Vier dagen 'proeven' van natuursteen

Nieuws 17-06-2019
Vier dagen 'proeven' van natuursteen

On The Road to Marmo+Mac is een internationale conferentie voor ontwerpers die werken met Italiaanse natuursteen. Een selecte groep professionals, van over de hele wereld, mocht van 5 tot en met 10 mei afreizen naar Verona. Vandaar trok het gezelschap naar talloze groeves en architecturale monumenten. De Belgische Nationale Federatie Natuursteen bewerkers heeft hiervoor drie Belgische interieurarchitecten geselecteerd die aan deze studiereis mochten deelnemen.
Vier dagen 'proeven' van natuursteen

Hoe verfijnd ook een vloer, een wastafel of andere voorwerpen van natuursteen, alles begint met ruw materiaal. In het geval van natuursteen, een materiaal dat zijn innerlijke schoonheid niet zomaar prijsgeeft. Wie de kwaliteit ervan naar waarde wil schatten, kan niet anders dan een grote bewondering hebben voor zij die het ontginnen, verzagen en verhandelen. En dat is precies de bedoeling van On The Road to Marmo+Mac, een reis vernoemd naar de bekende vakbeurs die plaatsvindt eind september.

Gefortuneerde klanten

De Belgische interieurarchitecten David Ampe, Loïc Willemot en Rudi Frederix mochten zich gedurende vier dagen onderdompelen in Italiës meest tot de verbeelding sprekende materiaal. “Het was een fantastisch goed opgezette studiereis”, zegt Ampe, die een eigen architectenbureau heeft, maar ook actief is bij het Brusselse Xaveer De Geyter Architects (XDGA). “We zijn op 5 mei geland in Milaan. De dag erop zijn we ’s morgens met twee bussen vertrokken naar een eerste groeve, zowat dertig architecten en ontwerpers en een groep van ruim veertig marmerverwerkers.”
Onder het internationale gezelschap bevonden zich ook Amerikanen, Chinezen en Canadezen. Een reis onder gelijkgestemden. Maar sommige collega’s maken wel indruk. “We hebben verschillende soorten marmer en graniet gezien. En uit de voorkeuren en verhalen die ik hoorde, leid ik af dat enkele van onze reisgenoten voor heel gefortuneerde klanten werken.”

Ceppo di Gré 

Rudi Frederix, van F2 architecten uit Heusden, houdt het iets bescheidener en ontwerpt huizen, scholen en kantoren. “Ik kan niet zeggen dat er een grote kans was op verveling. Elk van de vier dagen waren we van 8 uur tot 20 uur avonds onderweg. En het aanbod was bijzonder divers: open groeven, tunnelgroeven, zagerijen, verkoophallen. Wat ik vooral onthouden heb, is de manier van verwerken, met dunnere uitvoeringen. Ik kijk eigenlijk uit naar mijn eerste toepassing van de lichtgrijze marmersoort Ceppo di Gré van Marini Marmi. Die heeft wel indruk gemaakt.”

Waterjet

Wat eveneens indruk heeft gemaakt, is de B2B-meeting op woensdag 8 mei. “In een dag tijd hebben we zowat dertig bedrijven gezien”, weet Loïc Willemot, die zich met de gelijknamige studio in Gent toelegt op meubelontwerp. In zijn werk heeft hij nog maar zelden natuursteen toegepast. Maar de klassiekers kent hij genoeg en laat hij het liefst links liggen. “Bedrijven die platen voorstellen of producten die je bij doehetzelf-zaken kunt kopen, laat ik passeren. Voor andere, die maatwerk aanbieden, maak ik graag extra tijd vrij.”
Net daarin zit volgens Willemot het belang van de studiereis. “Omdat je ziet hoe bepaalde producten gemaakt worden, weet je dat de soms hoge prijs gerechtvaardigd is. Belgen kiezen te vaak in functie van het budget: een klassieke steen, die gezoet of gepolijst is. In Italië zag ik eens iets anders: stenen waarbij ze met een waterjet het poreuze materiaal verwijderd hadden, met een fascinerend reliëf als resultaat.” Inspiratie genoeg dus. Willemot wacht intussen vol ongeduld op enkele stalen. “Ik heb plannen voor een reeks urnen. Benieuwd wat dat zal geven.”

Kijk voor meer informatie over deze en andere studiereizen op de website van de Nationale Federatie van Natuursteen bewerkers: www.steenmarmer.be.

Tijdens Marmomac in week 39 zal er opnieuw een studiereis worden georganiseerd. Geïnteresseerden kunnen e-mailen naar: [email protected].