Te koop: Steenatelier Eibergen

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
In de rubriek ‘Te koop: natuursteenbedrijf’ worden bedrijven geportretteerd die geen opvolging hebben of die vanwege een andere reden het bedrijf te koop hebben gezet. In deze aflevering aandacht voor Steenatelier Eibergen van Martin Nieuwkamp en Adèle Goorden. Op doktersadvies moet Nieuwkamp zijn bedrijf verkopen. Hij heeft een showtuin met gespecialiseerd grafwerk, een ruime werkplaats met machines en een bedrijfswoning in de aanbieding.
Steenatelier Eibergen

Martin Nieuwkamp (links) moet op doktersadvies stoppen met werken. Adèle Goorden wil doorgaan.

Nieuwkamp is een gevestigde naam in de natuursteensector. Een naam die in 1932 in Borne een begrip werd. “Mijn opa is dat jaar Steenhouwerij E. Nieuwkamp begonnen, nadat hij eerst opzichter was geweest bij Michel de Groot in Enschede. Hij was een ondernemer pur sang en zag wel brood in een steenhouwerij in Borne. Later kwam een van de oudere broers van mijn vader in het bedrijf en in de jaren zeventig van de vorige eeuw nam hij zelf het bedrijf over. Mijn vader zag al heel vroeg in dat je de producten aan de mensen moest laten zien. Toen mijn moeder, mijn broer, zus en ik in 1976 van vakantie terugkwamen, had mijn vader een heuse showtuin gemaakt. Naast een smal pad waren zogenoemde éénmetersteentjes tegen het huis aan geplaatst. Voor veel voorbijgangers was dat een rare gewaarwording”, lacht Nieuwkamp. 

Liefde voor natuursteen

Nieuwkamp kreeg de liefde voor natuursteen met paplepel ingegoten, vertelt hij. “Van jongs af aan was ik in de werkplaats te vinden. Ik wilde letters hakken. Eerst met een schroevendraaier steen prikken, later met een beitel. Ik raakte helemaal gek van het materiaal. De zaag in het oude pand stond letterlijk nog geen vijfentwintig meter van mijn bed af. Na de opleiding Steenhouwen in Utrecht deed ik examen in Mierlo. Van hieruit mocht ik mee doen met een internationale wedstrijd. Daar zag ik een stel Japanners dingen met een steen doen, niet normaal.”

Begin jaren negentig nam Nieuwkamp het bedrijf van zijn vader over. “Inmiddels was ik gepokt en gemazeld binnen het steenhouwersvak. Een machtig mooi vak. Ook het restaureren vind ik prachtig, dat is veel meer dan met een hogedrukspuit rondlopen zoals ik nu af en toe ook wel zie. Een belangrijk onderdeel van het vak is het geven van goede voorlichting. Je moet mensen een realistisch beeld schetsen, zodat ze beter hun verwachtingspatroon kunnen vormen. Zo had ik een tijdje geleden een restauratieklus. Een groot familiegraf moest weer de originele uitstraling krijgen. Zo’n klus begint met het uitleggen van hoe blauwe hardsteen verweert. Dat de afzetting die op de steen is te zien, fungeert als een soort jas voor de winter. Wij maken van het hele proces foto’s, zowel op de begraafplaats als in de werkplaats. Als laatste bieden wij de opdrachtgever, in dit geval een mevrouw van 88 jaar, een fotoboek met tekst en uitleg aan, zodat zij en haar familie in alle rust de complete restauratie kunnen terugkijken.”

Steenatelier Eibergen

Rond 2008 komt Nieuwkamp in contact met de kunstenaar Johan Looije. “Looije was grafkunstenaar, bekend om zijn exclusieve ontwerpen van grafmonumenten. Vanuit zijn steenatelier in Eibergen maakte en leverde hij prachtige monumenten. Dat trok mij ook wel. Looije gaf aan te willen stoppen en ik vond na twintig jaar Nieuwkamp Natuursteen geleid te hebben het ook wel welletjes. Ik was toe aan iets nieuws, aan een nieuwe omgeving. Dus verkocht ik het natuursteenbedrijf aan twee medewerkers en verruilde Twente voor de Achterhoek. In de net gebouwde productiehal kon ik in het steenatelier aan de slag met de productie van speciaal grafwerk”, legt Nieuwkamp uit hoe hij in Eibergen terecht kwam.

Nieuwkamp is druk bezig de grafmonumenten in de showtuin van het pand aan de Jukkertweg in Eibergen schoon te maken. Hij wordt geholpen door Adèle Goorden, die sinds 2011 werkzaam bij het bedrijf is. Goorden legt uit hoe zij bij het Steenatelier Eibergen aan de slag is gegaan. “Ik was klant bij het steenatelier en Martin verzuchtte dat hij wel iemand wilde hebben die de telefoon op kon nemen en koffie kon zetten en zo. De buurvrouw van de overkant nam af en toe de telefoon aan als hij er niet was, maar dat was geen blijvende oplossing. En ik zag het wel zitten.” En al snel bleek dat zij veel meer in haar mars had, vertelt Nieuwkamp. “Adèle was altijd al creatief bezig en het bleek dat ze erg goed was in het contact met de nabestaanden. Ideaal dus. Na een tijd ging ze ook ontwerpen maken van grafmonumenten, dat bleek ook een gave. En vanaf 2016 deden we alles samen, van de verkoop, het ontwerp, de productie tot en met de plaatsing.”

Knieën

In de werkplaats worden de speciale grafmonumenten geproduceerd.

