Italiaanse grandeur bij Beltrami in Harelbeke

Nieuws 29-03-2019
Italiaanse grandeur bij Beltrami in Harelbeke

Bijna anderhalf jaar na de overname door de Brachot-Hermant Group uit Deinze floreert Beltrami uit Harelbeke als nooit tevoren. De showroom is aangepakt om plaats te maken voor tegels van nieuwe materialen, andere toepassingen en nieuwe afwerkingen die onder andere in het vernieuwde Stonelab worden geproduceerd. In de nabijgelegen Stone Gallery staan de platen van de meest exclusieve materialen te shinen. Bezoekers komen terecht in een 3.300 m² platenhal met Italiaanse grandeur. Het assortiment wordt continu aangevuld met de ­trendmaterialen van nu, dus hoog tijd voor een bezoek aan Harelbeke.
Italiaanse grandeur bij Beltrami in Harelbeke

Bij binnenkomst in de showroom van Beltrami in Harelbeke wordt de aandacht direct naar de rechtermuur getrokken. Als in een heuse kunstexpositie hangen hier voorbeelden van nieuwe materialen als schilderijen aan de muur. “Dit zijn onze nieuwste aanwinsten die we aan het publiek willen presenteren”, legt Henry Devriese, accountmanager bij Beltrami, uit. “Niet alleen nieuwe materialen, maar ook bijzondere, eigen afwerkingen”, voegt hij eraan toe. Sinds de overname van Beltrami door de Brachot-Hermant Group, nu ruim één jaar geleden, merkt het natuursteenbedrijf uit Harelbeke duidelijk de voordelen, aldus Devriese. “Brachot-Hermant focust zich voornamelijk op de ontginning, de productie en aankoop van natuursteenblokken en -platen uit de hele wereld, zowel uit eigen als uit andere groeves. Deze blokken worden verzaagd tot platen, en worden daarna in één van de zeven productie-units wereldwijd – onder andere in het Stonelab in Harelbeke – bewerkt en uiteindelijk tot tegels aangeboden. Beltrami slaagt er zo in om als innovator en trendsetter in natuursteentegels op te treden, door de meest exclusieve en bijzondere materialen en afwerkingen te presenteren. Wij focussen ons voornamelijk op de distributie van natuursteentegels en exclusieve platen. Wij kunnen de platen vervolgens nog zelf bewerken in een scala van afwerkingen. Ik zal die platen later tonen”, belooft de accountmanager.

Italiaanse grandeur bij Beltrami in Harelbeke

Tegelcollectie

Italiaanse grandeur bij Beltrami in Harelbeke

Wat eerst volgt, is een rondleiding in de showroom van 1.650 m², waar de noviteiten voor 2019 in binnentegels worden getoond. “Dit zijn de zogenoemde kasteeldallen uit onze exclusieve Bspecial-tegelreeks”, vertelt Devriese, terwijl hij wijst naar tegels in verschillende lengtes met een breedte van 60 cm. De tegels hebben een robuuste, verweerde uitstraling en zien er verouderd uit, alsof ze uit een kasteel gehaald zijn. “Dat komt door onze ‘Vieux Castel’-afwerking met gekartelde randen. De kasteeldallen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten blauwe hardsteen of beige kalksteen. Gelegd in groot romeins verband krijg je echt het gevoel van ‘my home is my castle’.”

De Brachot-Hermant Group is eigenaar van drie groeves in Ierland waar Kilkenny Limestone wordt gewonnen. “Doordat we de ontginning en productie van deze Ierse Blauwe Hardsteen in eigen handen hebben, kunnen we dit materiaal in een ruime waaier van formaten, toepassingen en afwerkingen aanbieden. Nieuw bijvoorbeeld is de flamewashed afwerking, waarbij de tegels een verouderde look met antislipeigenschap krijgen, de gekloven afwerking in fijne steenstrips en de geschuurde afwerking. Interessant is ook om de kiezen voor de Mix, waarbij tal van afwerkingen op strips van 5 cm breed en vrije lengtes worden aangeboden”, aldus Devriese. “In Brussel is men volop bezig met de heraanleg van de Centrumlanen tot voetgangerszone. Hier is onder andere gekozen voor een mix van de gebouchardeerde – ruw gekloven – diamantgezaagde en gevlamde afwerking. Goed voor zo’n 36.400 m² (of 12.000 ton) aan Kilkenny Limestone!” 

Lees het volledige artikel in NATUURSTEEN 2-2019.