Natuursteensector en het Corona-virus

Nieuws 10-03-2020
Natuursteensector en het Corona-virus

Het Corona-virus, COVID-19 officieel, heeft grote gevolgen voor onze samenleving. We krijgen uitgebreide instructies op hygiënisch vlak om besmetting te voorkomen. Grote evenementen worden afgelast of uitgesteld, denk maar aan de vakbeurzen Xiamen Stone Fare in Xiamen, Stone+tec in Nürnberg, Marble Izmir Fair in het Turkse Izmir en Material District in Rotterdam, en de verwachting is dat er nog vele zullen volgen. Maar welke directe gevolgen heeft het voor bedrijven die actief zijn in de natuursteensector, die veelal handel drijven met besmettingsgebieden als China en Italië? NATUURSTEEN inventariseerde een aantal meningen onder natuursteenimporteurs en -groothandels, machineleveranciers en gereedschappenfabrikanten. 
Natuursteensector en het Corona-virus

Michel Oprey & Beisterveld Natuursteen en keramiek (MO-B) uit Echt heeft nog weinig problemen in Noord-Italië, aldus Marc Wulms, commercieel directeur MO-B. “De fabrieken blijven tot nader orde open.” China is volgens hem een ander verhaal. “De productie ligt nog steeds stil. Containers die vóór het Chinees Nieuwjaar zijn vetrokken, hebben vertraging doordat rederijen meerdere havens aandoen om de schepen vol te krijgen. Na het Chinees Nieuwjaar is de productie niet opnieuw gestart. Dat wil zeggen dat de voorraad producten nog wel zijn verscheept, maar door minder capaciteit in de havens en meerdere stops van de containerschepen komen die met behoorlijke vertraging aan. Behoorlijk wat orders die vóór het Chinees Nieuwjaar niet zijn geproduceerd, zijn dus blijven liggen. Dat gaat een groot probleem worden.”

Natuursteensector en het Corona-virus

 

Natuursteensector en het Corona-virus

Tekort aan arbeidskrachten

De productie in China is voor de Brachot-Hermant Groep wel al weer opgestart, vertelt Herwig Callewier, general manager Beltrami, onderdeel van de Brachot-Hermant Groep. “Er is wel nog een tekort aan arbeidskrachten, omdat veel mensen naar huis waren voor het Chinees Nieuwjaar en nu niet terug kunnen naar de productielocaties. De producent in het oosten van China draait weer volop. De verwachting is dat vanaf half maart de containertransport vanuit Xiamen weer op gang komt. Traditioneel is het rustig rondom Chinees Nieuwjaar, we hebben nog genoeg op voorraad.” Qua productie heeft de Brachot-Hermant Groep nog geen problemen. “Wel is het moeilijk om transporteurs in Italië te regelen”, aldus Callewier.

Natuursteensector en het Corona-virus

Machineleveranciers

“De leveringen van onderdelen en machines vanuit Italië lopen gewoon door, zonder vertragingen”, verzekert Dominic Raskin, chief operating officer bij Pieterman Glas- en Steentechniek uit Paal-Beringen. “Zowel de Biesse groep in Pesaro als Righetti in Verona zijn vlot te bereiken. Vanuit de Biesse-groep kwam de officiële mededeling dat niemand van de 4.000 werknemers besmet is. De groep heeft wat restricties opgelegd naar personeel en klanten toe. Zo mogen de vertegenwoordigers tot nader order niet meer naar het buitenland voor bezoeken aan klanten, is de kantine voor de lunch niet meer beschikbaar voor de werknemers en zijn de open dagen bij Intermac uitgesteld tot eind juni.”
Projectburo PB uit Wuustwezel heeft volgens directeur Patrick Buysse tot nu toe geen hinder van het Coronavirus. “De machines worden zoals gewoonlijk uitgeleverd per trein en onze eigen service heeft alles onder controle. Veel gebeurt online vanuit de fabriek.”
Ook VIEK-Machines.com uit Brugge heeft momenteel geen hinder, aldus directeur Viek Seynhave. “Al onze leveranciers werken rustig verder. We zijn natuurlijk wel heel aandachtig, volgen de actualiteit en hopen dat de toekomst niet erger wordt als de cijfers die vandaag circuleren. Het is wel het onderwerp van de dag bij veel van mijn commerciële gesprekken. En de vergaderingen die werden gepland in Italië voor eind februari zijn uitgesteld naar een latere datum. Er wordt ondertussen meer per telefoon en per mail gecommuniceerd, in plaats van rond de tafel af te spreken. Ondertussen begrijp ik wel de beslissing van de Italiaanse overheid om deze drastische maatregelen uit te proberen, wetende dat deze voor niemand evident zullen zijn.”
Eric Fontein van Fonmatec uit Leusden heeft momenteel geen problemen met leveren. “Wel kan elk moment gebeuren dat er niet meer wordt geleverd. Ik heb vandaag nog enkele Italianen gesproken en die zeggen dat er al door kantoorpersoneel hier en daar thuis wordt gewerkt. Het grootste probleem is dat als het nog erger wordt, ze denken dat er geen monteurs meer mogen reizen.”
Alle communicatie met Italië loopt nog, verzekert Joeri Decatelle van machineleverancier GMT uit Ronse. “De impact voor Italië is gigantisch. Bezetting in de bedrijven is tot een minimum teruggebracht. De producten worden wel verzonden – we hebben van de week nog twee machines in Italië geladen – maar met enige vertraging. Het is afwachten wat de toekomst zal brengen en ons in ieders belang aanpassen aan de omstandigheden.” 

Natuursteensector en het Corona-virus

Gereedschappen

Momenteel zijn er nog veel onduidelijkheden, stelt Peter Plesman, managing director van KGS Nederland in Elburg. “Het is de vraag in hoeverre wij actie kunnen ondernemen en welke acties dat zouden kunnen of moeten zijn. KGS Nederland volgt een procedure die voor alle KGS-bedrijven geldt. In het kort volgen wij de aanbeveling van de gezondheidszorg van elk betreffende land, voor ons is dat het RIVM. KGS meent echter tot nader order een aantal acties te ondernemen (sommige zijn al ondernomen). Zo is het internationaal reizen per vliegtuig niet meer toegestaan. Daarnaast is het reizen met eigen vervoer beperkt naar gebieden die aangemerkt zijn als problematisch of onduidelijk. Transport door eigen KGS-personen zal worden beperkt en KGS zal voor een adequate oplossing zorgen. Nieuwe interne hygiëne protocollen zijn op iedere vestiging van kracht en externe hygiëne protocollen met betrekking tot chauffeurs en bezoekers zijn op iedere vestiging van kracht. Als extra maatregel vragen wij onze personeelsleden om vrijwillig zoveel mogelijk af te zien van het bezoeken van evenementen of locaties waar veel mensen samenkomen.” Plesman vervolgt dat het bedrijf zich heeft voorbereid op eventuele problemen met leveringen. “In de afgelopen weken zijn de voorraden verhoogd voor zowel de grondstoffen van de productiebedrijven als de handelsgoederen.”

Natuursteensector en het Corona-virus

Natuursteensector en het Corona-virus
Natuursteensector en het Corona-virus
Natuursteensector en het Corona-virus