Slotboom Steenhouwers: één brok ervaring

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Opgeteld hebben de vier broers Slotboom maar liefst 165 jaar natuursteenervaring. Het grootste deel van die tijd hebben ze ook nog eens samengewerkt in één bedrijf, met recht een unicum te noemen in deze tijd. Reden genoeg voor NATUURSTEEN om een bezoekje te brengen aan de broers van Slotboom Steenhouwers; directeuren William en Jonny, voormalig chef werkplaats Benny en steller natuursteen en steenhouwer Jan.

Er wordt volop gelachen om en met elkaar als de broers Benny (63 jaar), William (59 jaar), Jonny (54 jaar) en Jan (51 jaar) herinneringen ophalen. Over die keer dat Jonny een bloembak moest metselen voor een schoolopdracht of over al die keren dat ze geintjes uithaalden met collega’s. “Humor”, luidt dan ook het gezamenlijke antwoord op de vraag hoe de broers al zo lang met elkaar kunnen samenwerken. “We hebben dezelfde soort humor en we kennen elkaar natuurlijk door en door”, vult ‘nestor’ Benny aan.

Vader Jan Slotboom

Slotboom Steenhouwers

De vier broers Slotboom, samen goed voor 165 jaar natuursteenervaring. Van links naar rechts: Benny, Jonny, Jan en William.

De naam Slotboom is al sinds 1952 verbonden met de natuursteensector. Vader Jan ging in dat jaar aan de slag als eerste knecht bij Lamers Natuursteen in Winterswijk. “Het was een gedreven man met een groot hart voor het ambacht”, vertelt Benny. “Hij heeft het vak geleerd bij Lamers Natuursteen. Hij heeft mij ook de kneepjes bijgebracht. Ik had geen zin in school, ben nier verder dan de derde klas gekomen. Toen zei mijn vader ‘Het is mooi geweest, je komt maandag met mij mee naar de steenhouwerij’. Dat is zo’n 46 jaar geleden”, lacht hij.
Voor William leek een carrière in de natuursteensector geen vanzelfsprekende keuze. “Ik heb de opleiding tot bakker en kok gevolgd. In de vakanties werkte ik in de werkplaats bij Lamers. Ik ben er eigenlijk een beetje vanzelf ingerold, want er bleek zo veel werk te zijn dat ik direct aan de slag kon. Ik heb wel nog de PBNA-opleiding Natuursteen gevolgd.”
Jonny volgde de technische school, richting metselen en timmeren. “Aansluitend heb ik de MTS gedaan. Ik kreeg een baan bij een bouwbedrijf, deels in de werkplaats en ik moest ook metselen op de bouw. In 1987 veranderde de naam Lamers Natuursteen in De Corbeel Natuursteen. Daar ben ik toen aan de slag gegaan.”
‘Junior’ Jan heeft dezelfde opleiding gevolgd als Jonny, aangevuld met twee jaar LMO Middenstand. “Ik ben direct vanuit school gaan werken als steenhouwer en dat ben ik nog steeds. Eerst bij De Corbeel Natuursteen, later bij De Corbeel Restauratie en sinds 2001 bij Slotboom Steenhouwers.”

Familienaam

Het duurde tot 2001 tot de familienaam Slotboom werd verbonden aan een natuursteenbedrijf. “Ik merkte al een tijd dat ik meer met restauratie had dan met gedenkmonumenten. Vandaar dat er al een aparte werkplaats was voor De Corbeel Restauratie, op de huidige locatie van ons bedrijf, schuin tegenover het voormalige pand van De Corbeel”, vertelt William. Het leidde er uiteindelijk toe dat hij begin 2000 opstapte bij De Corbeel. “Een jaar later is Slotboom Steenhouwers opgericht. Benny en Jan werkten in de steenhouwerij van De Corbeel Restauratie en kwamen ook over en Jonny stapte een jaar later over.” De vier broers waren weer verenigd, maar nu in het familiebedrijf Slotboom Steenhouwers.
De directie van Slotboom Steenhouwers wordt gevormd door William en Jonny. Benny werkt tot zijn pensioen nog twee dagen in de week in de werkplaats en Jan werkt als steller op de bouwplaats en steenhouwer in de werkplaats. Die rolverdeling was direct duidelijk en heeft nooit een probleem gevormd, aldus de broers. “Jan en ik wilden geen kaderfunctie, daar zijn we van begin af aan duidelijk over geweest. Dat William en Jonny het bedrijf leiden, daar is onderling nooit een scheef woord over gevallen”, legt Benny uit. William beseft dat de samenwerking tussen de broers best uniek te noemen is. “Je ziet vaker binnen de natuursteensector dat broers gebrouilleerd raken, vaak door een verschil van inzicht, of simpelweg door haantjesgedrag. Dat kennen wij niet, iedereen kent zijn eigen verantwoordelijkheden binnen het bedrijf en daar is nooit gedoe over geweest.”

Trots

De vier broers zijn heel trots op het familiebedrijf. “Trots op wat we hier maken”, zegt William. “Trots om het ambacht in stand te houden, om jongere mensen aan het werk te krijgen”, vult Jonny aan. Dat laatste is volgens William ook wel een grote oorzaak voor het succes van het bedrijf. “Wij hebben vanaf het begin altijd jongens opgeleid, ervoor gezorgd dat we kennis in het bedrijf opbouwen en behouden. We zijn een Erkend Leerbedrijf en hebben altijd in de jeugd geïnvesteerd, onze leermeesters hebben hun kennis overgedragen en daar hebben we nu profijt van. Er zijn in de loop der jaren vijf jongens van ons naar de World Skills geweest. Mike (Slotboom, zoon van Jonny red.) heeft in 2005 zelfs de zilveren medaille gehaald. Nu is hij op 38-jarige leeftijd leermeester en chef werkplaats.”
De landelijke tendens is dat bouwbedrijven, en dus ook natuursteenbedrijven, heel moeilijk aan nieuw personeel kunnen komen. Waarom lukt dit het bedrijf uit Winterswijk wel? “Ik denk dat het een kwestie van mentaliteit is waarom wij wel jeugd binnen krijgen en de Randstad bijvoorbeeld niet. En we hebben een samenwerking met de gemeente Winterswijk. Jaarlijks komt de jeugd van de middelbare scholen een kijkje bij ons nemen. Dan proberen we de mooie aspecten van het ambacht te tonen, jongeren er voor enthousiast te maken. Maar soms moet je geluk hebben, dan loopt er een knul binnen die perfect binnen het team past en goed kan werken. Volgens mij zijn er in al die jaren maar een paar jongens na een poosje weer weggegaan. De rest loopt hier nog steeds rond”, lacht Jonny.

Domtoren

De naam Slotboom is al sinds 1952 verbonden aan de natuursteensector, toen vader Jan als meesterknecht aan de slag ging bij Lamers Natuursteen in Winterswijk.

De broers Slotboom hebben in al die jaren aan heel wat projecten gewerkt. “Sommige heel lang, bijvoorbeeld de Eusebiuskerk in Arnhem waar we nu na veertig jaar klaar zijn, en sommige waar we na zo’n dertig jaar weer mogen meewerken aan een volgende restauratie”, legt William uit. Slotboom Steenhouwers is nu aan een bijzonder project aan het werk, de Domtoren in Utrecht. William: “Zonder de andere projecten tekort te doen, maar de Domtoren is het grootste en qua moeilijkheidsgraad ook zeker het mooiste project waaraan we mogen meewerken. Hier kunnen we al onze kwaliteiten etaleren”, vertelt hij enthousiast.
Het gespecialiseerde restauratiebedrijf wordt regelmatig gekozen om aan grote projecten mee te werken. “Tegenwoordig wordt vaak in bouwteams gewerkt. Dan is het zaak om in een zo vroeg mogelijke fase betrokken te worden. Omdat wij een van de weinige bedrijven in Nederland zijn die meer dan tien steenhouwers in dienst heeft, worden wij hiervoor vaak geselecteerd”, noemt Jonny als reden.

Veranderingen

“Als vijftienjarige moest ik altijd meehelpen als de trein met kratten vol met tegels aankwam. Sjouwen, echt zwaar werk, dat heb je nu niet meer”, vertelt Benny als hem gevraagd wordt naar grote veranderingen in zijn 46-jarige carrière in de natuursteensector. Jan vult aan: “O ja, en de houten hamers zijn vervangen door kunststof. We hebben in de werkplaats nog één houten. Die wordt af en toe nog gebruikt. Er worden eigenlijk geen nieuwe materialen in de werkplaats gebruikt. De grootste veranderingen zijn natuurlijk de machines, de opkomst van de cnc-gestuurde machines.”
“En het tekenwerk”, vult William hem aan. “Er zijn niet zo veel bedrijven die met natuursteen kunnen tekenen, daar hebben wij de laatste tien jaar echt veel in geïnvesteerd en daar plukken wij nu de vruchten van.”

Anekdotes

Slotboom Steenhouwers is opgericht in 2001 toen William opstapte bij De Corbeel Natuursteen en de basis legde voor het huidige familiebedrijf.

Opgeteld 165 jaren natuursteenervaring moeten natuurlijk een hele stapel anekdotes hebben opgeleverd. Ernaar gevraagd blijft het lang stil. “Eigenlijk niet, je doet gewoon je werk”, zegt Jan nuchter. “Er gebeuren altijd wel mooie en leuke dingen, vooral door die humor, hè. We hebben met z’n allen een hele hoop lol”, vertelt William. Benny vindt dat het allemaal wel wat serieuzer is geworden. “Het is allemaal wat professioneler. Als je vroeger in de pauze een half uurtje langer doorging met voetballen of kaarten, dan werkte je een half uurtje langer door. Dat is nu niet meer”, verzucht hij. William staat stil bij de medewerkers die er niet meer zijn. “Er zijn in de loop der jaren heel wat jongens overleden. Dat hakt er best wel in, zeker omdat we een hecht bedrijf zijn. Maar ja, je moet verder.” Jonny zoekt het niet in de anekdotes, maar in het grotere geheel: “Als je terugkijkt op de historie van ons bedrijf, van onze carrières, dan hebben we heel wat opgebouwd, hebben we heel veel mooie projecten gedaan. Ik ben ook altijd wel benieuwd wat ‘die ouwe’ ervan had gevonden (vader Jan Slotboom overleed in 1987, red.).”

Opvolging Slotboom

De vier broers wordt gevraagd in de glazen bol te kijken; hoe ziet het bedrijf er over tien jaar uit. “Misschien zitten we er dan wel net zo bij, hier aan deze tafel. Hebben we opgeteld samen 200 jaar ervaring”, lacht Jonny. “Ik denk dat ik tegen die tijd wel ben gestopt”, zegt Benny. “Maar het zou wel apart zijn als we er met zijn vieren niet meer bij betrokken zouden zijn.”
“Wij gaan gewoon door”, zegt William stellig, terwijl jongste broer Jan beamend knikt. “De organisatie staat op de rails. In alle lagen zijn goede, capabele mensen aan het werk en achter iedere medewerker staat als het ware een jonge vervanger klaar. De opvolging hebben we nog niet geregeld. We hebben er gewoon nog veel te veel lol in!”

Dit artikel is gepubliceerd in NATUURSTEEN 6-2021. Nog geen abonnee? Klik hier!