Nieuwe uitdaging voor jubilaris Troupin

‘Trendsetter in gedenken’ luidde de kop boven een artikel dat juni 2021 in NATUURSTEEN werd gepubliceerd. Het was een artikel over Troupin in Haarlem, een verhaal over Guy Troupin, veelzijdig ondernemer in de uitvaartbranche. Normaal gesproken wordt er twee jaar later niet nog een artikel aan een bedrijf gewijd, tenzij er groot nieuws te vermelden is. En dat is er: Troupin bestaat dit jaar 125 jaar, maar misschien nog wel groter nieuws is dat het Haarlemse natuursteenbedrijf stadgenoot Swaalf Natuursteen heeft overgenomen.

Nieuwe uitdaging voor jubilaris Troupin| Vakblad Natuursteen
Nieuwe uitdaging voor jubilaris Troupin| Vakblad Natuursteen
Nieuwe uitdaging voor jubilaris Troupin| Vakblad Natuursteen
Nieuwe uitdaging voor jubilaris Troupin| Vakblad Natuursteen

“Zullen we eerst naar de andere locatie gaan?”, vraagt Guy Troupin bij aankomst van het bedrijfspand aan de A. Hofmanweg. Samen met partner Samantha rijdt hij naar de Korte Verspronckweg in Haarlem. Op de gevel prijkt ‘Swaalf Natuursteen’. Dat vraagt om een uitleg. “We hebben onlangs het bedrijf van Aad Swaalf overgenomen. Hij wilde met pensioen en ik zag voor Troupin veel mogelijkheden voor de toekomst. Beide bedrijven kunnen elkaar versterken. Troupin is sterk in de gedenksector, Swaalf in de bouwsector. We hevelen al het grafwerk van Swaalf naar Troupin en het bouwwerk van Troupin gaat naar Swaalf. Zo hebben we twee gespecialiseerde bedrijven”, legt Troupin uit.

Cirkel rond

In een vitrine in de showroom van Troupin in Haarlem liggen oude gereedschappen, gebruikt door eerdere generaties van het familiebedrijf, teruggaand tot 18 Juli 1898, de datum dat Troupin Natuursteen is opgericht. Het bedrijf viert dus haar 125-jarig bestaan. Grondlegger is Victor Troupin, een Waalse steenhouwer. “Hij werkte veel voor katholieke kerken, hij trok als het ware van kerk naar kerk”, legt Troupin, lid van de vijfde generatie uit. Hij vestigde zich in Roermond, waarna de meestersteenhouwer in 1892 naar Haarlem ging. Daar werkte hij aan de Kathedrale Basiliek Sint Bavo. “Hij had in die tijd wel meer dan honderd steenhouwers voor hem werken. Een van die steenhouwers heette Swaalf. Mijn betovergrootvader startte in 1898 voor zichzelf, de overgrootvader van Aad Swaalf richtte in 1906 zijn eigen bedrijf op. Met de overname van Swaalf Natuursteen door Troupin is de cirkel dus in feite weer rond”, lacht Troupin.

Troupin is trots op het feit dat het familiebedrijf als 125 jaar bestaat. “Wij maken gedenkmonumenten, ambachtelijke, bijzondere eenvoudige en traditionele gedenkmonumenten. Met handgehakte letters en gemaakt van verschillende materialen. We hebben een kunstatelier met cursussen en workshops keramiek en zilversmeden. Uit het atelier komen ook assieraden en bijzondere urnen, die wij ook met familie erbij maken”, schets Troupin de werkzaamheden van het jubilerende bedrijf. Maar betekent dat automatisch dat je een goed bedrijf bent?”, vraagt hij zich af. “Ik probeer natuurlijk een goede ondernemer te zijn. Ik voel me ook meer ondernemer dan een steenhouwer. Ik heb de opleiding in Utrecht weliswaar gevolgd, maar ik kan niet fatsoenlijk een steen hakken. Ik vind het een mooi materiaal, maar ik voel er geen emotionele betrokkenheid bij.”

Groei Troupin

Een medewerker van Swaalf Natuursteen komt naar de nieuwe eigenaars toe. Troupin moet een telefoontje afhandelen. Het blijkt niet het enige tijdens de middag. Troupin geniet zichtbaar als hij samen met zijn partner om zich heen kijkt. “We voerden al langer klussen uit voor Swaalf Natuursteen. Langzaamaan werden dat er meer en toen Aad aangaf dat hij ermee wilde stoppen, zijn we om tafel gaan zitten. Sinds ik het bedrijf samen met Samantha run, is er veel veranderd. We hebben alle werkzaamheden die wij binnen Troupin doen geoptimaliseerd en alle processen verbeterd. Hierdoor is er ruimte ontstaan voor groei. Deze groei realiseren wij bij Troupin en nu ook als geheel door de overname van de firma Swaalf”, legt Troupin uit.

Open dag

Op het buitenterrein van Swaalf Natuursteen staat de voorraad platen opgesteld. “Daarachter binnen staan er ook nog heel wat. We zijn aan het opruimen en binnenkort organiseren we een open dag. Dan gaat een groot aantal platen in de outlet. En dan vieren we ook het 125-jarig bestaan. Hoe? Daar moeten we nog even voor gaan zitten.”

In de werkplaats van Swaalf Natuursteen is Wil een stuk Belgisch hardsteen aan het zagen. “We hebben bij de overname van Swaalf ook personeel overgenomen, echte doorgewinterde steenhouwers die hun vak verstaan, maar wel al wat ouder. Vooruitkijkend op de toekomst hebben bij Swaalf twee jonge medewerkers aangenomen. Daarnaast hebben we ook geïnvesteerd in een Donatoni cnc-machine”, schetst Troupin de ontwikkelingen.

Naam

Terug naar Troupin aan de A. Hofmanweg. De eigenaar ziet de toekomst voor beide bedrijven rooskleurig in. “Swaalf is een heel leuk en mooi bedrijf midden in het centrum van Haarlem met een goede naam en een nog fantastischere plek. Wij hebben een plan voor de toekomst gemaakt en zullen dit steeds meer uitrollen. Ik ben blij dat wij dit samendoen, wij vullen elkaar perfect aan en daarom loopt het nu ook zo goed en zie ik de toekomst rooskleurig tegemoet met nog vele uitdagingen.” De naam Swaalf Natuursteen blijft overigens behouden, benadrukt Troupin. “Dat willen wij uit respect voor de familie Swaalf.”

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Vakblad Natuursteen nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen