Onthulling gevelsteen Serge van Druten

Aanstaande zaterdag 22 mei wordt in een buitenmuur van de Pieterskerk in Breukelen een door beeldhouwer Serge van Druten gemaakte gevelsteen onthuld om de zendeling Bonifatius te herdenken. Het monument is een initiatief van de werkgroep ‘1300 jaar Bonifatius Breukelen/Woerden’.
Onthulling gevelsteen Serge van Druten| Vakblad Natuursteen
Onthulling gevelsteen Serge van Druten| Vakblad Natuursteen
Onthulling gevelsteen Serge van Druten| Vakblad Natuursteen

Voorafgaand aan de onthulling van de gevelsteen wordt beeldhouwer Serge van Druten geïnterviewd over de totstandkoming van het werk. In een interview met NATUURSTEEN zei hij er het volgende over: “Ik ben voor de Pieterskerk in Breukelen een Bonifatius, naar eigen ontwerp, aan het maken. Het kleimodel is heel goed gelukt en nu ben ik het aan het uitwerken. In mijn favoriete steen, Udelfanger zandsteen. Die kun je heel mooi afwerken.” (NATUURSTEEN 1-2021 pag. 20-23). Ook heeft hij in een aantal vlogs de voortgang van het werk besproken.
De onthulling is zaterdag 22 mei vanaf 14.45 uur live te volgen via een link op de website.

Bonifatius

Bonifatius is na een grote kerkelijke carrière op 5 juni 754 bij Dokkum vermoord, maar was jaren eerder al korte tijd werkzaam in de Rijn- en Vechtstreek, waar toen ook Friezen woonden. Bonifatius, of Winfried, was een Engelsman die een wetenschappelijke carrière opgaf om op het vaste land van Europa het evangelie te verkondigen. De zendeling zette voor het eerst in 716 voet op Nederlandse bodem en wel bij Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede. In 2016 zijn daar festiviteiten gevierd. In de jaren 719 en 720 werkte hij in Breukelen en Woerden en dat zou in 2020 uitgebreid herdacht worden met onder andere een symposium met bekende sprekers, een zangavond, een musical en wandelingen, maar dat kon door de coronacrisis niet doorgaan. In Woerden is nog wel de tentoonstelling ‘In den Vreemde’ gehouden in het Stadsmuseum, tien textielkunstenaars hebben zich door de reizen van Bonifatius laten inspireren. En in Breukelen is het idee uitgewerkt om net als in Wijk bij Duurstede een gedenksteen te laten ontwerpen vanwege de komst en het werk van Bonifatius. Deze steen wordt nu dus geplaatst in een buitengevel van de 15de -eeuwse Pieterskerk, die is gebouwd op de plek waar Bonifatius 1300 jaar eerder een gebedshuis aan Sint Petrus wijdde.

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Vakblad Natuursteen nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen