Italiaanse grandeur bij Grillo Natuursteen

Nieuws 02-01-2020
Italiaanse grandeur bij Grillo Natuursteen

Denk aan grote Italiaanse natuursteenbedrijven, zoals Payanini in de omgeving van Verona. Die grandeur straalt het nieuwe pand van Grillo Natuursteen in Huissen uit. Grote glaspartijen waarachter binnenkort prachtige platen natuursteen te bewonderen zijn. De productiehal is klaar, de showroom in het begin van het nieuwe jaar, verzekert eigenaar Rémy Grillo. Hij geeft een rondleiding door het nieuwe pand.
Italiaanse grandeur bij Grillo Natuursteen

Ver hebben ze niet hoeven verhuizen, want Grillo Natuursteen heeft iets verderop in de straat aan de overkant een nieuw pand betrokken. “De grond was te koop en we hadden er direct een goed gevoel bij. Ik heb altijd al de stap willen maken naar een nieuwbouwpand om een zelf een productielijn met een betere workflow te kunnen plaatsen. We hadden het in het oude pand ook nog wel zo’n twintig jaar kunnen volhouden, maar onze ambities zijn groter. Het oude pand was snel verkocht, dus we moesten snel gaan bouwen”, vertelt Rémy Grillo, eigenaar van het gelijknamige natuursteenbedrijf in Huissen.
De bouw van het nieuwe pand was gepland direct na de bouwvak in 2018. Die moest echter worden uitgesteld, aldus Grillo. “Bij het afgraven van de grond bleken er vijf mortieren uit de Tweede Wereldoorlog te liggen. Dat heeft ons zo’n twee maanden vertraging en heel wat extra kosten opgeleverd”, verzucht hij.

Italiaanse grandeur bij Grillo Natuursteen

De Vries

In 1903 werd Steenhouwerij De Vries in Arnhem opgericht. Dit bleek later de basis voor het ontstaan van Grillo Natuursteen, want Marco Grillo nam het natuursteenbedrijf in 1953 over. Hij was eind jaren twintig van de vorige eeuw vanuit het Italiaanse Veneto naar Nederland getrokken waar hij als terrazzo- en mozaïekwerker zijn ambacht wilde uitoefenen. Grillo Natuursteen richtte zich onder Marco Grillo uiteraard op terrazzo en mozaïekwerk, maar gaandeweg ook op grafmonumenten en bouwwerk, vertelt zijn kleinzoon Remy. “In 1968 hebben mijn vader Giuseppe en mijn oom de zaak overgenomen. Vanaf dat moment kwam de nadruk meer en meer op natuursteen te liggen. Het bedrijf groeide gestaag en het pand in Arnhem werd te klein. Vandaar dat mijn vader en oom in 1976 met de zaak naar Huissen verhuisden, naar het pand hier aan de overkant waar we net uit zijn.”
De huidige directeur liep als klein kind al in de werkplaats van het natuursteenbedrijf rond. “Wij woonden in die tijd nog in Arnhem. Ik ging vrijwel elke zaterdagmorgen met mijn vader mee naar de zaak waar ik allerlei klusjes uitvoerde. Vaak samen met mijn nichtje die nu nog in het bedrijf werkt. Ik woon met mijn gezin in Huissen en mijn twee zoontjes en dochter komen regelmatig op het fietsje naar de zaak”, lacht hij.

Italiaanse grandeur bij Grillo Natuursteen

Ervaring

Rémy Grillo wilde altijd al in het familiebedrijf gaan werken. “Ik ging vaker met mijn vader mee naar de groeven in de Jura, naar opendeurdagen bij de groothandels en naar beurzen. Ik wist zeker dat ik met natuursteen wilde werken. Daarom ben ik de opleiding in Utrecht gaan volgen. Daarna wilde ik eigenlijk eerst nog ervaring opdoen bij een ander natuursteenbedrijf. Ik heb heel kort bij Buddingh Natuursteen in Veenendaal stage gelopen, maar ik was hier nodig. In 1997 ben ik officieel bij ons familiebedrijf gaan werken.”
Inmiddels was zijn oom uit de zaak gestapt en had zijn vader alle aandelen overgenomen. Grillo Natuursteen richtte zich meer en meer op de serieproductie van aanrechtbladen. “We kochten in 1999 onze eerste cnc-machine, een Prussiani. Niet toevallig een Italiaanse machine, want vanwege onze historische band met het land keken we eerst wat daar te koop was”, vertelt Giuseppe Grillo die is aangeschoven. “In de jaren tachtig van de vorige eeuw hadden we allemaal Italiaanse machines, op een zaagmachine van Pater na. We maakten in 1985 ons eerste natuursteen aanrechtblad in eigen fabriek met de nieuwe machines. Ik ging naar beurzen kijken voor machines, natuurlijk in Sant’Ambrogio di Valpolicella, de voorloper van Marmomac in Verona. In die tijd was het allemaal wat gemoedelijker, de mensen uit het dorp kookten pasta voor de lunch en je kon bij ze aanschuiven. Nu is het veel zakelijker, maar dat kan ook niet anders. Dat zijn wij ook geworden.”

