Restauratie en kostprijsberekening

Een grote delegatie van de JOA – vijfentwintig leden onder wie een aantal nieuwe – brachten in oktober een bezoek aan Slotboom Steenhouwers in Winterswijk. Het programma van deze binnenlandse excursie bestond uit een rondleiding in het bedrijf, een workshop kostprijsberekening en een bezoek aan Eusebius Kerk in Arnhem, het grootste restauratieproject in Nederland.
Restauratie en kostprijsberekening| Vakblad Natuursteen
Restauratie en kostprijsberekening| Vakblad Natuursteen
Restauratie en kostprijsberekening| Vakblad Natuursteen

’s Ochtends vroeg werden de JOA-leden in Winterswijk verwelkomd door William Slotboom, directeur van Slotboom Steenhouwers. Na een korte introductie over het bedrijf kregen de gasten een rondleiding. Er werd met bewondering gekeken naar de inrichting van de werkplaats waar moderne machines 24 uur per dag aan het werk zijn. Dit kan alleen door een goede planning en automatisering van het machinepark, zo verzekerde Slotboom de aanwezigen. De volgende hal werd door de JOA-leden als erg indrukwekkend ervaren. Vooral het vele ambachtelijke handwerk dat hier werd verricht en de twaalf ruim opgezette werkplekken waar veel jongere medewerkers aan het werk waren werden met bewondering aanschouwd. Uiteraard werd met veel aandacht het werk bekeken dat klaar lag voor transport.

Workshop kostprijsberekening

Na de rondleiding door het bedrijf kregen de JOA-leden een workshop kostprijsberekening aangeboden. Directeur Slotboom en boekhouder Ronald Brockötter gaven inzicht in de kostprijsberekening bij Slotboom Steenhouwers. Met een aantal fictieve voorbeelden over constante kosten, variabele kosten en kosten van machine-uren en personeelsuren werd het belang uitgelegd van het vooraf én achteraf berekenen van de kosten. De JOA-leden vertelden hoe het bij hun in het bedrijf aan toe ging. Dit leidde tot een levendige discussie (Door: Wilbert Leistra, foto’s : JOA).

Lees het volledige artikel in NATUURSTEEN 7-2018.

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen