Rene Thijs: Waarmakers in natuursteen

Nieuws 20-12-2022
Rene Thijs: Waarmakers in natuursteen

Hij begon als zzp’er. Later runde hij met een compagnon een tegelzettersbedrijf. Elf jaar geleden waagde Rene Thijs de sprong om een eigen natuursteenbedrijf en -zagerij te beginnen. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een grote speler in het hogere segment, vooral voor interieurtoepassingen. Met het uitgebreide machinepark van De Zagerij van Rene Thijs kan het bedrijf uit Asten volgens eigenaar Thijs vrijwel elke uitdaging aan. “Wij noemen ons niet voor niets de Waarmakers in natuursteen, en uiteraard ook in keramische materialen. Maar mijn passie ligt bij natuursteen.”
Rene Thijs: Waarmakers in natuursteen

“Dit gaan we nog veranderen. Die wastafel wordt vervangen en we plaatsen een nieuw keukenblok.. We zijn eigenlijk continu aan het veranderen, aanpassen. Een showroom is in feite ook nooit klaar. Maar de tafel van Verde India – een groene Indiase marmersoort – en de trap blijven zeker.” De trap waar Rene Thijs aan refereert, is een kunststukje van Grigio Collemandina, een Italiaanse marmersoort. Hierin komen de kwaliteiten van Rene Thijs Natuursteen en De Zagerij van Rene Thijs samen; oog voor design en een perfecte uitvoering. Met ‘we’ doelt hij op zijn partner Chantal, met wie hij samen de bedrijven leidt. 

Rene Thijs: Waarmakers in natuursteen

Tegelzetter Rene Thijs

Rene Thijs kwam in 1994 voor het eerst in aanraking met natuursteen. Hij werkte toen als tegelzetter, eerst in dienst van een tegelzettersbedrijf dat ook een zaagafdeling had, later als zzp’er. “Ik had de tegelzettersopleiding afgerond en verzorgde voor het bedrijf hoofdzakelijk het leggen van natuursteen vloeren. Daar heb ik ook de kennis van het materiaal opgedaan, door geïnteresseerd te zijn in het materiaal waarmee je werkt, door veel vragen te stellen, door passie te hebben voor wat je doet en door trots te zijn op wat je maakt”, vertelt hij enthousiast.

Rene Thijs: Waarmakers in natuursteen

Als zzp’er was Thijs steeds meer betrokken bij projecten waarbij maatwerk de standaard was. “Ik moest het zaagwerk in die tijd uitbesteden. En daar ging het meer en meer wringen; doordat ik te  afhankelijk was van derden, werd het moeilijker om planningen te halen. Hierdoor vond ik het interessant om zelf een stap te wagen en een eigen zagerij te starten.”

Rene Thijs: Waarmakers in natuursteen

Duur oud ijzer

In 2011 nam Thijs een oude zagerij over. “Er stond een oude waterjet, en een oude zaagmachine van Emmedue. De waterjet ging al na twee weken kapot en bleek niet meer te repareren. Ik had wel heel duur oud ijzer gekocht…”, vertelt Thijs.

Binnen een jaar bleek de locatie te klein en verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie aan de Van Kuppenveldweg in Asten. De eerste investering was in een waterjet van Resato. “En gestaag hebben we het machinepark uitgebreid”, legt Thijs uit. “In 2018 hebben we een vijfassige cnc-gestuurde zaagmachine gekocht, de Emmedue Discovery. Tegelijkertijd hebben we een zwenkarm van Elephant aangeschaft. Een jaartje later gevolgd door een stofwand en waterzuiveringsinstallatie van Italmec, nog een zwenkarm inclusief zuigers van Elephant en een kantenpolijstmachine van Marmo Meccanica.”

Het bedrijf in Asten groeide langzamerhand uit haar jasje. Daarom besloot Thijs dit jaar een stuk aan de loods te bouwen. “De extra ruimte zorgde ervoor dat we onze productiehal efficiënter konden indelen. We hebben een kraanbaan aan laten brengen, een tweede waterjet van Resato gekocht, net als een nieuwe zuiger met een externe vacuümpomp van Elephant. En nu zijn we toe aan een nieuwe cnc-machine ter vervanging van de huidige. We maken steeds meer interieurtoepassingen met een breed scala aan bewerkingen en afwerkingen. Daar hoort een nieuwe machine bij, eentje met meer features waardoor we bijvoorbeeld beter kunnen werken met doorlopende aders. Daarom heb ik onlangs een nieuwe machine besteld, de Omag Area 5 Advance. Deze vijfassige cnc-bewerkingsmachine kan platen automatisch schuren, zagen, stukken verplaatsen, frezen en randen afwerken. Ook belangrijk is dat deze machine een hoge Z-as heeft van 900 mm. De  gebruiksvriendelijkheid van de software van de machine is ook een pre”, legt Thijs uit. 

Dat de machine bij Projectburo, binnenkort het nieuwe bedrijf van Geert Vanmarcke, is besteld, is voor Thijs vrijwel vanzelfsprekend. “In de oude zagerij die ik overnam, stonden al machines van Projectburo. Toen ik op zoek was naar nieuwe machines, ben ik eerst daar gaan kijken. Machines kopen kun je overal, maar het gevoel moet goed zijn. Dat werkt ook op de lange termijn beter”, geeft hij als verklaring voor zijn keuze.

Salontafels

In de productiehal staan tafelbladen in diverse afmetingen op een bok opgesteld. Thijs legt uit dat die voor salontafels zijn. “Wij leveren tafelbladen van Marazzi en Neolith. Momenteel zitten we op circa 75 tafels per week. We verwerken over het algemeen 75 procent keramische materialen, de rest is natuursteen en composiet. De keramische materialen zijn tegenwoordig verbluffend goed, een leek ziet zeker geen verschil met natuursteen. Toch ligt mijn passie meer bij natuursteen. Het materiaal heeft een andere uitstraling, verweert mooi, leeft.” 

In de showroom hangen foto’s van projecten die Rene Thijs Natuursteen in samenwerking met De Zagerij van Rene Thijs heeft uitgevoerd. Eén springt eruit, een echte eyecatcher. “Dat is een zogenoemde ligdouche die we voor een wellnessruimte in een villa hebben gemaakt. Een heel apart ontwerp van Semiprecious Stone. Een stalen constructie is aangebracht waarin ledverlichting in is verwerkt. In combinatie met de nevel van druppels geeft dat een waanzinnig effect”, vertelt Thijs enthousiast. 

Thijs heeft een passie voor zijn werk. “Wij hebben prachtig werk. En we komen op bijzondere plekken, door heel Nederland. Zo hebben we onlangs een wellnessruimte van een woning op Ameland met natuursteen bekleed. En recent hebben we alle badkamers mogen transformeren van Kasteel Wittem in Zuid-Limburg.” 

Hij is continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden, geeft Thijs aan. “We maken soms best wel gekke dingen. We komen zelf met ideeën. Naar mijn mening is vrijwel alles mogelijk, het moet wel heel gek zijn als wij het niet kunnen maken. Maar we geven wel altijd de onmogelijkheden van een bepaald materiaal aan. We meten vooraf alles in met de Proliner, die goed met onze machines correspondeert. We hoeven op de bouw eigenlijk nooit te zagen.”

Het verhaal van Rene Thijs Natuursteen en De Zagerij van Rene Thijs lijkt op een jongensdroom: van tegelzetter tot het uitvoeren van high end natuursteen- en keramiektoepassingen. Deze groei is niet tot stand gekomen door een uitgekiend marketingconcept, verzekert Thijs. “Wij adverteren bijna nooit, voeren geen marketingcampagnes. Wij moeten het hebben van mond-tot-mondreclame. Hierdoor hebben we bekendheid gekregen in het wereldje van (interieur)architecten en bij leveranciers. En af en toe een artikel in Art of Living wil natuurlijk ook wel helpen”, lacht hij.

Van sommige projecten mogen echter geen beelden worden getoond, vervolgt Thijs zijn verhaal. Kort geleden hebben we het maatwerk en de badkamers in een luxe jacht opgeleverd. Prachtige werken, maar daar mogen we niets van tonen. Dat geldt ook vaker voor het werk wat wij maken voor luxe villa’s. Deze opdrachtgevers lopen niet te koop met hun nieuwe woning, daar mogen absoluut geen foto’s van worden gepubliceerd.”

Rene Thijs Natuursteen-afwerking

Voldoen aan de verwachtingen van de klant. Dat noemt Thijs als de grootste uitdaging in zijn werk. “Dat is toch waar je het voor doet. En dat moet je ook iedere keer weer waarmaken. Ik denk dat we daar best goed in zijn, zonder arrogant over te komen. We voeren niet voor niets ‘Waarmakers in natuursteen’ als ondertitel bij de bedrijfsnaam. En uiteraard moeten we zelf ook trots zijn op wat we maken, passie uitstralen, maar het gaat om de klant, die staat op nummer 1.”

Na een tijdje nadenken, komt Thijs met nog een uitdaging. “Ik zou het echt gaaf vinden om een nieuwe afwerking op een plaat te maken die vervolgens in een interieur wordt toegepast. Iets zelf bedenken en het in 3D uitwerken. En waarvan later wordt gezegd dat het een typische Rene Thijs Natuursteen-afwerking is. Gaaf, toch? Daar ga ik met de nieuwe machine van Omag direct mee aan de slag!”

Dit artikel is gepubliceerd in NATUURSTEEN 8-2022. Nog geen abonnee? Klik hier!