Weinig animo voor deelname Marmomac 2020

Nieuws 19-06-2020
Weinig animo voor deelname Marmomac 2020

Nadat Flavio Marabelli, erevoorzitter van de werkgeversorganisatie van natuursteenmachinefabrikanten, op LinkedIn meldde dat de 55ste editie van Marmomac gewoon doorgaat, heeft de organiserende Veronafiere dit in een persbericht en in een bericht aan de bezoekers van vorige edities bevestigd. Met het thema ‘Marmomac Re-Start 2020’ kondigt de organisatie een nieuwe vorm van vakbeurs aan. 
Weinig animo voor deelname Marmomac 2020

Er wordt ingezet op het internationale karakter van de beurs. In het geval dat de Italiaanse grenzen niet open gaan voor bezoekers van buiten de EU, dan zullen ook virtuele bijeenkomsten worden georganiseerd. In de berichtgeving benadrukt de organisatie dat een gezondheidsprotocol van kracht is en dat door meerdere ingangen open te stellen de bezoekersstroom wordt gereguleerd. Maar is iedereen wel zo enthousiast over het doorgaan van de grote natuursteenvakbeurs? NATUURSTEEN peilde de meningen en kwam tot de conclusie dat er weinig animo onder de standhouders en de agenten van de standhouders is. Zeker omdat de geruchten gaan dat grote Italiaanse machinefabrikanten als Breton, Pedrini en CMS de jubileumeditie aan zich voorbij laten gaan. Ook het uitstel van de Cersaie in Bologna naar begin november – veel niet-Italiaanse bezoekers combineren een bezoek aan de keramische beurs met een bezoek aan de natuursteenvakbeurs in Verona – doet vermoeden dat een uitstel van Marmomac meer voor de hand ligt. 

Weinig animo voor deelname Marmomac 2020

Overslaan

KGS uit Elburg is normaal gesproken een vaste standhouder op de beurs in Noord-Italië. De veranderde situatie als gevolg van het coronavirus heeft het bedrijf anders doen besluiten, vertelt directeur Peter Plesman. “Wij hebben er voor gekozen dit jaar over te slaan. Wij hebben veel klanten en collega’s die uit allerlei verschillende landen komen. Er bestaan veel onzekerheden afhankelijk per land en er is veel onduidelijkheid over hoe het er straks gaat in Italië aan toe gaat. Daarnaast hebben veel klanten aangegeven niet naar Verona te gaan. Ik denk dat het vanwege de omstandigheden de investering niet loont op dit moment.”

Weinig animo voor deelname Marmomac 2020

Onder geen beding

Moeller Chemie zal onder geen beding deelnemen aan Marmomac 2020. Dat stelt Hans van Zwol namens het Duitse bedrijf. “Wij hebben besloten om dit jaar aan geen enkele beurs deel te nemen. Wij gaan onze mensen niet blootstellen aan gezondheidsgevaren. We zien ook dat vrijwel alle grote beurzen wereldwijd zijn verplaatst naar volgend jaar.”

Weinig animo voor deelname Marmomac 2020

Twijfel

Bij Carrières du Hainaut overheerst momenteel twijfel. “Het gaat een beetje heen en weer, in eerste instantie hebben wij gezegd er niet te staan”, geeft John Vis van de Belgische hardsteengroeve aan. “De twijfel komt ook wel doordat de organisatie van Marmomac zegt dat de natuursteenvakbeurs doorgaat, maar er door het ministerie in Italië nog niets is besloten. We wachten week per week om te zien of het veilig genoeg is om te gaan en dan op een manier om het door ons gewenste doel te behalen.”

Weinig animo voor deelname Marmomac 2020

Streekgenoot Carrières de la Pierre Bleue Belge heeft net besloten eind september deel te nemen aan Marmomac, verzekert Jurgen Van Der Cruyssen, Sales Manager Benelux van de Belgische groeve. “We gaan, maar we denken nog na over de vorm hoe we ons gaan presenteren. Zeker is dat we in een beperkte bezetting van maximaal drie personen aanwezig zullen zijn in Verona.”

Weinig animo voor deelname Marmomac 2020

Wolf Schmidt van SCHMIDT Natural Stone Broker heeft zijn bedenkingen over het doorgaan van de natuursteenvakbeurs in Verona. “Aan de ene kant twijfelen veel bedrijven of ze zullen deelnemen. Ik denk dat het voor velen een last-minutebeslissing zal worden. Daarnaast is het natuurlijk de vraag wat de bezoekers doen. En wat doet de organisatie met exposanten en bezoekers uit landen als China, India en Brazilië? Het is een groot vraagteken voor iedereen. Als het doorgaat zal ik aanwezig zijn in de stand van G.B. BASALTITE srl. Maar september is nog ver weg.” 

Weinig animo voor deelname Marmomac 2020

Traditioneel

Traditioneel zijn in Verona veel agenten aanwezig van de Italiaanse machinefabrikanten. Bijvoorbeeld Joeri Decatelle van GMT, vertegenwoordiger van GMM. “Ik verwacht dat de beurs ondanks de berichten van de organisatie dit jaar niet door zal gaan. Er hebben namelijk al heel wat standhouders afgezegd.”

Weinig animo voor deelname Marmomac 2020

Patrick Buysse van Projectburo PB, onder andere vertegenwoordiger van OMAG en Emmedue, heeft vernomen dat de beurs in een andere vorm doorgaat. “Ik heb van mijn leveranciers gehoord dat de beurs wel door zal gaan, maar in een andere vorm. Zo mogen de machinefabrikanten geen machines in de hallen opstellen. Dan blijft er dus een kleine contactbeurs over. Iedereen twijfelt, bijvoorbeeld over het maken van hotelboekingen en het boeken van vluchten. Zeker omdat de Cersaie in Bologna, traditioneel deels gelijktijdig met Marmomac, verplaatst is naar november. Mijn klanten zie ik wel, daarvoor hoef ik niet naar Verona te gaan. Als ik ga, dan ga ik de fabrieken bezoeken.”

Weinig animo voor deelname Marmomac 2020

“Wij hebben nog geen 100 procent verzekering gekregen dat de beurs doorgaat”, zegt Tim Myny van Pieterman Glas- en Steentechniek, onder andere vertegenwoordiger van Intermac. “Grote machinefabrikanten als Breton, Pedrini en CMS gaan niet, zo is het gerucht. Intermac heeft nog geen definitieve beslissing genomen. Maar als de beurs in Verona doorgaat, zullen wij namens Pieterman Glas- en Steentechniek met twee mensen vertegenwoordigd zijn.”

Weinig animo voor deelname Marmomac 2020

Niet aanwezig

Viek Seynhaeve van VIEK-Machines.com, onder andere vertegenwoordiger van Commandulli en Donatoni, is niet aanwezig op Marmomac 2020. “Ik verneem via mijn vele Italiaanse contacten dat niemand staat te springen om dit jaar deel te nemen aan Marmomac, ondanks dat de beursorganisatie alles in het werk stelt de komende editie toch door te laten gaan. Ik begrijp dit eerlijk gezegd niet zo goed. Voor mezelf heb ik uitgemaakt dat VIEK-Machines.com niet aanwezig zal zijn in de warme, misschien drukke hal van de beurs. Ik heb geen zin om tussen een internationaal publiek, met een mondmasker, een hele dag te staan ronddraaien. Hoeveel van onze klanten uit Nederland en België zullen ten slotte de beurs bezoeken? Daar komt nog bij dat het nog ruim drie maanden duurt voor het begin van de beurs. Er kan nog heel veranderen in deze periode. Nu kunnen we min of meer ons werk op een normale manier uitvoeren. Klanten ontvangen ons op een vriendelijke manier, zonder mondmaskers, handen worden ontsmet, we respecteren de afstand van anderhalve meter en er worden opnieuw vlot machines verkocht. Ik zou dit liefst zo houden, en niet opnieuw terecht komen in een lockdownsituatie. Dus voor mij mag de beurs een jaar worden uitgesteld en ik zal met veel enthousiasme aanwezig zijn in 2021.”