JOA op Urk

Nieuws 03-02-2020
JOA op Urk

Voor de ALV – traditiegetrouw gehouden op de laatste vrijdag van januari – togen de JOA-leden deze keer naar Urk. Gastheren Simon Weerstand en Simon Gerssen van Weerstand Natuursteen verwelkomden maar liefst 33 leden, waarmee de stijgende lijn van de afgelopen jaren voor wat betreft aanwezigheid bij de ALV is doorgezet. 

JOA op Urk

Simon Weerstand benadrukte in zijn welkomstwoord dat zijn JOA-lidmaatschap heeft bijgedragen aan hetgeen hij nu heeft bereikt. De ervaringen van bedrijfs- en groevebezoeken in buitenland en de onderlinge informatie-uitwisseling zijn van volgens hem van onschatbare waarde.
Beide Simons gaven vervolgens een rondleiding door hun bedrijf. Bij het betreden van de werkplaats werd als snel duidelijk dat netheid een belangrijke factor is binnen het bedrijf. De JOA-leden kregen meteen een primeur, namelijk een demonstratie van de net een week daarvoor geleverde Donatoni Jet. Viek Seynhaeve van VIEK-Machines.com uit Brugge gaf een uitleg over de door hem geleverde vijfassige cnc-machine.  

JOA op Urk

 

JOA op Urk

Botterschuur

De ledenvergadering vond aansluitend plaats in de Botterschuur in Urk waar de leden uitkeken op een oude werf en het IJsselmeer. Er stonden diverse formele zaken op de agenda. Zo trad Sheila Hafkamp (Hafkamp Natuursteen) af als voorzitster en droeg het stokje over aan zittend bestuurslid Pieter Veenstra (Veenstra Natuursteen). Bas Vervuurt (Kunradersteengroeve) trad toe als algemeen bestuurslid. Het bestuur kon verheugd meedelen dat er acht nieuwe leden zijn toegetreden tot de JOA. Hier tegenover staat het afscheid van Menno Overkamp (Natuursteenbedrijf Ben Overkamp), Jan Geerts (Brachot-Hermant Groep), Simon Weerstand (Weerstand Natuursteen) en Ronald Franssen (Steenhouwerij Fransen). Allen hebben de leeftijd van veertig jaar bereikt. Voor Weerstand en Franssen is het vermeldenswaardig dat hun lidmaatschap van ruim twintig jaar hierdoor wordt beëindigd. Franssen nam de aanwezige leden in zijn afscheidswoordje mee in de honderdjarige historie van Steenhouwerij Fransen uit Heerenveen. Tijdens de vergadering werd ook de bestemming van de buitenlandse excursie van 2020 bekend gemaakt: de omgeving van Verona is het reisdoel.

JOA op Urk

Ginkiestocht

Na het officiële gedeelte vond ’s middags onder leiding van lokalen gidsen een Ginkiestocht plaats. Tijdens deze tocht werd de groep door een wirwar van straatjes en steegjes – Ginkies genoemd – geleid door het oude pittoreske centrum van Urk. Uiteraard kon een bezoek aan de historische begraafplaats en enkele natuursteenprojecten van gastbedrijf Weerstand Natuursteen niet ontbreken. De dag werd afgesloten met een borrel en diner in de haven. Menno Overkamp van Natuursteenbedrijf Ben Overkamp mocht de JOA-wisseltrofee mee naar Gouda nemen. Hij won de quiz waarbij de opgedane kennis over Urk werd getoetst.

JOA op Urk

JOA op Urk