Nieuwkamp is 54 jaar, nog veel te jong om te stoppen. Toch staat het Steenatelier Eibergen te koop. “Ik heb al jaren enorme last van mijn knieën, heb mijn hele leven op mijn knieën op begraafplaatsen gewerkt, dat heeft zijn sporen nagelaten. Toen ik laatst naar een nieuwe huisarts ging om mijn klachten te bespreken, zei hij dat ik in aanmerking kom voor twee knieprotheses. Voorwaarde is wel dat ik moet stoppen met werken op de manier waarop ik altijd heb gewerkt. Dan gaan de protheses namelijk veel te kort mee. Dus moet ik vanwege gezondheidsredenen noodgedwongen stoppen”, legt hij uit.

Hij hoeft niet lang na te denken over de vraag wat hij het meest gaat missen. “Het bewerken van natuursteen, het maken van een prachtig monument. Ik kan genieten van een perfect gepolijst werkstuk. Als ik een grafmonument heb geplaatst, kijk ik bij het weglopen altijd nog even om. ‘Prachtig dat we dat hebben gemaakt’, denk ik dan trots. En het contact met de mensen, om samen tot een mooi ontwerp of een mooie oplossing te komen. Zo kwam er vorig jaar een vrouw bij ons met de vraag of wij een oplossing hadden voor het grafmonument van haar man. Het was een tuingraf met een basalt omranding. Omdat zij niet lang meer te leven had en het tuintje niet meer kon onderhouden, wilde ze een onderhoudsvriendelijke permanente oplossing. Op zo’n moment ga je op zoek naar het ‘Wicky de Viking-idee’, zoals ik het noem. Ineens schiet je de oplossing te binnen. In dit geval drie schuin liggende basalt platen, die goed passen bij het Keltisch kruis in Diabas dat ik ooit voor het graf had ontworpen. De aanpassing moest worden aangebracht na haar overlijden, maar ik wilde op de begraafplaats haar de steen laten zien zodat ze zich er een beeld bij kon vormen. Ze was in eerste instantie te zwak om naar de begraafplaats te gaan. We hebben haar toen wel foto’s laten zien, maar op zaterdag na de plaatsing vond ze toch de kracht om te gaan kijken. Kort daarna is ze overleden. Je bouwt in de loop der jaren een echte band op met je klanten. Dat ga ik zeker ook missen.”

Bedrijfswoning Steenatelier Eibergen

Het terrein van Steenatelier Eibergen beslaat 1600 vierkante meter. Daarop staat een werkplaats van 250 vierkante meter. Naast de werkplaats staat de bedrijfswoning. “In principe wil ik die ook als zodanig verkopen. Dan kan een jong, enthousiast iemand hier gaan wonen. Op die manier bouw je gemakkelijker een band op met de buurt en de klanten. Dat is heel belangrijk in deze omgeving. Er is veel saamhorigheid en we spelen elkaar regelmatig de bal toe. Je moet eigenlijk altijd om je huis en bedrijf bezig zijn. Achterhoekers kijken van nature eerst de kat uit de boom, je moet ze voor je winnen”, legt Nieuwkamp uit.

Goorden wil graag de verkoop van de grafmonumenten blijven doen. “Ik vind nog altijd het mooiste van het werk dat je bij het hele proces betrokken bent. Dat wil ik graag nog een aantal jaren blijven doen. Ik heb nog veel plezier in mijn werk. Ik kan dan ook als een soort tolk fungeren voor de nieuwe eigenaar. De ins en outs van de begraafplaatsen bijbrengen.” “En ik kan nog bijvoorbeeld een jaartje meelopen als leermeester en adviseur”, vult Nieuwkamp aan. “Maar dan moet hij of zij echt op eigen benen staan. Zelf wil ik nog een tijd verder gaan met Memento urnstenen, een bedrijf gespecialiseerd in asbestemming. In natuurlijke ruwe stenen wordt een gat geboord aan de onderzijde waarin de urn kan worden geplaatst. Deze mooie natuurlijke steen kan op de begraafplaats worden geplaatst, maar ook bijvoorbeeld in de eigen tuin.”

De kandidaat die Steenatelier Eibergen wil voortzetten, moet er volgens Nieuwkamp serieus voor gaan. “Daarom wil ik per se de bedrijfswoning verkopen. Daar straalt een commitment van uit. En het is eenvoudig te realiseren als iemand zelf een woning kan verkopen. De werkplaats – inclusief machines – kan dan eventueel de eerste tijd worden gehuurd. Uiteindelijk moet iemand alles overnemen, ook Memento met bijbehorende verkoopruimte en kantoor op de bovenverdieping van de werkplaats. Als je het goed aanpakt, kun je hier een beste boterham verdienen. Ik denk niet dat de zonen of dochters van een familiebedrijf snel een bedrijf buiten de familie zouden kopen, maar wellicht wel medewerkers of een werkplaatschef.”

Het is Nieuwkamp niet gelukt om opvolging binnen de familie te vinden. “Mijn kinderen hebben net de universiteit afgerond of zij er nog mee bezig. Zij verkiezen een andere carrière boven een leven in de natuursteen. Dat is hun goed recht, dat vind ik niet erg. De naam Nieuwkamp kom ik voorlopig nog wel tegen in combinatie met natuursteen. Ik ben nog steeds trots als ik een vrachtwagen zie rijden van Nieuwkamp Natuursteen.”

Geïnteresseerden kunnen direct contact opnemen met Martin Nieuwkamp, info@steenatelier.nl, 0545 – 47 22 89. De bedrijfswoning, werkplaats en showtuin zijn te bezichtigen op Jukkertweg 1 in Eibergen.

Dit artikel is gepubliceerd in NATUURSTEEN 4-2022. Nog geen abonnee? Klik hier!