Positieve geluiden en veel schoonheid op Marmomac

Positieve geluiden en veel schoonheid op Marmomac

Een jubelende organisatie meldt na afloop van de 57ste editie van Marmomac louter positieve cijfers. De natuursteenvakbeurs in Verona trok 10 procent meer bezoekers dan de voorgaande editie en een toename van maar liefst 15 procent van niet-Italiaanse bezoekers. Zij konden de noviteiten op machinegebied bekijken en genieten van de schoonheid van alle mooie natuursteen die op de buitengebieden en in de hallen werd geshowd. En, o ja, Hans van Zwol was toch weer aanwezig.

Positieve geluiden en veel schoonheid op Marmomac

“De 57ste editie van Marmomac leverde imposante cijfers op”, stelt Maurizio Danese, Managing Director van de organiserende Veronafiere. “We hebben meer dan 51.000 bezoekers ontvangen, een toename van 10 procent ten opzichte van de vorige editie in 2022. Het aantal niet-Italiaanse bezoekers steeg met 15 procent naar 66 procent van het totale aantal. Een deel van die toename viel te verklaren door een groter aantal bezoekers uit de Verenigde Staten, Canada en Brazilië. En de Chinese delegatie was weer op het niveau van voor de Covid-pandemie. Ook de toegenomen belangstelling uit met name Duitsland, Spanje en Frankrijk was opvallend”, aldus de organisatie van de natuursteenvakbeurs, die van 26 tot en met 29 september in Verona werd gehouden.

Positieve geluiden en veel schoonheid op Marmomac

Waterjet

In de hallen 2, 3, 4 en 5 waren de innovaties op machinegebied te vinden. Zo presenteerde de Italiaanse fabrikant OMAG een nieuwe waterjet, de Water 5. Het betreft een vijf-assige waterjet, die volgens Geert Vanmarcke van Projectburo te bedienen is met dezelfde software als die van de andere machines van de Italiaanse fabrikant. Eenzelfde ontwikkeling viel te zien op de stand van de jubilerende fabrikant GMM. Het dertigjarige bedrijf presenteerde de waterjet Stream 42, nu voorzien van camera en te bedienen met dezelfde nieuwe software als die van de cnc-brugzaag Extra 480, die vorig jaar als eerste machine voorzien van camera werd gepresenteerd. Verder viel op de stand een prototype te bewonderen van de cnc-machine Intra 600. Deze was ook voorzien van een camera en zal in de loop van 2024 te verkrijgen zijn. De overname vorig jaar van Bavelloni door GMM werd deze editie ook visueel duidelijker. Het nieuwe cnc-gestuurde bewerkingscentrum XRS 330 was getooid in de bekende gele GMM-kleur.

Positieve geluiden en veel schoonheid op Marmomac

Nieuwe presentatie

Daar waar vorig jaar de stand van Biesse Stone volledig wit was, trakteerde de Italiaanse machinefabrikant de bezoekers op meer kleur. Een stemmige zwarte achtergrond bij de knappe staaltjes objecten die met de machines waren gemaakt en rood waar het de machines voor het bewerken van natuursteen en keramiek betrof. De grootste noviteit betrof niet alleen nieuwe machines – die waren er overigens wel te bewonderen, bijvoorbeeld een extra grote KMT PFT-pomp voor de Primus waterjet waardoor de klant een keuze kan maken – maar de presentatie ervan. Andrea Gianotti, Product Marketing Manager Glass, Stone and Materia van Biesse Group, legt uit: “Onze nieuwe kantenpolijstmachine Master Edge Up hebben we niet op de stand, maar we hebben wel een 3D-presentatie gemaakt van de machine. Hiermee kunnen alle mogelijkheden worden getoond, dit kan op een presentatie op een beurs normaal gesproken niet.” Als voorbeeld demonstreert Gianotti enkele van die mogelijkheden door buttons op het touchscreenscherm aan te raken. “De machine is voorzien van automatische instellingen, dat hoeft niet handmatig. En met een enkele aanraking van het scherm kunnen de verschillende opties die verkrijgbaar zijn direct worden bekeken. Met de nieuwe Master Edge Up in combinatie met de Master cnc-machines en de Primus waterjets kan de complete bewerking van natuursteen, gesinterde steen en keramische materialen worden uitgevoerd. Daar ligt ook onze focus, het leveren van machines in één lijn. We denken niet meer in de trant van stand-alone machines. De kennis en ervaring die we in de hout- en glassector hebben opgedaan, brengen we nu over naar de steendivisie. Specifiek voor de Benelux betekent dit dat we meer maatwerk op aanvraag bieden als het om de grootte van de machines gaat.”

Positieve geluiden en veel schoonheid op Marmomac

Drie nieuwe machines

Buurman Donatoni was als vanouds volledig in het blauw als het om de presentatie ging. De Italiaanse fabrikant had deze editie van Marmomac maar liefst drie nieuwe machines te presenteren. Ten eerste was de eerste waterjet van Donatoni, de J.5, te bewonderen. “Het is een 5-assige machine die in combinatie met een TOOL+ motor wordt geleverd. Het is een mooi opgebouwde machine, grondig getest bij Donatoni zelf en bij verschillende klanten in de buurt van Verona. Nu is hij klaar om verdeeld te worden”, legt Viek Seynhaeve van VIEK-Machines.com uit. Ook een primeur voor de Italiaanse fabrikant betrof het eerste CN Workcenter, de C4. Het betreft een 4-assige CN Werkcenter met 26 of 62 toolstore. Een compacte CN, uitschuifbare elektrische kast, aangestuurd met de software van DDX, dat vanaf nu is opgenomen in het gamma van Donatoni-machines. Als laatste innovatie noemt Seynhaeve de introductie van de Donatoni SX5 met zaaglengte volgens de beweging van de zaagband. “Deze ongelooflijke zaagmachine maakt 5 zaagsnedes in 1 beweging, ideaal voor het zagen van tegels.”

Positieve geluiden en veel schoonheid op Marmomac

Een andere fabrikant uit de stal van VIEK-Machines.com, Comandulli, wist te melden dat twee machines waarvan vorige jaar prototypes tijdens Marmomac werden gepresenteerd, nu in productie zijn genomen. Het betreft de Comandulli Verticale, een verticale polijstmachine, die op de natuursteenvakbeurs in Verona samen met een robot van het Belgische Optidrive voor het be- en ontladen was opgesteld.

In hal 5 stond de enige Nederlandse deelnemer aan Marmomac, Prodim uit Helmond. De fabrikant van de Proliner vierde het vijfentwintigjarig bestaan van het bedrijf en mocht op veel belangstelling rekenen.

Componist

Op een natuursteenvakbeurs mag het materiaal uiteraard ook niet ontbreken. En er viel heel wat schoons te bewonderen. Zo had Carrières du Hainaut in de presentatie ingezet op het benadrukken van het designaspect van de Belgische blauwe hardsteen. “Blauwe hardsteen is meer dan alleen de alom bekende dorpel”, gaf John Vis van de Belgische groeve als uitleg. Als voorbeeld wees hij op platen Puccini Blue, blauwe hardsteen met een witte ader er doorheen. “Dit nieuw product is een ode aan de componist Giacomo Puccini, die bijna honderd jaar geleden in Brussel is gestorven. De specifieke tekeningen door de witte aders en fossielen refereren aan de accenten die de Italiaanse componist in zijn werken had verweven. De platen worden exclusief door het Italiaanse Cereser geproduceerd en verdeeld.”

Pure luxe

Pure luxe. Dat straalde de stand van Antolini Luigi ook deze editie van Marmomac weer uit. Enorme platen onyx als achtergrond, doorlopend in de desk, vormden de entree van de stand. Het interieur was een dwarsdoorsnede van de exclusieve materialen die de Italiaanse natuursteengroothandel levert.

Iets verderop op het buitenterrein viel op de stand van Petris Natural Stone een paar prachtige platen Panda White, de niet gemakkelijk verkrijgbare Chinese marmer te bewonderen. Hier is de betiteling pure schoonheid op zijn plaats. Ook stonden een aantal platen Calacatta Oriental, de Chinese variant van het beroemde Carrara-marmer. Volgens eigenaar Allessandro Franci een populaire marmersoort, die veel Chinese bedrijven graag willen terugkopen, maar die door de enorm gestegen importheffingen bijna onbetaalbaar zijn geworden. Daarnaast waren enkele voorbeelden te zien van Stonethica, waarbij afvalstukken van exclusieve Carrara-marmers zijn toegepast.

