Stone Innovation Days: Tour de België

Algemeen 03-05
Stone Innovation Days: Tour de België

De eerste editie van de Stone Innovation Days (SID) is een groot succes gebleken. Vijf Belgische bedrijven – Carrières de la Pierre Bleue Belge, Grubau, Brachot, BMB en VIEK-Machines.com – openden op 19 en 20 april hun deuren en gunden de bezoekers een kijkje in de keuken. Nieuwe producten werden getoond, innovaties op machinegebied werden gedemonstreerd en er kon deel worden genomen aan inhoudelijke workshops en lezingen. NATUURSTEEN maakte een heuse Tour de België en bezocht de bedrijven. En voor wie de SID hebben gemist, in 2026 vindt waarschijnlijk de tweede editie plaats.

Stone Innovation Days: Tour de België

Carrières de la Pierre Bleue Belge

In Zinnik kon een bezoek worden gebracht aan de groeve van Carrières de la Pierre Bleue Belge. Niet alleen de put kon worden bewonderd, ook konden de deelnemers tijdens een rondleiding kijken hoe de Belgische blauwe hardsteen wordt bewerkt.

Stone Innovation Days: Tour de België

Grubau

In Kortrijk konden de bezoekers een rondleiding door het gloednieuwe pand van Grubau volgen. Daarnaast vonden workshops en lezingen plaats over onderwerpen als verlijming, impregneren, polijsten en oppervlaktebewerking.

Stone Innovation Days: Tour de België

Brachot

Brachot had twee vestigingen open gesteld voor het vakpubliek; Harelbeke en Deinze. In beide vestigingen kon een rondleiding worden gevolgd en de nieuwste producten – zoals de natuursteensoorten Breccia Botticelli, Emperador Ibiza, Arabescato Orobico en Orchid Jade en de nieuwste kleuren van Uniceramica, waaronder Caliza Avorio, Travertino Classico Face A en Sinai Pearl – worden bewonderd. In Deinze hield Kristof Callebaut de lezing ‘Duurzame natuursteen van groeve tot klant’.

BMB

In Wortegem-Petegem konden de bezoekers een parcours volgen langs de prachtige tentoongestelde natuursteensoorten, composieten en keramische materialen. De Belgische fabrikant Diresco showde een primeur: de eerste minerale composiet.

VIEK-Machines.com

De laatste stop van de dag was bij VIEK-Machines.com in Brugge. In een heuse beursopstelling werden de nieuwste innovaties getoond van de merken waar de machineleverancier de vertegenwoordiging van voert. Speciale aandacht ging uit naar de Donatoni J5.42, de eerste waterjet van de Italiaanse fabrikant.