Volgende generatie dient zich aan bij BMB

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Volgend jaar viert Belgische Marmer- en granietbedrijven (BMB) het veertigjarig jubileum als zelfstandige onderneming. De huidige zaakvoerders van de natuursteengroothandel in Wortegem-Petegem zijn de broers Hans en Rik Delmulle, zonen van oprichter Marcel. Maar de volgende generatie dient zich aan met de broers Nathan en Justin en zus Pauline en hun neef Maxime. Er zijn nog geen concrete plannen over de opvolging, maar de toekomst van het familiebedrijf is verzekerd.

Volgend jaar viert natuursteengroothandel BMB uit ­Wortegem-Petegem het veertigjarig bestaan als zelfstandig onderneming.

Het bedrijfsterrein in Wortegem-Petegem op rijdend, krijg ik een déjà vu. ‘Hier ben ik eerder geweest’, is de gedachte die bij me opkomt. En al diep gravend in mijn geheugen, schiet het me te binnen: tijdens mijn eerste ‘buitenlandse reis’ voor het vakblad NATUURSTEEN heb ik in 1997 een bezoek gebracht aan BMB. Als compleet ‘natuursteen-groentje’ keek ik mijn ogen uit, helemaal onder de indruk van al die prachtige platen natuursteen. Eén in het bijzonder is mij bijgebleven, een plaat Portugese marmer. Fel geel van kleur met rode en groene aders, een waar kunstwerk van de natuur met veel gelijkenis met een schilderij van wijlen Herman Brood. Toentertijd werd de rondleiding verzorgd door Ivan Vermeersch, vertegenwoordiger voor de Nederlandse markt. Hij is overigens per 1 april met pensioen gegaan. Nu wordt de rondleiding verzorgd door Justin Delmulle, telg van de nieuwe generatie van het familiebedrijf van Delmulle.

Verzagen van marmerblokken

Op het bedrijfsterrein in Wortegem-Petegem is de ontstaansgeschiedenis van BMB te zien. Naast de enorme hallen van de natuursteengroothandel liggen de gebouwen van de bouwonderneming Danilith. “Eigenlijk gaat de geschiedenis van ons bedrijf terug naar circa zestig jaar geleden”, vertelt Justin Delmulle. “Toen was het een aparte afdeling van Danilith voor het verzagen van marmerblokken. De bouwonderneming werd gerund door vier broers en mijn opa Marcel Delmulle besloot in 1983 verder te gaan als groothandel en zagerij in natuursteenplaten. Hij investeerde al snel in zaagmachines en polijstmachines en in 1987 breidde hij uit met het verzagen van graniet. Hierdoor steeg de omzet enorm. De verkoop werd uitgebreid naar Nederland, Frankrijk, Luxemburg en Groot-Brittannië. Inmiddels heeft BMB een vestiging in Engeland en twee in Frankrijk.” 

Delmulle werkt zelf sinds tweeënhalf jaar voor het familiebedrijf. Hij is verantwoordelijk voor het transport, een deel van de interne verkoop en productie. Het was voor hem geen uitgemaakte zaak dat hij als lid van de derde generatie in het bedrijf aan de slag ging. “Ik heb uiteraard veel met natuursteen vanwege het opgroeien met het materiaal. Als klein kind kwam ik veel in de zaak – we woonden op zo’n honderd meter van het bedrijf – en mijn vader en opa hadden het natuurlijk heel veel over natuursteen. De interesse is er dan ook altijd wel geweest. Toch ben ik een andere opleiding gaan volgen, ik ben van opleiding jurist. Toen er een interne vacature kwam, heb ik geen moment geaarzeld en ik heb geen spijt gehad van de beslissing. Van mijn vader heb ik veel steenkennis opgedaan en ik ben regelmatig mee geweest naar de natuursteenbedrijven om de bewerkingen van de steen te bekijken.”

Grote voorraad

In de ‘Stonebox’, een oude zeecontainer, kunnen klanten stalen van de verschillende steensoorten zien.

Delmulle gaat voor naar de enorme opslaghallen. Vooraan staan enkele ‘teasers’, legt hij uit. “Dit zijn de materialen die we extra promoten of die het goed doen. Voor de rest is het een logische indeling van de materialen. Links staan de kwartscomposieten van het Belgische Diresco en het Tsjechische Technistone en de gesinterde steen van het Spaanse Neolith bij elkaar. Ze staan op kleur gebundeld. Dan volgen de platen Braziliaanse kwartsiet, veelal met uitbundige kleuren en levendige adertekeningen. Een ruim aanbod, zo’n zestig partijen. De granieten staan ook allemaal bij elkaar, in diktes variërend van 5, 8, 10 tot 15 cm dik voor grafmonumenten. Tot en met die dikte kunnen we de platen ook polijsten, dikker moeten de natuursteenbedrijven zelf doen. We kunnen voor een monument ook combinaties van verschillende diktes uit hetzelfde blok leveren.”

Aan het eind van de hal is een ruimte vrijgemaakt. “Hier wordt binnenkort onze nieuwe multiwire geplaatst. Onlangs hebben we onze eigen zagerij in Doornik gesloten en verrichten we het zaagwerk weer exclusief in Wortegem-Petegem.” In de volgende hal staan de platen van de marmersoorten opgesteld. “Wij merken ook dat de uitgesproken marmertekeningen, vaak met felle kleuren, weer helemaal populair zijn. Dit geldt overigens ook voor travertin, verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en van diverse afkomst. Kijk maar”, zegt hij terwijl er net een pak platen travertin de lucht in gaat met de rolbrug. 

De rondleiding zit erop, maar niet voordat een bezoek wordt gebracht aan een zeecontainer. “Dit is onze ‘Stonebox’, gemaakt van een oude zeecontainer, de langste waar de natuursteenkratten normaal gesproken in vervoerd werden. Aan de ene kant staan allemaal stalen van de stenen die wij voeren. Daar tegenover kunnen de architecten of klanten plaatsnemen, de stalen bekijken of hun wensen duidelijk maken. Doordat aan één kant glas is aangebracht, worden de stalen goed belicht en kan een blik op de voorraad worden geworpen. Want dat is echt ons onderscheidend vermogen, de ruime voorraad. Klanten kunnen overigens online via onze ‘Livestock’ op elk moment zien hoeveel platen we van een bepaalde partij op voorraad hebben staan, en van iedere partij kan men ook een duidelijke foto en de afmeting van de platen terugvinden. We merken dat onze klanten/steenhouwers, maar zeker ook architecten en eindklanten dit ten zeerste waarderen.”

Nieuwe generatie binnen BMB

Volgende generatie dient zich aan bij BMB

Justin Delmulle, telg van de nieuwe generatie van het ­familiebedrijf BMB.

De nieuwe generatie Delmulle binnen BMB bestaat naast Justin uit zijn broer Nathan, zus Pauline en neef Maxim. “Nathan is zo’n vijf jaar geleden in de zaak begonnen. Hij heeft – net als ik – geen natuursteenachtergrond, buiten natuurlijk het opgroeien in een ‘natuursteenomgeving’. Hij is als het ware in de zaak gegroeid. Eerst heeft hij meegelopen met de vertegenwoordigers en vervolgens is hij de verantwoordelijke geworden voor de regio Antwerpen. Zus Pauline en neef Maxim zorgen samen voor de interne verkoop, aldus Delmulle. “ Zij verzorgen normaal gesproken de rondleidingen, hebben de contacten met de natuursteenbedrijven en werken de bestellingen af. Samen met Maxime sta ik in voor de productie, namelijk het verzagen van blokken graniet of kalksteen, maar ook het polijsten, verzoeten en borstelen van platen op vraag van de klant. Ik verzorg daarnaast ook nog de transport. We hebben eigen vrachtwagens en hebben eigen chauffeurs in dienst. Ik zorg ervoor dat de vrachtwagens qua gewicht altijd goed beladen zijn, en onze klanten tijdig hun platen ontvangen.”

De huidige zaakvoerders Rik en Hans Delmulle zijn respectievelijk 64 en 62 jaar oud. Tijd voor een opvolging? Volgens Justin Delmulle zijn daar nog geen concrete plannen voor. “Beiden zijn nog elke dag op de zaak. Wij kunnen nog veel leren van hen, ze kunnen hun kennis aan ons over dragen. Maar dat een of meerdere Delmulles van de volgende generatie aan het roer zit bij het vijftigjarig bestaan, dat lijkt me evident”, lacht hij. 

Dit artikel is gepubliceerd in NATUURSTEEN 2-2022. Nog geen abonnee? Klik hier!