Met NATUURSTEEN mee naar Carrara

Nieuws 12-09-2019
Met NATUURSTEEN mee naar Carrara

Zo’n vijfentwintig natuursteenliefhebbers uit Nederland en België gingen eind juni met NATUURSTEEN mee naar de bakermat van het witte goud: de groeven waar de beroemde Bianco Carrara wordt gewonnen. Op het programma stond onder meer een bezoek aan een groeve in de berg. Ook kreeg de groep een rondleiding door een van de grootste natuursteenbedrijven in Carrara, Bonotti Marble. Het culturele onderdeel van de driedaagse reis naar Italië bestond uit een bezoek aan Pisa.
Met NATUURSTEEN mee naar Carrara

Tekst en foto’s: Wilbert Leistra

Fascinerend. Deze betiteling komt als eerste op als de terreinwagen rijdt naar het binnenste van de berg. Het is een van de negentig groeves waar de wereldberoemde Bianco Carrara wordt gewonnen. In deze al sinds 1850. Er is destijds zo’n tien jaar gewerkt aan het maken van de tunnels, vertelt de gids. Het is de enige zogenoemde interne groeve die kan worden bezocht. Dat was nog een tijd onzeker, want de tunnels stortten in 1963 in. Daarna zijn ze weer open gemaakt en kon de groeve weer worden gebruikt. Overal waar je kijkt is marmer, niet de bekende witte uitstraling, maar grijs. Dit is vanwege de machines die ondergronds worden gebruikt voor het ontginnen, luidt de verklaring. Door de poreuze steen sijpelt een roodachtige substantie, de diepere lagen. De blokken worden horizontaal ontgonnen, wordt verteld. Eerst wordt op drie meter hoogte een terras aangelegd, het blok wordt vervolgens met een draadzaag horizontaal en daarna verticaal gezaagd. Met behulp van waterdruk wordt een soort kussen gecreëerd waar het blok wordt opgevangen. De blokken zijn drie bij één meter. Bij de koeling van de zagen wordt uitsluitend regenwater gebruikt dat vervolgens wordt gerecycled. Het afval dat bij de winning ontstaat, wordt vrijwel geheel hergebruikt. Het poeder hoofdzakelijk als bestanddeel van tandpasta.

Michelangelo

De gids wijst in de verte naar een van de tunnels. Vanaf die kant van de berg wordt al veel langer de witte marmer gewonnen. Zo haalde Michelangelo in de late middeleeuwen daar de steen vandaan voor zijn beroemde beelden, zoals de David. Vanwege die link is op een wand een enorme replica te zien van de Schepping, een van de beroemdste schilderijen van de Italiaanse kunstenaar. De steen die vanuit de berg wordt gewonnen is compacter dan de soort die in de open lucht wordt gewonnen. Daarom is deze beter geschikt voor het maken van beelden, legt de gids uit. Vrachtwagens rijden regelmatig voorbij. Zij vervoeren de blokken vanuit de andere tunnels van de groeve. In het deel waar de groep is, wordt niet meer actief ontgonnen. Deze ruimte diende onder andere als decor in de James Bond-film Quantum of Solace, als speciaal podium voor een optreden van David Bryan, toetsenist bij Jon Bon Jovi, uiteraard uitgevoerd op een piano van Statuario en tegelijkertijd voor het rijpen van Straordinario, een zeer exclusieve wijn. De deelnemers aan de natuursteenreis kregen ’s avonds een glaasje van deze zeer limited edition – slechts driehonderd flessen zijn gebotteld – bruisende wijn te proeven.

Verschillende soorten

De busrit vanuit de bergen terug naar de plaats Carrara laat een scala aan groeves zien. Weer op zeeniveau aangekomen, krijgt de groep heel wat verschillende soorten Bianco Carrara te zien bij Bonotti Marble, een van de grootste natuursteenbedrijven in de Toscaanse plaats. De natuursteenliefhebbers worden verwelkomd door Emanuele Tonacci, de Europese salesmanager van het bedrijf. Hij vertelt in het kort over de geschiedenis. Bonotti Marble is opgericht in 1935 en heeft momenteel twee locaties: in Carrara en Avenza. In Carrara ligt de nadruk volledig op de witte marmer, in de tweede locatie zijn exotische stenen en exclusieve materialen te zien. In totaal heeft het bedrijf een voorraad van meer dan tienduizend platen. De marmer is afkomstig uit de eigen groeven die in Vagli en Collemandina liggen. Daar worden beroemde soorten als Calacatta Apuano, Arescato Apuano, Tuscan Superwhite, Bianco Altissimo, Fantastico Arni en Collemandina ontgonnen. In de enorme hal in Carrara worden de platen prachtige marmer in een verzengende hitte bewonderd door de Nederlanders en Belgen. 

Pisa

De laatste dag van de natuursteenreis staat in het teken van een bezoek aan Pisa. Uiteraard krijgen beroemde bouwwerken waar de witte marmer is toegepast, veel aandacht. Denk aan de scheve toren en de naastgelegen kathedraal. Maar ook op achterafpleintjes en aan het eind van smalle steegjes zijn marmeren beelden te zien. Vrijwel alles in deze Toscaanse stad ademt witte marmer, uiteraard afkomstig uit het nabijgelegen Carrara. Hiermee kwam een eind aan een geslaagde en sfeervolle natuursteenreis, die in samenwerking met Michel Oprey & Beisterveld natuursteen en keramiek tot stand is gekomen. Speciale vermelding verdient ook Bonotti Marble dat een deel van de heerlijke Italiaanse maaltijden voor zijn rekening heeft genomen.