Inzicht in kunstwerk van natuursteen

Nieuws 28-10-2019
Inzicht in kunstwerk van natuursteen

Licht op Steen. Met deze titel van het symposium en bijbehorende expositie wilden organisatoren Ali van den Berg en Jan Hazelaar inzicht verschaffen in het maken van een kunstwerk in natuursteen. Tien kunstenaars maakten in twaalf werkdagen een kunstwerk van natuursteen. Het publiek kon ze aan het werk zien en vragen stellen over de steen, de techniek en het onderwerp. Het symposium werd afgesloten met een finissage.
Inzicht in kunstwerk van natuursteen

Op het terrein van De Hazelaar Art Supplies en HazArt maakten tien professionele steenbeeldhouwers half september een kunstwerk met het thema Licht op Steen. Er werd tijdens dit symposium gewerkt met een keur aan natuursteensoorten, zoals Iraans travertin, Portugees en Italiaans marmer, Belgische blauwe hardsteen en Anröchter Grünstein. Het maximaal gewicht van de blokken bedroeg 150 kg. Het doel van het symposium was het promoten van kunst in het algemeen en beeldhouwkunst in het bijzonder. Organisatoren Ali van den Berg en Jan Hazelaar wilden jong en oud laten kennismaken met de vele facetten van het (kunst)ambacht. Door publiek uit te nodigen voor het symposium wilden ze inzicht verschaffen in het ambachtelijk maken van een kunstwerk in natuursteen. De kunstenaars wisselden tijdens de twaalf werkdagen ideeën, werkwijzen en materiaalonderzoek uit en discussieerden over het belang van de ambachtelijke kunst in de hedendaagse kunstwereld. Een van de doelstellingen van deze symposia is dat kunstenaars uit het isolement van het atelier komen en ervaringen uitwisselen met collegae en publiek.

Inzicht in kunstwerk van natuursteen

Veelzijdig

Wat is de positie van de steenbeeldhouwer in de kunst en waarom kies je voor ‘slow art’ in deze digitale tijd? Deze vragen kwamen aan bod tijdens een lezing van Anne Berk, publicist, curator en coördinator van het Europees Sculpture Network in Nederland. Deze lezing was een van de onderdelen van het veelzijdige programma dat naast het beeldhouwsymposium in Zeist werd georganiseerd. Diverse groepen kregen een rondleiding over het werkterrein, konden vragen stellen aan de kunstenaars en senioren van Stichting Welzijn Ouderen Soest konden een workshop werken met natuursteen volgen. Zij maakten een beeldje van mergel of speksteen. Beeldend kunstenaar Frank Eerhart hield een workshop Beeld & Poëzie en er werd een fotowedstrijd gehouden, gewonnen door pensionado Alex Visser uit Hilversum. De Frans-Amerikaanse kunstenares en beeldhouwster Louise Bourgeois (1911-2010), wereldberoemd met haar monumentale beelden van spinnen en van wie momenteel twaalf beelden tentoon gesteld worden in de Rijksmuseumtuinen, was het onderwerp van de theatervoorstelling ‘Louise, een leven in beeld’ van RoerendGoedTheaterproducties. 

Inzicht in kunstwerk van natuursteen

Finissage

De beelden van de deelnemende kunstenaars werden tijdens een feestelijke finissage aan het publiek gepresenteerd. Hiermee kwam een einde aan het beeldhouwsymposium Licht op Steen. Tijdens de finissage werd bekend gemaakt dat de organisatie het beeld ‘Poort naar Kairos’ van de kunstenares Fieke de Roij aan zorginstelling Ontmoetingscentrum Klaarwater in Soest schonk. Een van de bezoekers van het symposium zei: “Goh, ik heb niet zo veel met kunst. Maar nu ik zie hoe het gemaakt wordt en ik het verhaal van de kunstenaars erbij hoor, begint het voor mij te leven!” Dit was precies wat de organisatie wilde bereiken met het symposium en zij sprak dan ook van een geslaagd evenement.