Slotboom Steenhouwers: één brok ervaring

Nieuws 28-10-2021
Slotboom Steenhouwers: één brok ervaring

Opgeteld hebben de vier broers Slotboom maar liefst 165 jaar natuursteenervaring. Het grootste deel van die tijd hebben ze ook nog eens samengewerkt in één bedrijf, met recht een unicum te noemen in deze tijd. Reden genoeg voor NATUURSTEEN om een bezoekje te brengen aan de broers van Slotboom Steenhouwers; directeuren William en Jonny, voormalig chef werkplaats Benny en steller natuursteen en steenhouwer Jan.
Slotboom Steenhouwers: één brok ervaring

Er wordt volop gelachen om en met elkaar als de broers Benny (63 jaar), William (59 jaar), Jonny (54 jaar) en Jan (51 jaar) herinneringen ophalen. Over die keer dat Jonny een bloembak moest metselen voor een schoolopdracht of over al die keren dat ze geintjes uithaalden met collega’s. “Humor”, luidt dan ook het gezamenlijke antwoord op de vraag hoe de broers al zo lang met elkaar kunnen samenwerken. “We hebben dezelfde soort humor en we kennen elkaar natuurlijk door en door”, vult ‘nestor’ Benny aan.

Slotboom Steenhouwers: één brok ervaring

Vader Jan Slotboom

De vier broers Slotboom, samen goed voor 165 jaar natuursteenervaring. Van links naar rechts: Benny, Jonny, Jan en William.

Slotboom Steenhouwers: één brok ervaring

Familienaam

Het duurde tot 2001 tot de familienaam Slotboom werd verbonden aan een natuursteenbedrijf. “Ik merkte al een tijd dat ik meer met restauratie had dan met gedenkmonumenten. Vandaar dat er al een aparte werkplaats was voor De Corbeel Restauratie, op de huidige locatie van ons bedrijf, schuin tegenover het voormalige pand van De Corbeel”, vertelt William. Het leidde er uiteindelijk toe dat hij begin 2000 opstapte bij De Corbeel. “Een jaar later is Slotboom Steenhouwers opgericht. Benny en Jan werkten in de steenhouwerij van De Corbeel Restauratie en kwamen ook over en Jonny stapte een jaar later over.” De vier broers waren weer verenigd, maar nu in het familiebedrijf Slotboom Steenhouwers.
De directie van Slotboom Steenhouwers wordt gevormd door William en Jonny. Benny werkt tot zijn pensioen nog twee dagen in de week in de werkplaats en Jan werkt als steller op de bouwplaats en steenhouwer in de werkplaats. Die rolverdeling was direct duidelijk en heeft nooit een probleem gevormd, aldus de broers. “Jan en ik wilden geen kaderfunctie, daar zijn we van begin af aan duidelijk over geweest. Dat William en Jonny het bedrijf leiden, daar is onderling nooit een scheef woord over gevallen”, legt Benny uit. William beseft dat de samenwerking tussen de broers best uniek te noemen is. “Je ziet vaker binnen de natuursteensector dat broers gebrouilleerd raken, vaak door een verschil van inzicht, of simpelweg door haantjesgedrag. Dat kennen wij niet, iedereen kent zijn eigen verantwoordelijkheden binnen het bedrijf en daar is nooit gedoe over geweest.”

Slotboom Steenhouwers: één brok ervaring

Trots

De vier broers zijn heel trots op het familiebedrijf. “Trots op wat we hier maken”, zegt William. “Trots om het ambacht in stand te houden, om jongere mensen aan het werk te krijgen”, vult Jonny aan. Dat laatste is volgens William ook wel een grote oorzaak voor het succes van het bedrijf. “Wij hebben vanaf het begin altijd jongens opgeleid, ervoor gezorgd dat we kennis in het bedrijf opbouwen en behouden. We zijn een Erkend Leerbedrijf en hebben altijd in de jeugd geïnvesteerd, onze leermeesters hebben hun kennis overgedragen en daar hebben we nu profijt van. Er zijn in de loop der jaren vijf jongens van ons naar de World Skills geweest. Mike (Slotboom, zoon van Jonny red.) heeft in 2005 zelfs de zilveren medaille gehaald. Nu is hij op 38-jarige leeftijd leermeester en chef werkplaats.”
De landelijke tendens is dat bouwbedrijven, en dus ook natuursteenbedrijven, heel moeilijk aan nieuw personeel kunnen komen. Waarom lukt dit het bedrijf uit Winterswijk wel? “Ik denk dat het een kwestie van mentaliteit is waarom wij wel jeugd binnen krijgen en de Randstad bijvoorbeeld niet. En we hebben een samenwerking met de gemeente Winterswijk. Jaarlijks komt de jeugd van de middelbare scholen een kijkje bij ons nemen. Dan proberen we de mooie aspecten van het ambacht te tonen, jongeren er voor enthousiast te maken. Maar soms moet je geluk hebben, dan loopt er een knul binnen die perfect binnen het team past en goed kan werken. Volgens mij zijn er in al die jaren maar een paar jongens na een poosje weer weggegaan. De rest loopt hier nog steeds rond”, lacht Jonny.

Domtoren

De naam Slotboom is al sinds 1952 verbonden aan de natuursteensector, toen vader Jan als meesterknecht aan de slag ging bij Lamers Natuursteen in Winterswijk.

Anekdotes

Slotboom Steenhouwers is opgericht in 2001 toen William opstapte bij De Corbeel Natuursteen en de basis legde voor het huidige familiebedrijf.