Er wordt volop gelachen om en met elkaar als de broers Benny (63 jaar), William (59 jaar), Jonny (54 jaar) en Jan (51 jaar) herinneringen ophalen. Over die keer dat Jonny een bloembak moest metselen voor een schoolopdracht of over al die keren dat ze geintjes uithaalden met collega’s. “Humor”, luidt dan ook het gezamenlijke antwoord op de vraag hoe de broers al zo lang met elkaar kunnen samenwerken. “We hebben dezelfde soort humor en we kennen elkaar natuurlijk door en door”, vult ‘nestor’ Benny aan.
Vader Jan Slotboom
De vier broers Slotboom, samen goed voor 165 jaar natuursteenervaring. Van links naar rechts: Benny, Jonny, Jan en William.
Familienaam
Het duurde tot 2001 tot de familienaam Slotboom werd verbonden aan een natuursteenbedrijf. “Ik merkte al een tijd dat ik meer met restauratie had dan met gedenkmonumenten. Vandaar dat er al een aparte werkplaats was voor De Corbeel Restauratie, op de huidige locatie van ons bedrijf, schuin tegenover het voormalige pand van De Corbeel”, vertelt William. Het leidde er uiteindelijk toe dat hij begin 2000 opstapte bij De Corbeel. “Een jaar later is Slotboom Steenhouwers opgericht. Benny en Jan werkten in de steenhouwerij van De Corbeel Restauratie en kwamen ook over en Jonny stapte een jaar later over.” De vier broers waren weer verenigd, maar nu in het familiebedrijf Slotboom Steenhouwers.
De directie van Slotboom Steenhouwers wordt gevormd door William en Jonny. Benny werkt tot zijn pensioen nog twee dagen in de week in de werkplaats en Jan werkt als steller op de bouwplaats en steenhouwer in de werkplaats. Die rolverdeling was direct duidelijk en heeft nooit een probleem gevormd, aldus de broers. “Jan en ik wilden geen kaderfunctie, daar zijn we van begin af aan duidelijk over geweest. Dat William en Jonny het bedrijf leiden, daar is onderling nooit een scheef woord over gevallen”, legt Benny uit. William beseft dat de samenwerking tussen de broers best uniek te noemen is. “Je ziet vaker binnen de natuursteensector dat broers gebrouilleerd raken, vaak door een verschil van inzicht, of simpelweg door haantjesgedrag. Dat kennen wij niet, iedereen kent zijn eigen verantwoordelijkheden binnen het bedrijf en daar is nooit gedoe over geweest.”
Trots
De vier broers zijn heel trots op het familiebedrijf. “Trots op wat we hier maken”, zegt William. “Trots om het ambacht in stand te houden, om jongere mensen aan het werk te krijgen”, vult Jonny aan. Dat laatste is volgens William ook wel een grote oorzaak voor het succes van het bedrijf. “Wij hebben vanaf het begin altijd jongens opgeleid, ervoor gezorgd dat we kennis in het bedrijf opbouwen en behouden. We zijn een Erkend Leerbedrijf en hebben altijd in de jeugd geïnvesteerd, onze leermeesters hebben hun kennis overgedragen en daar hebben we nu profijt van. Er zijn in de loop der jaren vijf jongens van ons naar de World Skills geweest. Mike (Slotboom, zoon van Jonny red.) heeft in 2005 zelfs de zilveren medaille gehaald. Nu is hij op 38-jarige leeftijd leermeester en chef werkplaats.”
De landelijke tendens is dat bouwbedrijven, en dus ook natuursteenbedrijven, heel moeilijk aan nieuw personeel kunnen komen. Waarom lukt dit het bedrijf uit Winterswijk wel? “Ik denk dat het een kwestie van mentaliteit is waarom wij wel jeugd binnen krijgen en de Randstad bijvoorbeeld niet. En we hebben een samenwerking met de gemeente Winterswijk. Jaarlijks komt de jeugd van de middelbare scholen een kijkje bij ons nemen. Dan proberen we de mooie aspecten van het ambacht te tonen, jongeren er voor enthousiast te maken. Maar soms moet je geluk hebben, dan loopt er een knul binnen die perfect binnen het team past en goed kan werken. Volgens mij zijn er in al die jaren maar een paar jongens na een poosje weer weggegaan. De rest loopt hier nog steeds rond”, lacht Jonny.
Domtoren
De naam Slotboom is al sinds 1952 verbonden aan de natuursteensector, toen vader Jan als meesterknecht aan de slag ging bij Lamers Natuursteen in Winterswijk.
Anekdotes
Slotboom Steenhouwers is opgericht in 2001 toen William opstapte bij De Corbeel Natuursteen en de basis legde voor het huidige familiebedrijf.
Meer
-
Antolini presenteert nieuwe stenen: Brèche Fantastique en Amazoniet
Brèche Fantastique en Amazonite, respectievelijk een marmer en een kwartsiet, maken beide deel uit van de Antolini Exclusive Collection, het ... -
Breda en Rotterdam nemen deel aan Initiatief TruStone
De gemeenten Breda en Rotterdam nemen voortaan deel aan Initiatief TruStone, het convenant dat de natuursteensector wil verduurzamen. De gemeenten ... -
Arbeidsongeval: leren door bedrijf staat voorop
Werkgevers doen vanaf 1 januari 2023 na een meldingsplichtig arbeidsongeval zelf onderzoek naar de achtergronden daarvan en naar wat zij moeten ... -
Natuursteen Praille: elke vierkante centimeter efficiënt benut
Oorspronkelijk dacht John Praille dat hij tot de vierde generatie van de Praille steenkappers behoorde – op de website staat ook dat het bedrijf in ...