Peter Parler Preis 2020 voor grafwerk

Nieuws 30-10-2020
Peter Parler Preis 2020 voor grafwerk

Bij onze oosterburen zijn de prijswinnaars bekend gemaakt van de Peter Parler Preis 2020, de prestigieuze prijs voor projecten in de grafwerksector. Uit de in totaal zestien ingezonden projecten kreeg het steenhouwersbedrijf Boris Rycek uit Würzburg de eerste prijs toegekend voor het restauratieproject Vierröhrenbrunnen (de Vierbuizenfontein) in dezelfde plaats.
Peter Parler Preis 2020 voor grafwerk

Het winnende restauratieproject betreft een vierhoekige sokkel met waterspuwende dolfijnen op de hoeken. Daarboven staan beelden van vier van de zeven deugden – moed, wijsheid, gematigdheid en gerechtigheid -, de obelisk is versierd met de wapens van bisschop Adam Friedrich van Seinsheim en het wapen van de Franken. De beelden zijn kopieën van de originelen uit de laat achttiende eeuw, gemaakt in 1927 en 1964 van groene Mainzandsteen. De jury van de Peter Parler Preis 2020 roemt de wijze waarop het natuursteenbedrijf uit Würzburg de restauratie met veel passie en kunde heeft uitgevoerd met het oorspronkelijke beeld als uitgangspunt.

Peter Parler Preis 2020 voor grafwerk

Tweede prijs Peter Parler Preis

De tweede prijs ging naar Monolith Beeldhouwerij en Natuursteentrestauratie uit Bamberg voor de restauratie van het beeld op de Christiantoren in Kulmbach. Deze editie werden twee derde prijzen uitgereikt; aan Steenhouwersbedrijf Johannes Abel uit Auggen voor restauratiewerk aan de Munster van Salem, de voormalige rijksabdij van Salem, en aan Steenhouwersbedrijf Henning Wirtz uit Trier voor de restauratie van het hoofdportaal van de Gut Müllenark, een kasteel in Inden. De jury had bovendien een eervolle vermelding voor de reconstructie van het Gotische gewelf van de Nicolaikerk in Alzey-Budenheim door Sauer uit Budenheim. De jury was onder de indruk van de hoge mate van complexiteit van het werk en de zeer goede interdisciplinaire samenwerking bij dit project.

Het complete juryrapport is hier te lezen.