Lokale natuursteen in de spotlights op Rocalia 2021

Nieuws 10-01-2022
Lokale natuursteen in de spotlights op Rocalia 2021

De vraag naar lokaal gewonnen natuursteen is in Frankrijk enorm toegenomen. Dat was de conclusie van een van de lezingen die tijdens de Franse natuursteenvakbeurs Rocalia werd gehouden. De beurs, die sinds 2017 samen wordt gehouden met de landschaps- en tuinvakbeurs Paysalia, trok net als de vorige editie in 2019 bijna 29.000 bezoekers. Bijna 15.000 exposanten presenteerden hun noviteiten van 30 november tot en met 2 december in de Eurexpo in Lyon.
Lokale natuursteen in de spotlights op Rocalia 2021

Onder de exposanten enkele bekende bedrijven als leden van de Brachot Family – naast Brachot ook Beltrami, Kilkenny Limestone, Granitarn en een vertegenwoordiging van het Duitse TuffBau – Intermac Frankrijk, met merken als Donatoni, Diamut, Montresor en Comandulli, de Franse machinefabrikant Thibaut die een thuiswedstrijd speelde en het Duitse Moeller Chemie.

Lokale natuursteen in de spotlights op Rocalia 2021

Lezingen tijdens Rocalia

Rocalia organiseerde ook een aantal lezingen waarin natuursteen centraal stond. Zo was ‘natuursteen is modern’ een van de thema’s. Hierbij werd de opkomst van 3D-digitalisering besproken. Zo wordt deze techniek meer en meer bij het ontwerpen gebruikt, denk aan BIM, maar 3D-digitalisering speelt meer en meer een rol bij de archivering, documentatie en restauratie van monumenten. Ook de duurzaamheid van natuursteen, bijvoorbeeld als onderdeel van een circulaire economie, werd tijdens een lezing behandeld. In Frankrijk is vanaf 2022 per wet geregeld dat comfort, een lage ecologische footprint en lagere energierekeningen drie belangrijke pijlers zijn voor nieuwbouw. Natuursteen kan hier een grote bijdrage aan leveren, zo luidde het pleidooi. Tijdens een expositie waren voorbeelden van een nieuwe trend in Frankrijk te zien; het toepassen van meerdere materialen bij gebouwen. Natuursteen in combinatie met baksteen, met hout, met zink en nog veel meer. Ten slotte demonstreerden een aantal jongeren hun kunsten op het gebied van natuursteen hakken in aanloop naar de internationale vakwedstrijd WorldSkills.

Lokale natuursteen in de spotlights op Rocalia 2021

De volgende editie van Rocalia/Paysalia wordt gehouden van 5 tot en met 7 december 2023.