Marmomac 2023 bijna als vanouds

Marmomac 2023 bijna als vanouds

De komende editie van Marmomac belooft volgens de organiserende Veronafiere bijna als vanouds te worden. Vanouds als in de zin van voor Covid: 1400 exposanten, verspreid over de volle 12 hallen en 7 buitengebieden, afkomstig uit 53 landen. Hal 1 is het decor van design en natuursteen en hal 8 is na een paar jaar weer traditioneel het onderkomen voor de Chinese standhouders, die in grote getalen hun producten van 26 tot en met 29 september op de natuursteenvakbeurs in Verona zullen presenteren.

Marmomac 2023 bijna als vanouds

De Italiaanse natuursteenvakbeurs Marmomac zit in de lift. Na de eerste post-Covideditie in 2021 toen de mondiale natuursteensector nog even weer aan het idee van samenkomen op vakbeurzen moest wennen, ging het vorig jaar op alle fronten weer wat beter. Het aantal exposanten was gegroeid van 756 naar ruim 1200, afkomstig uit 46 landen. Drie weken voor aanvang van de beurs in Verona stond de teller op 1400 ‘and still counting’. En om het internationale karakter van de vakbeurs te benadrukken, vermeldt de organisatie erbij dat de exposanten afkomstig zijn uit 53 landen! Dat gaat hard op weg naar aantallen die voor de pandemie werden gehaald. In 2019 presenteerden namelijk 1650 bedrijven hun noviteiten aan het vakpubliek. Het aantal bezoekers in dat jaar – 69.000 – zal waarschijnlijk nog niet worden gehaald, maar de verwachtingen zijn positief dat het aantal van 47.000 vorig jaar deze keer zal worden overtroffen. Dat de kwantiteit niet altijd alles zegt, bleek wel uit de reacties van de exposanten vorig jaar. Vrijwel unaniem was men enthousiast over de kwalitatieve contacten. Er konden heel wat orders worden geschreven.

Marmomac 2023 bijna als vanouds

Debutant op Marmomac

En wie gaan we ontmoeten in Verona? Die vraag is elk jaar weer spannend. Alhoewel… De Nederlandse vertegenwoordiging blijft deze keer weer beperkt tot één exposant: Prodim uit Helmond. België is sterk vertegenwoordigd, alhoewel het twee bedrijven minder zijn dan de vorige editie: tien. Natuursteen is op veel Belgische stands te bewonderen. De groeves Carrières du Hainaut en Pierre Bleue Belge zijn aanwezig, net als natuursteengroothandel Brachot en Nijst Natuursteen en bij debutant Tuinmaterialen Meynen, die onder de titel Stonelife zijn natuursteenproducten presenteert. Kwartscomposiet is de bewonderen op de stands van Diresco en Fasastone. De nieuwste gereedschappen zijn te vinden op de stands van Umicore en Wodiam, het laatste robotnieuws bij Optidrive.

Marmomac 2023 bijna als vanouds

Het laatste nieuws op het gebied van onderhoudsmiddelen is op te pikken bij de stands van de Duitse fabrikanten Akemi, Lithofin en Möller Chemie. Op de laatste stand zal Hans van Zwol ontbreken, nadat hij vorig jaar zijn afscheid van de vakbeurzen had aangekondigd. Maar je weet maar nooit…

Uiteraard geven de Nederlandse en Belgische vertegenwoordigers van de mondiale machinefabrikanten acte de présence op de natuursteenvakbeurs in Verona. Ver voor aanvang van de beurs stroomde de mailbox vol met persberichten van vooral de Italiaanse machinefabrikanten met meldingen van nieuwe machines. Graag geven ze er alle informatie over.

Nieuwe invulling

Hal 1 was voorheen gereserveerd voor The Italian Stone Theatre. Nu wordt er de expositie ‘A matter of Stone’ door Elle Decor Italia georganiseerd. De ruimte is ontworpen door de Calvi Brambilla Studio uit Milaan. Bezoekers krijgen visueel antwoord op vragen als ‘wat kan met natuursteen worden ontworpen’ en ‘hoe kan natuursteen worden gebruikt voor ontwerpen op het gebied van architectuur, decoratieve toepassingen en interieurontwerpen’. Architecten en ontwerpers laten zien hoe zij invulling hebben gegeven aan deze vragen, in de vorm van meubels – zowel indoor als outdoor – maar ook voor jachten, luxe auto’s en dergelijke.

Plus Theatre

Hal 10 vormt net als vorig jaar het decor van het Plus Theatre. In het theater vinden lezingen en een talkshowprogramma plaats. Daarnaast worden vier experimentele projecten getoond als resultaat van de samenwerking tussen kunstenaars en ontwerpers met natuursteenbedrijven en hun state-of-the-art machines.

In het Plus Theatre is tevens een expositie te zien in het kader van Marmomac Meets Academies (MMA). Deze keer is de expositie samengesteld door Giuseppe Fallacara, hoogleraar Architectuur aan de Bari Polytechnic University. Een aantal Italiaanse en niet-Italiaanse universiteiten en onderzoekscentra hebben innovatieve onderzoeken verricht naar het gebruik van natuursteen in architectuur en design. Ook hebben ze experimenten uitgevoerd. De prototypes die als resultaat van deze onderzoeken zijn gemaakt, zijn tijdens de expositie te zien.

Culinaire fans kunnen in hal 10 aan hun trekken komen in het pop-up restaurant met een Michelin-ster. En neem ook eens een bezoekje aan de wijnbar. Salute!