Switch zorgt voor enorme groei MC Natuursteen

Nieuws 19-12-2022
Switch zorgt voor enorme groei MC Natuursteen

Rudy Vanluyd kwam ruim vijf jaar geleden bij het natuursteenbedrijf Tile & Tech van Chris Maes werken. De corebusiness van het bedrijf uit Laakdal was de productie van trappen en vensterbanken en in mindere mate keukenbladen. Na de nodige investeringen in het machinepark en in personeel verschoof de focus meer en meer naar maatwerk voor keukens en badkamers. Het bedrijf maakte een enorme groei door. MC Natuursteen, zoals het bedrijf sinds begin 2019 heet, groeit nog steeds door. Met uitbreidingen van de huidige productiehal en de aankoop van een naastgelegen hal, is het bedrijf klaar voor de toekomst.
Switch zorgt voor enorme groei MC Natuursteen

Wie denkt dat de Nikelaan in Laakdal alleen wordt bevolkt door het grootste distributiecentrum van de Amerikaanse fabrikant van sportartikelen en -kleding in de Benelux, komt bedrogen uit. Weliswaar iets kleiner van omvang, maar voor de Belgische sector van vloeren, aanrechtbladen en badkamers in natuursteen, composiet en keramische materialen zeker van belang, is dit ook het adres van de Atrio Groep en lid MC Natuursteen. Het laatste bedrijf maakt veel aanrechtbladen voor de keukenwereld en badkamers voor projecten van de Atrio Groep. De oorsprong van MC Natuursteen ligt ook daar.

Switch zorgt voor enorme groei MC Natuursteen

Meer dan twintig jaar geleden richtte Chris Maes het natuursteenbedrijf Tile & Tech op. Het bedrijf fungeerde destijds ter ondersteuning van het vloerenbedrijf Chris Maes. Het bedrijf richtte zich hoofdzakelijk op de productie van trappen en vensterbanken. In de loop der tijd kwam daar ook maatwerk voor keukens en badkamers bij. Met de komst van Rudy Vanluyd in 2017 ging het roer om en werd het maatwerk de corebusiness voor het bedrijf in Laakdal. “Tile & Tech kreeg steeds meer klanten die om keukenbladen vroegen. Op mijn vorige werk produceerden we uitsluitend keukenbladen. Toen ik bij Tile & Tech aan de slag ging, werd de productie van keukenbladen vertienvoudigd, vertelt hij. Op zijn visitekaartje staat ‘bedrijfsleider’. “Chris Maes is eigenaar en zaakvoerder, ik ben officieel directeur. Dat klinkt echter meer als een job van iemand die op kantoor werkt. Ik hou niet van die benaming, ik sta tussen de jongens in de productiehal. Bedrijfsleider past daar beter bij, klinkt ook beter, vind ik”, legt Vanluyd uit.

Switch zorgt voor enorme groei MC Natuursteen

MB Natuursteen

De basis van Vanluyd ligt bij MB Natuursteen, een bedrijf dat in Zolder was gevestigd. “Ik ben zo’n dertig jaar geleden begonnen in de natuursteenbranche. Dat was niet zo voorbestemd. Mijn vader had een schrijnwerkerij en het was eigenlijk de bedoeling dat ik zijn zaak zou voortzetten. Ik had wiskunde – economie gestudeerd en vervolgens een avondopleiding schrijnwerkerij. Het liep echter anders”, vertelt hij. Vanluyd trouwde met de dochter van de eigenaar van MB Natuursteen in Zolder. “Mijn schoonvader vroeg mij het natuursteenbedrijf over te nemen en dat zag ik eigenlijk wel zitten. Ik was weliswaar geen steenkapper, maar ik kon wel de machines bedienen. Ik heb het diploma natuursteenverwerker gehaald in Hasselt en later samen met mijn vrouw het bedrijf overgenomen.”

MB Natuursteen was gespecialiseerd in werken in – de naam zegt het al – natuursteen. In 2010 verlegde Vanluyd de focus. “Ik zag keramiek als een gat in de markt, ik zag daar direct de mogelijkheden voor. Ook van gesinterde steen als Neolith. De vraag was wel hoe je dat materiaal het beste kon bewerken. Ik ben in dat jaar in Verona op Marmomac op zoek gegaan naar een zaagmachine die het best geschikt was voor het zagen van keramische materialen. Daar kreeg ik het advies om voor een waterjet te gaan. Een goed advies, bleek later. Ik weet nu dat een waterjet keramische materialen goed bewerkt. Bij zaagmachines is het soms de vraag of het materiaal wel goed van de zaag komt. Wij hebben niet de tijd om dat risico te lopen.”

Vanluyd koos voor een waterjet van Intermac. “We hadden geïnvesteerd in een Primus, een 5-assige waterjet. Ik was in de veronderstelling dat deze machines veel onderhoud nodig hadden. Pieterman Glas- en Steentechniek in Beringen was slechts vijf kilometer van bij ons vandaan en stond bekend voor de goede service. Wij waren dan ook het eerste bedrijf in België met een 5-assige waterjet.”

Overname

Het bedrijf van Vanluyd en zijn vrouw groeide flink, mede door de toegenomen productie van keukenbladen van composiet, Dekton en keramische materialen. In 2013 kregen ze dan ook de vraag voor een eventuele overname. “Je moet naar de toekomst blijven kijken. Na veel wikken en wegen en wetende dat onze dochters het bedrijf niet wilden voortzetten, hebben we besloten om op dat aanbod in te gaan.”

Vier jaar later nam de carrière van Vanluyd een onverwachte wending. “Ik had via machineleveranciers te horen gekregen dat Chris Maes op zoek was naar een productieverantwoordelijke die Tile & Tech kon komen ondersteunen. Eind juni 2017 hebben we het eerste gesprek gevoerd. Tijdens zijn huwelijksreis even later kreeg ik te horen dat ik per 1 augustus kon beginnen”, lacht hij.

Doel

VanLuyd nam twee personeelsleden mee naar Laakdal. Samen met de vijf medewerkers van Tile & Tech ging hij werken aan een nieuw doel: het overschakelen van de productie van trappen en vensterbanken naar maatwerk voor keukenbladen en badkamers, hetgeen bij MB Natuursteen de corebusiness was. Hiervoor moest het machinepark worden uitgebreid en vernieuwd. “Eigenaar Chris Maes zorgde voor de noodzakelijke investeringen in machines om het doel te bereiken. Dit heeft geleid tot het huidige machinepark: twee waterjets, twee cnc-bewerkingscentra, twee brugzagen, twee afkortzagen en kantenpolijstmachine. Vijf hiervan zijn de afgelopen vijf jaar aangeschaft.”

Toen Vanluyd zijn eigen bedrijf runde, kocht hij een deel van zijn machines via Pieterman Glas- en Steentechniek. “Ik was erg tevreden over de Intermac Primus. Dus voor Tile & Tech kocht Chris dan ook twee Intermac Primus 184 waterjets. Eddy Indesteeghe en Tim Myny van Pieterman Glas- en Steentechniek waren immers al vanaf het eerste uur bijna kind aan huis bij Tile & Tech. Chris heeft ook de Intermac Master 33 en Master 45 cnc-bewerkingsmachines gekocht, de Montresor Lola 1001 kantenpolijstmachine en een waterzuivering.”

Medewerkers MC Natuursteen

Het bedrijf van Chris Maes heet sinds 2019 MC Natuursteen. Door de initialen van Chris om te draaien, krijg je MC Natuursteen. Het logo past perfect met de huisstijl van de Atrio group. Vanaf het moment dat MC Natuursteen fors ging groeien, waren niet alleen investeringen in het machinepark nodig, ook moesten meer medewerkers worden aangetrokken. Dat werden voor  Vanluyd oude bekenden. “Vanaf dat moment zijn bijna al mijn oud-medewerkers  naar hier overgekomen, zowel voor de werkplaats als voor op kantoor. Sommigen hadden in de tussentijd elders een baan aangenomen, maar zijn uiteindelijk hier terecht gekomen. Daar ben ik heel blij mee, want dat is toch een teken dat ik het voor hen goed heb gedaan”, vertelt Vanluyd niet zonder trots.

Uitbreiding

In augustus van dit jaar heeft MC Natuursteen een uitbreiding laten bouwen van 700 vierkante meters. “Hierdoor is het mogelijk geworden om de productie van keramische materialen, apart in te richten en die af te scheiden van de productie van natuursteen en composiet. In korte tijd is de productie van die eerste categorie enorm gestegen, wij verwerken ruim 60 procent van die materialen en de rest natuursteen en composiet. We werken graag met keramiek. Via de Atrio Groep kunnen we rechtstreeks in Italië en Spanje inkopen. En we voeren hierdoor een eigen label, MCeramica, gepatenteerd voor de Benelux.”
En de groei van MC Natuursteen gaat door. Eigenaar Chris Maes heeft hiervoor de naast het pand aan de Nikelaan gelegen bedrijfsruimte gekocht. “Voor de logistiek wilde Chris een muur verplaatsen. Deze kwam dan echter op de erfgrens met het naastgelegen pand te staan, niet gunstig voor de buurman als hij het pand zou willen verkopen. Zijn loods was te klein, dus hij was al op zoek naar een andere locatie. Daarom heeft Chris het pand gekocht, voor beide partijen de beste oplossing. We hebben er nu vijfentwintighonderd vierkante meters bij. In het najaar van 2023 moet hier onze showroom komen, samen met de opslag van de materialen. Onze eigenaar voelt goed aan dat we groeien en verder kunnen groeien. Op deze manier maakt hij het ook mogelijk dat we onze klanten goed kunnen bedienen”, legt Vanluyd uit.

Toekomst MC Natuursteen

MC Natuursteen wil zich blijven profileren als een betrouwbare partner. “Wij staan steeds open voor vernieuwingen of innovatieve producten in onze sector”, vertelt Vanluyd. Zelf begint hij te denken aan stoppen. Niet binnenkort, verzekert hij. “Ik wil zeker nog een jaar of vijf, zes, zeven doorgaan, want ik doe mijn werk veel te graag. Over enkele jaren gaan we op zoek naar een opvolger, zodat ik die nog een tijdje kan begeleiden. Na die periode wil ik ook graag als adviseur bij het bedrijf betrokken blijven, bijvoorbeeld bij de aanschaf van nieuwe machines. Ik verblijf graag in de Spanje , waar ik nu ook al redelijk wat tijd doorbreng. Het is zeg maar mijn tweede thuisland. Als ik definitief stop, wil ik daar zeker meer zijn.”

Dit artikel is gepubliceerd in NATUURSTEEN 8-2022. Nog geen abonnee? Klik hier!