Schaalvergroting voor innovatieve specialist Montapanel

Algemeen 20-12
Schaalvergroting voor innovatieve specialist Montapanel

Innovatief. Die benaming past bij Montapanel uit Drachten. Op het gebied van presentatie, productkeuze tot en met productie. Voor dat laatste heeft de specialist in keukenwerkbladen onlangs een nieuw onderkomen in gebruik genomen. Maar liefst 9000 m² groot is de nieuwe productiehal, een enorme schaalvergroting ten opzichte van de vorige locatie. Twee productielijnen zijn opgebouwd, waarvan één compleet nieuw is. Met nog een mogelijkheid voor een derde productielijn is het bedrijf voorbereid op de toekomst.

Schaalvergroting voor innovatieve specialist Montapanel

Hoe presenteer je je belangrijkste product? Met die vraag in het achterhoofd ging Tim de Graaf, directeur van Montapanel, naar een interieurbedrijf in Drachten, de nieuwe vestigingsplaats van de fabrikant. “Alleen steen kan een wat kille uitstraling hebben. Als we puur onze corebusiness presenteren, dan lopen we de kans dat het er uit komt te zien als een mausoleum. Daarom wilden wij het anders doen”, legt hij uit. Het resultaat is direct bij binnenkomst van het nieuwe pand te zien. Warme tinten bij de ontvangstdesk van Neolith, parket op de vloer en een prachtige marmeren tafel om bezoek te ontvangen. “Deze lijn van warme kleuren hebben we ook in de personeelskantine doorgetrokken, want zij vormen het belangrijke hart van het bedrijf. Zij zijn verantwoordelijk voor de productie van onze kwalitatief hooggewaardeerde keukenwerkbladen in keramiek, composiet en natuursteen. In totaal worden per week zo’n honderdvijfenzeventig commissies vanuit onze fabriek getransporteerd. Dat transport verzorgen wij overigens zelf. Onze vrachtwagens rijden dagelijks zo’n vijf- à zeshonderd kilometer door Nederland en Duitsland met onze producten. Zo houden we zo veel mogelijk de controle van het proces vanaf de selectie van de platen, de productie tot en met de levering aan de klant.”

Schaalvergroting voor innovatieve specialist Montapanel

Ommekeer

Montapanel is circa vijfendertig jaar geleden begonnen onder een andere naam, MW Panel. Het bedrijf produceerde in die tijd kunststof werkbladen voor de keukenbranche. Vanaf 2005 begon MW Panel ook stenen werkbladen te maken. De ommekeer kwam toen het bedrijf in 2010 werd overgenomen door de Vermeulen Groep. Deze groep had al via bedrijven in andere sectoren ervaring met een nieuw materiaal: keramiek. Montapanel – zoals het bedrijf vanaf dat moment heet – stopte met de productie van kunststof werkbladen en zette als een van de eerste bedrijven in Nederland de focus vol op keramische producten, vertelt de huidige directeur De Graaf. “Keramiek stond toentertijd nog in de kinderschoenen. De Vermeulen Groep erkende al in vroeg stadium de ongekende mogelijkheden van keramiek. Het heeft ertoe geleid dat het bedrijf is gegroeid van tien medewerkers in 2010 op een locatie van 2500 m² in Tolbert tot de huidige locatie in Drachten met een productiehal van maar liefst 9000 m² en een personeelsbestand van 48 medewerkers.

Schaalvergroting voor innovatieve specialist Montapanel

Nieuwe productielijn

Op de productielocatie in Tolbert zat Montapanel al een tijdje aan het plafond qua mogelijkheden. De nieuwe productiehal in Drachten maakt het mogelijk om een tweede productielijn te gebruiken. “We zijn hier in Drachten eerst begonnen met het installeren van de eerste productielijn. Die hebben we nieuw aangeschaft”, legt De Graaf uit. De keuze voor de machines heeft de directeur grotendeels neergelegd bij zijn medewerkers op de werkvloer. “Ik ben zelf geen techneut. Dan is het logisch dat je de eerste selectie voor nieuwe machines laat maken door de mensen die ermee moeten werken. In dit geval de operators, de productieleider en de technische dienst. En ik moet zeggen dat ze een prima keuze hebben gemaakt.”

De Graaf geeft een rondleiding door de nieuwe productiehal en wijst op de nieuwe machines. Aan het begin staan achter elkaar twee nieuwe waterjets van Intermac, de Primus 402. “We hadden al een Primus en ik ben gek op die waterjet. Daar zitten geweldig goede pompen bij. Vervolgens hebben we ook een cnc-freesmachine van Intermac gekocht, de Master 38.3, een Montresor Faster 86 kantenpolijstmachine, twee Sigma MB 40 Dry stofwanden en een waterzuiveringsinstallatie met filterpers van Sigma. Onder de vloer is een leidingsysteem dat het vuile water van de machines naar een groot bassin transporteert waarin het slib kan bezinken. Vervolgens gaat het water naar de zuiveringsinstallatie waar het laatste slib uit het water wordt gehaald, zodat er vervolgens weer schoon water terug naar de machines gaat”, legt De Graaf uit.

De gemene deler van de nieuwe investeringen is dat de machines vrijwel allemaal bij Pieterman Glas- en Steentechniek in Beringen zijn aangekocht. Directeur De Graaf: “Nu we zo’n schaalvergroting hebben doorgevoerd, is het nog belangrijker dat alles goed werkt. Je moet niet stil komen te staan met je machines, want dat kost simpelweg geld. Daarom is niet alleen de levering en installatie van de machines van belang, de nazorg is misschien nog wel belangrijker. Niets ten nadele van de eenpitters die machines leveren, maar bij onze omvang wilde ik per se met een groot gerenommeerd bedrijf in zee.”

Speciale afdeling

De Graaf vervolgt de rondleiding. Hij wijst op een kantelmachine om platen om te draaien voordat ze weer in de machine worden geladen. “Een erg handige en effectieve constructie”, stelt hij. Iets verderop in de productiehal liggen keukenbladen op een tafel. “Hier worden de dunne platen op een aluminium frame verlijmd. Daarna wordt een egaliseerlaag aangebracht waardoor het keukenblad niet hol klinkt.” Aan het eind van de hal staan bokken opgesteld met de producten die voor transport worden verpakt. Op een bok staat een keukenblad met opvallend grote uitsparingen van een prachtige marmerachtige steen met mooie diepe bruine aders. “Dit blad van Neolith Calacatta Luxe is gemaakt op onze speciale afdeling, rechtsachter in de hoek. We hebben daarvoor een klein team van specialisten die de moeilijke werken maken. Daar wordt net even dat stapje extra gezet; daar worden de gekke dingen gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan werken voor jachten en dergelijke”, legt De Graaf uit.

Keukenbladen van marmer vormen volgens de directeur van Montapanel een uitzondering bij het bedrijf uit Drachten. “Zo’n 60 procent van onze producten zijn gemaakt van keramiek. Denk daarbij aan merken als Neolith, Dekton en Marazzi. Daarnaast voeren wij voor Nederland exclusief het merk Lithotech van de Spaanse fabrikant Living Ceramics. Ruwweg 30 procent van onze producten zijn gemaakt van composiet en 10 procent is natuursteen, vooral graniet en kwartsiet, maar ook wat marmer dus.”

Duurzaamheid Montapanel

Bij de bouw van de nieuwe locatie in Drachten heeft Montapanel veel aandacht besteed aan duurzaamheid, vertelt De Graaf. “Er is bijvoorbeeld energiezuinige verlichting, goede isolatie en vloerverwarming toegepast. Verder hebben we grote warmtepompen laten installeren en gebruiken we helemaal geen gas. Binnenkort wordt het dak vol gelegd met zonnepanelen. We hechten ook veel waarde aan een groene werkomgeving. Zo zijn er rondom het pand biologische bloemenmengsels gezaaid voor biodiversiteit en om insecten aan te trekken. Op de een of andere manier is onze omgeving ook aantrekkelijk voor andere dieren, want af en toe zie ik als ik ’s avonds nog aan het werk ben, reetjes aan de overkant lopen. Mooi toch.”

Montapanel is ook op een ander vlak duurzaam bezig. Zo bestaat de tweede productielijn, die in december in gebruik is genomen, uit gereviseerde machines. “Deze lijn bestaat uit machines waarmee we op de locatie in Tolbert werkten. Ze zijn allemaal onder handen genomen, up-to-date gemaakt en kunnen weer prima dienstdoen. Ik hou niet zo van weggooien. Dat doen we overigens ook niet met het restmateriaal. Dat wordt hergebruikt, bijvoorbeeld voor wastafels. We gaan pas weer nieuwe investeringen doen als we een derde productielijn nodig hebben. Maar eerst aan de slag met de huidige twee!”