In hal 6 waren op de stand van Peroni Guido nieuwe bewerkingen te zien van materialen van Santafiora en Lavarosa. Wolf Schmidt van Schmidt Natural Stone Broker legt uit: “Met behulp van een waterjet worden verschillende oppervlaktebewerkingen gedaan, met verrassende uitstralingen.”

Belgisch

Ook in hal 6 werd op donderdag 28 september de Belgian Day georganiseerd. Embuild, de opvolger van de Confederatie Bouw uit Brussel, had de Belgische natuursteensector uitgenodigd voor een samenzijn. “Om te contacten en te netwerken”, zoals General Manager Patrick Noé het verwoordde. En de uitnodiging werd veelvuldig geaccepteerd, gezien de drukte op de stand van Brachot Hermant. Op de stand van de Belgische natuursteengroothandel waren voorbeelden te zien van natuursteensoorten uit de brede familie, van het Noorse Larvik Granite, de Ierse Limestone groeves in Kilkenny, het Franse Granitarn tot het Zuid-Afrikaanse Cameleon. Via afbeeldingen werd de totale keten getoond, van groeve tot aan de klant toe. Speciale aandacht werd besteed aan nieuwe materialen als de Italiaanse kalksteen Tesaro Veneziana, de Duitse Muschelkalk Mooser, de Italiaanse travertijn Travertino Titanium en Pietra Bicci, een compacte fossielrijke travertinsoort.

Emissiearm

Het Duitse Möller Chemie had noviteiten te melden, naast de onverwachte aanwezigheid van Hans van Zwol die vorig jaar zijn afscheid had aangekondigd. Door drukte van een collega had hij zijn beurscarrière met een jaar verlengd. Hij wist te vertellen dat het bedrijf van de Duitse organisatie GEV – het samenwerkingsverband voor emmissiegecontroleerde vloerbedekking installatieproducten, kleefstoffen en bouwproducten – de licentie voor het gebruik van de EMICODE had gekregen voor twee producten: HMK S748 Vlekstop Premium Color en HMK S747 Vlekstop Aqua. Hiermee heeft Möller het bewijs dat deze producten emissiearm zijn. Van Zwol gaf aan dat deze licentie voor meer producten wordt aangevraagd.

Verderop in hal 7 was nog een stand van een Duits bedrijf te vinden, Ernst Strassacker uit Süssen. De Nederlandse vertegenwoordiger Noach Havenith vertelde dat de Duitse bronsleverancier aanhaakt op de trend van cremeren in plaats van begraven. De bronzen ornamenten worden kleiner en zijn niet alleen meer religieus gerelateerd.

Schoonheid

Hal 1 vormde het decor voor de expositie ‘A matter of Stone’, samengesteld door Elle Decor Italia. In de door de Calvi Brambilla Studio uit Milaan ontworpen ruimte waren de resultaten te zien van meubels die designers met behulp van natuursteen hadden ontworpen. Een uiting van pure schoonheid, waarbij bezoekers ook op het verkeerde been werden gezet. Zo bleek een prachtige tafel met witte en zwarte marmeren stroken bij een bepaalde invalshoek een schedel te tonen. Als ode aan het materiaal was in een provisorisch bioscoopzaaltje de video-installatie Marble in the Movies te zien. De Italiaanse regisseur en videoartiest Davide Rapp had een compilatie gemaakt van scenes uit beroemde films waarin marmer te zien was, als vloer, wand of object.

Marmomac 2024

Hal 10 vormde net als vorig jaar het decor van het Plus Theatre. In het theater vonden lezingen en een talkshowprogramma plaats. Daarnaast werden vier experimentele projecten getoond als resultaat van de samenwerking tussen kunstenaars en ontwerpers met natuursteenbedrijven en hun state-of-the-art machines.

De 58ste editie van de natuursteenvakbeurs in Verona staat gepland van 24 tot en met 27 september 2024. Marmomac, ci vediamo l’anno prossimo!