Meester-Gezelprijs voor restauratievakmannen

Nieuws 06-02-2020
Meester-Gezelprijs voor restauratievakmannen

Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) in Amersfoort heeft een nieuwe prijs in het leven geroepen: de NCE Meester-Gezelprijs. Hiermee wil het NCE de waardering en erkenning voor de bijzondere kennisoverdracht van leermeester op gezel vergroten. Met de prijs wordt volgens de organisatie op een mooie manier onderstreept hoe een vakman een restauratievakman wordt.
Meester-Gezelprijs voor restauratievakmannen

Het vak wordt niet alleen maar geleerd uit boeken, maar juist ook in de praktijk van een leermeester. Door het uitreiken van de Meester-Gezelprijs – onder andere in de discipline restauratie steenhouwen – wil het NCE het restauratievakmanschap én het ambachtelijk onderwijs in de spotlight zetten. 

Oproep

De organisatie van de nieuwe prijs roept meester-gezelduo’s op die gezamenlijk tot een uitzonderlijke prestatie zijn gekomen, uitblinken in vakmanschap, oplossingsgerichtheid, teamwork, creativiteit en kennisoverdracht zich aan te melden. De voorwaarde is dat deze kwaliteiten worden geïllustreerd aan de hand van een mooi restauratieproject aan een gemeentelijk, provinciaal of rijksmonument of een historisch park/tuin of een object uit het domein van het roerend erfgoed.
Deelnemende duo’s moeten bij hun inschrijving vijf vragen beantwoorden over een project waar samen aan gewerkt is. Foto’s die de aanmelding ondersteunen, worden door de organisatie gewaardeerd. Deelnemende duo’s worden beoordeeld op de volgende criteria:

  • Werkhouding
  • Creativiteit/inventiviteit
  • Communicatie
  • Ervaring
  • Kennis van het erfgoed

 

Nominaties

Begin juni worden drie duo’s genomineerd, die kans maken op de hoofdprijs. De genomineerden mogen op basis van declaratie gereedschap en/of materiaal uitzoeken ter waarde van
€ 300. Bovendien wordt een korte video van de genomineerde duo’s gemaakt, die op social media wordt gedeeld en die ook tijdens de prijsuitreiking tijdens de officiële opening van Open Monumentendag op 10 september 2020 wordt vertoond. De hoofdprijs van de eerste NCE Meester-Gezelprijs is: € 1500 per lid van het duo, te besteden aan opleidingsmodules van het NCE of andere erfgoedstudies, of een studiereis die op basis van declaratie wordt vergoed door het NCE.

Stuur voor meer info een mail naar [email protected] onder vermelding van NCE Meester-Gezelprijs 2020. Inschrijven kan tot 31 mei 2020 via de link https://www.erfgoedopleidingen.nl/nce-meester-gezelprijs/inschrijven.