Specialiseren

De ommekeer voor het natuursteenbedrijf uit Huissen kwam in 2008. De economische crisis sloeg hard toe en de seriematige productie van het aantal aanrechtbladen liep sterk terug. “We moesten iets anders verzinnen, ons ergens anders op richten. We specialiseerden ons in maatwerk en interieurwerk, veelal gericht op het hogere segment. En dat werkte. Klanten uit binnen- en buitenland wisten ons te vinden en we groeiden weer. Je kunt ons nu het beste omschrijven als flexibele maatwerkspecialist”, aldus Rémy Grillo, die in 2015 alle aandelen van zijn vader overnam. “Maar mijn vader werkt hier nog, hoor”, verzekert hij. “Hij werkt wat op de achtergrond en houdt zich meer met de financiële zaken bezig.”

Investeren

Vader en zoon hebben volgens eigen zeggen dezelfde tic: geld hebben interesseert hun niet veel. “We investeren het liever in het bedrijf”, verzekert Rémy Grillo. “Ik koop liever een nieuwe cnc-machine dan een Ferrari. Wij willen niet afhankelijk zijn van anderen, we willen het zelf in huis hebben en het zelf kunnen maken. Daarom investeren we in machines.”
In eerste instantie werd ervoor gekozen om de bestaande machines op de nieuwe locatie over te bouwen. “De meeste waren nog niet zo oud, hooguit tien tot vijftien jaar. We hebben er een paar overgebouwd en toch besloten om zes nieuwe machines te kopen. Hierdoor kunnen we nog beter aan onze ambities voldoen, nog beter maatwerk leveren.”
Bij de rondleiding door de werkplaats wordt eerst gestopt bij een cnc-bovenpolijstmachine met automatische toolwissel van het Portugese Cei Zipor die in de platenhal staat. “Deze hadden we pas een paar jaar, dus die hebben we laten overbouwen. Via een uitsparing in de wand worden de werkstukken naar de volgende hal getransporteerd om verder afgewerkt te worden. Op deze nieuwe locatie waar we in vergelijking met het oude pand dubbel zoveel vierkante meters tot onze beschikking hebben, hebben we een veel betere workflow kunnen creëren.”

Nieuw

In de grote werkhal staan de machines volgens een logische orde opgesteld. Vrij centraal staat een nieuwe kantenpolijstmachine. “We hadden een paar jaar geleden de bovenpolijstmachine van Cei Zipor bij Projectburo PB gekocht en toen we op zoek gingen naar een nieuwe kantenpolijstmachine hebben we Patrick Buysse gebeld. Hij had een nieuwe op voorraad staan van Marmo Meccanica, een LCH Magnum full option, 15 kops, met continue dikteaftasting en compensatie. Wij zijn er direct naar toe gereden, hebben nog contact gehad met de Italiaanse verkoopleider van de fabriek en een week later was de machine op weg naar Huissen. We hebben ook alle nieuwe vacuüm tilapparaten van Elephant bij Projectburo PB gekocht en een nieuwe waterzuiveringsinstallatie van Italmecc. Deze installatie met een filterpers werkt op natuurlijke basis, dus zonder toevoeging van vlokkulanten, wat we absoluut belangrijk vonden om onze keuze te maken. De werkplaats is nu wel redelijk op orde. Nu nog de showroom afmaken, de trap met natuursteen bekleden en de platen achter de ramen. Kom begin volgend jaar nog maar eens kijken.”