Marmomac 2022: vertrouwen in de sector groeit door

Het vertrouwen in de mondiale natuursteensector groeit door. Ondanks de oorlog in Oekraïne en de torenhoge energieprijzen willen de natuursteenbedrijven en de -gerelateerde ondernemingen zich graag presenteren tijdens de 56ste editie van de natuursteenvakbeurs Marmomac. De organiserende Veronafiere heeft al 1016 exposanten gecontracteerd, vorig jaar waren het er 756. En het internationale karakter van de beurs is als vanouds met weer volop aanmeldingen uit Azië en Midden- en Zuid-Amerika. Nieuw is het Plus Theatre in Hal 10 met onder andere verschillende exposities en een lezingenprogramma.
Marmomac 2022: vertrouwen in de sector groeit door| Vakblad Natuursteen

Een blik op de exposantenlijst van Marmomac 2022 laat een ander beeld zien in vergelijking met vorig jaar, de eerste editie van de natuursteenvakbeurs in Verona na corona. Daar waar toen een enkele verdwaalde Chinese onderneming, een handjevol Indiase en geen Braziliaanse bedrijven op de lijst stonden, is deze lijst voor de 56ste editie qua internationaal karakter weer zo divers mogelijk. Covid lijkt geen topic meer en het vertrouwen in de mondiale natuursteensector is groot. Of dat ook voor het bezoekersaantal geldt, moet nog blijken. Maar de verwachting is dat het aantal van ruim dertigduizend tijdens de eerste doordeweekse editie – Marmomac 2022 wordt gehouden van dinsdag 27 tot en met vrijdag 30 september – overschreden zal worden.

België

Het aantal exposanten dat zich heeft aangemeld voor de 56ste editie van Marmomac is ook bijna weer op het oude niveau. Tijdens hoogtijdagen presenteerden vijftien Belgische bedrijven hun noviteiten aan het vakpubliek, eind deze maand zijn dat twaalf. Onder wie de gereedschappenfabrikanten Bekaert, Carborum, Diamant Boart, Umicore en Wodiam. Natuursteengroothandel Brachot nam vorig jaar voor het eerst in lange tijd weer deel aan de natuursteenvakbeurs in Verona. Het is de onderneming blijkbaar goed bevallen, want in hal 6 zal het bedrijf aanwezig zijn. In dezelfde hal is ook een stand te vinden van Diresco, fabrikant van kwartscomposiet. Dit materiaal wordt ook gepresenteerd op de stand van Fasastone Natuursteen is het belangrijkste promotiemateriaal op de stands van Carrières du Hainaut en Carrières de la Pierre Bleue Belge en van Nijst Natuursteen. Optidrive laat de nieuwste innovaties op robotgebied zien in Verona. Nederland is alleen vertegenwoordigd door Prodim.

De lijst van machinefabrikanten die in Verona aanwezig is, is vrijwel hetzelfde als andere jaren. Uiteraard zijn de Nederlandse en Belgische vertegenwoordigers weer present. Toch is deze editie iets anders. De indeling van hal 5 zal namelijk een ander beeld tonen in vergelijking met eerdere edities. Daar waar het grootste deel ingenomen werd door de gezamenlijke stand van Intermac en Donatoni, zullen de machinefabrikanten hun innovaties in aparte stands presenteren. Aan de commerciële samenwerking en de daarbij horende gezamenlijke presentatie is een eind gekomen, blijkt uit navraag.  

Plus Theatre Marmomac

Vorig jaar ontbrak The Italian Stone Theatre. Waar normaal gesproken in hal 1 de meest prachtige resultaten te zien waren van samenwerkingen tussen designers, natuursteenbedrijven en machinefabrikanten, was slechts een kleine selectie te zien in de tentoonstellingsruimtes achterin de hallen 11 en 12. Wellicht heeft het organiserende Veronafiere de kritiek ter harte genomen en zet het met het Plus Theatre in hal 10 vol in op de presentatie en promotie van natuursteen. Het dichtst in de buurt van de oorspronkelijke expositie is Visionary Stone. Tijdens deze expositie zijn experimentele kunstwerken van natuursteen te zien die uitsluitend met cnc-gestuurde machines zijn gemaakt. De negen werken zijn allemaal geïnspireerd op vormen die voorkomen in de flora en fauna en worden gepresenteerd op drie eilanden van natuursteen.

Stoneland

Maar het Plus Theatre belooft meer, bijvoorbeeld de expositie Stoneland. Deze laat foto’s zien van vijftien projecten van architecten die met natuursteen hebben ontworpen. Hier worden ook projecten van de Nederlandse architectenbureaus 123DV, KAAN Architecten en Studio Anne Holtrop. Ook is er werk te zien van het Belgische bureau De Meester Vliegen. Tijdens Marmomac zullen de architecten in het lezingenprogramma vertellen over het gebruik van natuursteen in hun ontwerpen.    

De expositie Ethica Lithica tenslotte legt de focus op duurzaamheid en het respect voor het milieu als er gebruik gemaakt wordt van natuursteen in projecten. Ontwerpers kregen de opdracht om met marmeren platen van 3,30 meter bij 2 meter en een dikte van 2 tot 3 centimeter een of meer objecten te ontwerpen, met zo min mogelijk afval en restmateriaal. Zeventien ontwerpers gingen die uitdaging aan en de resultaten zijn te zien in hal 10.  

Dit artikel is gepubliceerd in NATUURSTEEN 5-2022. Nog geen abonnee? Klik hier!

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen