JOA naar Duitsland

Algemeen 30-05
JOA naar Duitsland

Half mei vertrok een groep JOA-leden naar Duitsland. Voor enkele leden was dit de eerste buitenlandse excursie. Na een lange rit, met een stop bij de Moezel, kwam de groep jonge steenhouwers aan bij de firma Riedel in Rheinböllen. Hier worden schuurstenen en dergelijke gemaakt. Het verraste de groep dat het productieproces zo rustig verloopt. Geen stampende machines bijvoorbeeld.

JOA naar Duitsland

In de kantine werd een prima lunch genuttigd. Na het afscheid van onze vriendelijke schuursteenmensen volgde een lange tocht naar Hotel Stadthof in Treuchtlingen.

JOA naar Duitsland

De volgende dag vertrok de groep naar de firma Franken Schotter in Petersbuch. Dit bedrijf is groot in de extractie en verwerking van Jura kalksteen. In drie groepen kregen de JOA-leden een rondleiding door de uitgebreide productiefaciliteiten die een grote indruk achterlieten. Hierna volgende een bezoek aan de groeve in Treutlichen-Dietfurt. Altijd mooi en indrukwekkend.

JOA naar Duitsland

De tocht werd vervolg naar Moser Grabmale in Heidenheim. Vakman Johannes Moser maakt hier de mooiste grafstenen met kwalitatief beeldhouwwerk. Het atelier wordt ook gebruikt door zijn vriendin Veronika voor het maken van ‘beyond life size’-beelden in wit marmer.

JOA naar Duitsland

Strassacker

De derde dag van de buitenlandse excursie stond in het teken van brons. Noach Havenith ving de JOA-leden op bij de firma Strassacker in Süssen. Het complexe proces van modeleren, mallen, gieten, cisseleren en patineren werd als een spons opgenomen door de groep. Na de lunch volgde een interessante lezing over het gebruik van de begraafplaats en het nut van een fysieke gedenkplek. De groep liep vervolgens naar Campus Vivorum, een voorbeeldbegraafplaats met architectuur en innovatieve grafmonumenten en toebehoren.

JOA naar Duitsland

De volgende dag reed de groep JOA-leden door een regenachtig Duitsland weer terug naar Nederland. De groep kijkt terug op een leerzame en vooral gezellige reis. Dank gaat uit naar de organisatie en sponsoren voor de fantastische inzet.

JOA naar Duitsland

JOA naar Duitsland
JOA naar Duitsland
JOA naar Duitsland