Nieuw pand en nieuwe machine voor Steenhouwerij Breti

Nieuws 17-12-2019
Nieuw pand en nieuwe machine voor Steenhouwerij Breti

Steenhouwerij Breti zit kersvers in een nieuw pand aan de Hallenstraat in Bladel. Vanuit een pand op het industrieterrein in het dorp Bladel is het natuursteenbedrijf naar een beter bereikbare locatie verhuisd. Veel dozen zijn nog ingepakt, machines zijn net opgebouwd. Er staat eigenaar Jos Bruurs met zoon Jesse nog veel werk te wachten. De showrooms moeten bijvoorbeeld nog worden ingericht. “Maar ik investeer bij wijze van spreken liever in nog een nieuwe machine, naast de cnc-machine die we onlangs hebben gekocht.”
Nieuw pand en nieuwe machine voor Steenhouwerij Breti

“Neem alsjeblieft nog geen foto van de werkplaats. Daar is het nog een rommeltje, we hebben nog niet alles uitgepakt en het staat niet allemaal op de goede plaats.” Het is de eerste dag dat Steenhouwerij Breti officieel van start gaat op de nieuwe locatie in Bladel. Een enthousiaste Jos Bruurs vertelt: “Ik ben erg blij en supertrots op het nieuwe pand. We hebben zelfs nog uitbreidingsmogelijkheden, want de hal hiernaast ga ik voorlopig verhuren aan Kayden Stone, een nieuwe natuursteenhandel op de Nederlandse markt. Maar laten we snel verder gaan met het gesprek, want ik moet zo dadelijk nog naar de notaris voor de overdracht van het oude pand.”

Nieuw pand en nieuwe machine voor Steenhouwerij Breti

Oud schuurtje

De geschiedenis van Steenhouwerij Breti gaat terug naar 1964. Toen startten Gerard Bruurs – de vader van Jos – en Ad Timmermans in een oud schuurtje in het dorp Bladel het huidige natuursteenbedrijf. “Ze begonnen echt eenvoudig. Ze kochten een steen, maakten er een grafmonument van en verkochten het. Na verloop van tijd stroomden de aanvragen binnen. De locatie was niet ideaal, want de stenen moesten vanaf de werf over het pand worden gehesen. In 1976 verhuisden ze naar een nieuw pand met hal op de vorige locatie. Mijn broer Geert-Jan kwam in het bedrijf werken en nam na een tijdje de aandelen van mijn vader over. Eerst ging hij verder met Timmermans, maar in 1998 nam ik de aandelen van de medeoprichter over en werd het een echt familiebedrijf. In 2000 hebben we op de vorige locatie een nieuwe hal met showroom gebouwd, die zo’n vijf jaar geleden al weer te klein bleek. Toen kwam ik op een belangrijk punt aan. Mijn broer gaf aan te willen stoppen en ik had geen opvolging. Wat te doen?”

Nieuw pand en nieuwe machine voor Steenhouwerij Breti

Boost

Zoon Jesse Bruurs volgde een opleiding accountancy en wilde na zijn studie voor zichzelf beginnen in die sector. Vader Jos bleef stiekem hopen dat Jesse ook in het natuursteenbedrijf kwam werken. “Vorig jaar ben ik na het afronden van mijn studie bij mijn vader komen werken. Ik kwam natuurlijk al veel op het bedrijf en in vakanties hielp ik ook wel mee. Ik begon het steeds leuker te vinden, vandaar de keuze”, legt hij uit. De keuze van Jesse – waardoor Breti een familiebedrijf blijft – gaf de supertrotse vader Jos een boost. Begin van het jaar kocht hij zijn broer Geert-Jan uit, waardoor hij nu alleen eigenaar is. En de zoektocht naar een nieuw pand begon.
Een en ander ging lopen toen de vorige eigenaar van het nieuwe pand Bruurs benaderde of hij zijn waterjet wilde overnemen. “Ik had eigenlijk wel interesse, maar die waterjet paste niet in ons oude pand. ‘Dan neem je mijn pand toch over’, zei hij toen. Dan kreeg ik de waterjet er gratis bij. Daar hebben we een tijdje wat geintjes over gemaakt, maar toen ik op een gegeven moment een bord ‘Te Koop’ bij het pand zag staan, raakten we weer in gesprek. Jesse maakte alle berekeningen of het kon – best handig zijn achtergrond in de accountancy – en het kon!”

Nieuw pand en nieuwe machine voor Steenhouwerij Breti

Zaagmachine

Een nieuw pand vroeg ook om een modernisering van het machinepark, vond Bruurs. Hij informeerde bij collega’s, steenleveranciers en leveranciers van zaagbladen naar wat de beste keuze was. “Ik kreeg meer en meer te horen dat we een machine van GMM moesten kiezen. Vlak daarna was Wim van Triest van Natuursteenpartners bij ons en hij vroeg naar onze wensen, wat de machine allemaal moest kunnen. Ik wist eigenlijk niet dat Van Triest GMM-machines in Nederland vertegenwoordigt, het was dus eigenlijk toeval dat we direct goed zaten. De kwaliteit van de machine en de service en aftersales zijn voor ons belangrijk. Door de verhalen van andere gebruikers raakten we snel overtuigd.”
Bruurs koos na een uitgebreide inventarisatie voor de GMM Egil 700 CN2, een vijfassige cnc-zaagmachine met vacuümmanipulatie. “Superideaal, want de machine verplaatst zelf de stukken naar de juiste plaats”, vertelt Jos. Samen met zoon Jesse kreeg hij een cursus om de machine te bedienen. “Het voordeel is dat alle software in het Nederlands is en je merkt dat de software is ontstaan in de steenhouwerij.” Jesse: “De lay-out van de bediening is ook heel eenvoudig. Het is net of ik op een iPad zit te werken.” Joeri Decatelle van GMT, de agent van GMM in de Benelux, legt uit dat hij er vanaf het begin – zo’n twintig jaar geleden – bij de Italiaanse machinefabrikant op heeft aangedrongen om de software in het Nederlands te laten vertalen. “Wij verzorgen zelf de opleidingen in het Nederlands, onze monteurs gaan regelmatig naar Italië voor cursussen. Op die manier kunnen we goede demonstraties geven, zoals aan Jos en Jesse. Iedereen moet ermee kunnen werken. Het is een intuïtief systeem dat een complexe machine die heel complex werk aankan eenvoudig te bedienen maakt.”

Groot

Voor Jesse was de overgang naar de nieuwe cnc-zaagmachine behoorlijk groot. “Ik zaag eigenlijk pas een jaar. Ik heb een korte opleiding van mijn oom Geert-Jan gehad met een Van Voorden zaagmachine uit 1993, een echt oudje dus. Ik merkte direct wel dat die machine wat beperkingen had, voor de grootte van de werken en er zat ook wel wat speling in de machine. Dan is het nu wel heel wat gemakkelijker werken.” Vader Jos valt hem bij: “Als ik zie wat we met deze cnc-machine allemaal kunnen, dan hadden we het veel eerder moeten doen. Maar dat was geen optie, want een dergelijke machine paste niet in het oude pand. Nu wil ik er alleen maar meer, maar dat is geen optie. We moeten de showroom voor grafwerk en bouw nog inrichten. Maar ik investeer bij wijze van spreken nog liever in een nieuwe machine. En nu moet ik naar de notaris.”