statement wil maken. Ik ben geen natuursteenjongen van de vele meters. Ik neem nooit een grote vloer van natuursteen in mijn ontwerp op, het gaat mij om de combinatie met andere materialen, om de details.”